dilluns, 10 de maig del 2021

Croàcia, 1 (1)- Turquia, 1 (3) (Euro 2008-Quarts de final)

33. Semih Sentürk (1-1)

Si hi ha hagut una trajectòria més plena de resolucions a última hora de tots els seus partits en una fase final, ens hem de referir a la de Turquia, el 2008. L'equip otomà va salvar tres pilotes de partit en contra en els últims minuts dels respectius enfrontaments, a la primera fase i als quarts de final, i llavors va caure derrotat de la mateixa manera en semifinals. El moment culminant d'aquesta oposició constant a l'infart va arribar en l'avantpenúltima eliminatòria, a Viena, amb un gol que ja ningú no esperava del davanter Semih Sentürk.

Tot i haver nascut a Esmirna, la carrera de Semih es va desenvolupar gairebé en la seva totalitat a Istanbul, on va créixer a les categories inferiors del Fenerbahçe, el club de la seva vida. Va debutar a la màxima categoria amb disset anys i aviat va començar a apuntar les seves virtuts, consistents bàsicament a ser un jugador llest a l'àrea, tot i no disposar d'un físic privilegiat, i a tenir la porteria entre cella i cella.

Semih ja va guanyar la lliga en la seva primera temporada en el club groc-i-blau. En total, n'hi aconseguiria cinc fins que va deixar-lo, dotze anys més tard. La seva història es pot considerar de tot o res en un any. Les xifres golejadores que mostrava en els seus inicis no eren excessivament esplèndides, tot i que el seleccionador, Fatih Terim, havia confiat ocasionalment en ell i l'havia utilitzat en dos partits de la fase de classificació per a l'Eurocopa del 2008 i també en alguns amistosos.

Aquella temporada va esclatar. Va marcar 17 gols en un torneig domèstic que el Fenerbahçe no es va endur, superat pel Galatasaray, tot i que l'equip va destacar molt en la Lliga de Campions, en què va arribar a quarts de final, amb dos gols seus, un al Sevilla, abans de ser eliminat pel Chelsea en una tornada molt emocionant a Stamford Bridge. Semih va entrar a llista de l'Eurocopa, tot i que es trobava lluny de ser la primera opció.

En el debut, derrota contra Portugal per 2-0 que llastaria tota la participació d'un combinat que ja no podia tornar a fallar. Ell hi va jugar catorze minuts i llavors tota la segona part de la remuntada contra Suïssa, amb el gol seu de l'empat reblat amb un altre a l'últim minut d'Arda Turan (1-2). En el tercer partit, la recuperació encara va ser més inesperada, ja que la República Txeca guanyava per 2-0 a la segona meitat abans que entre Arda i Nihat, aquest amb dos gols en dos minuts, el 87 i el 89, fessin entrar en èxtasi l'afició turca a Basilea. En els quarts de final esperava Croàcia i el xoc, novament, va tenir un final digne d'un thriller.

El gol

Després de gairebé 120 minuts, ningú no havia inaugurat el marcador. Ell havia entrat en el minut 76 en substitució d'un centrecampista, Mehmet Topal, però en l'últim minut del temps suplementari va veure com Ivan Klasnic avançava els croats en una acció que, per quant quedava, ja semblava irreversible. Però aleshores va arribar l'enèsim cop de teatre.

El porter Rüstü va enviar una pilota a l'àrea a la desesperada com a última opció mentre el col·legiat italià Rossetti ja mirava el rellotge. Aquesta va ser lluitada pels centrals balcànics i per Semih. La pilota li va quedar morta i, sense pensar-ho, va deixar anar un xut amb la cama esquerra que va entrar per l'escaire de Pletikosa. Mentre l'entrenador croat, Slaven Bilic, protestava al quart col·legiat, Mejuto González, Rossetti ni deixava servir de centre. Directes als penals, amb el cop psicològic que el gol de Semih havia estat per a l'equip de Croàcia.

En la tanda no hi va haver color. Uns joves Modric i Rakitic, futurs pals de paller de l'equip en el subcampionat mundial de deu anys després, van enviar els seus xuts a fora. Només Srna marcava mentre pels turcs aconseguien l'objectiu Arda Turan, Semih Sentürk i Hamit Altintop. El quart penal croat, de Mladen Petric, va ser aturat per Rüstü. Turquia entrava a semifinals per primer cop, com havia fet al mundial de sis anys abans.

En aquesta ronda, però, tota la bona sort que havia tingut fins aleshores se li va girar en contra. Aquest cop, Semih Sentürk va ser titular, tot sol a la davantera, i fins i tot va marcar un altre gol en el tram final, aquest cop al minut 86, que semblava que portava el duel contra els alemanys a la pròrroga. Però no va ser així. Aquest cop l'últim minut no va acompanyar els otomans i Philipp Lahm va anotar el gol que deixava l'equip fora del torneig. Semih ja no jugaria cap altra fase final de cap torneig, però havia deixat una bona empremta amb els seus tres gols a l'Eurocopa del 2008, un d'ells decisiu i miraculós.