diumenge, 7 de març del 2021

Alemanya, 3- Turquia, 2 (Euro 2008) - Semifinals

97. Semih Sentürk (2-2)

Turquia va viure una intensa trajectòria durant l'Eurocopa del 2008. L'equip va anar avançant rondes a empentes i rodolons amb una sèrie de miracles que es van anar reproduint des de la primera ronda fins a les semifinals. En aquesta fase va estar a punt de tornar a succeir el mateix que havia passat durant els quarts i, a més, amb el mateix protagonista, el davanter centre Semih Sentürk.


Com que apareixerà amb un altre gol anterior a aquest en aquesta llista, resumirem ara la seva carrera a partir de l'anotació contra els alemanys. Semih havia estat suplent en tres dels quatre partits anteriors però havia anotat en dos d'ells, en dues increïbles remuntades, contra Suïssa i, sobretot, davant de Croàcia, en què el seu gol havia conduït a una tanda de penals vencedora. Aleshores jugava al Fenerbahçe, amb el qual havia marcat 17 gols a la lliga, i a l'equip de Fatih Terim vivia a l'ombra d'homes com Nihat o Endinç.

Davant d'Alemanya, en les semifinals de Basilea, sortiria des de l'inici per la lesió del mencionat Nihat. L'equip otomà, que sis anys abans havia estat tercer al mundial de Corea i Japó, no havia estat present ni a l'Eurocopa de Portugal, del 2004, ni a la Copa del Món d'Alemanya, el 2006. Ara es trobava a una passa de la final, però el rival era duríssim. El partit va ser espectacular.


El gol

Turquia es va avançar amb un gol d'Ügur Boral que va ser ràpidament equilibrat per Schweinsteiger. Onze minuts abans de la finalització d'un duel més igualat del que tothom preveia, Klose anotava el 2-1 que semblava definitiu. Però els últims minuts van ser frenètics i el conjunt turc no havia dit l'última paraula encara.


I va ser després d'una acció virtuosa de la jove promesa, que llavors es va quedar en menys. Sabri Sarioglu per la banda dreta. Va fer-se una brutal autopassada davant d'un lateral del talent de Philipp Lahm, va mirar a l'àrea i va centrar tancat en direcció al porter Lehmann. Però abans que li arribés l'esfèrica, se li va avançar el davanter Semih Sentürk qui, guanyant l'acció al central Mertesacker i posant el peu esquerre, va empatar a dos gols quan només faltaven quatre minuts per al final. Lamentablement per a l'equip de Semih, però, el mateix Lahm es va revenjar abans que el col·legiat enviés el partit al temps suplementari i va anotar el 3-2 que classificava Alemanya per a la final del Prater de Viena i deixava els turcs sense la seva quota diària de llegenda.

Aquell va ser l'últim partit que disputaria Semih Sentürk en una gran competició internacional, ja que Turquia no tornaria a disputar-nr cap més fins al 2016, en què ell ja tenia 33 anys i es trobava en un moment crepuscular de la seva carrera. Abans, el davanter va actuar cinc temporades més amb el Fenerbahçe, l'equip de la seva vida, amb el qual ja acumulava quatre lligues abans de guanyar-ne una altra, el 2011. De tota manera, les seves xifres golejadores ja no van tornar a ser tan bones. No van passar de deu gols en un sol campionat.

Amb la selecció, va ser important en la fase de classificació per al mundial 2010, en què Turquia va ser tercera, darrere d'Espanya i Bòsnia i Hercegovina i, per tant, no va tenir ni la possibilitat d'anar a la repesca. Semih també va jugar la fase prèvia de l'Eurocopa del 2012, també anotant-hi gols, però el seu país va quedar fora eliminat en la repesca per, justament, l'equip a qui ell havia ajudat a fer fora en el torneig anterior, Croàcia. Amb 28 anys, només disputaria un partit més amb la selecció, el 2011.

Dos anys més tard, després de deixar el Fenerbahçe, i d'un any de transició a l'Antalyaspor, va entrar a formar part del projecte del Basaksehir, l'equip creat a honor i glòria del president turc, Recep Tayipp Erdogan, sense tradició, ni pràcticament afició. Hi va fer una molt bona primera temporada, amb 11 gols, però en la segona va ser arraconat pel tècnic, Abdullah Avci, i va deixar l'equip. Va retrobar la punteria amb el modest Eskisehirspor, amb 18 gols en dues temporades abans de penjar la samarreta, ja amb 35 anys. 

La carrera de Semih Sentürk, que semblava que s'enlairaria després de la seva gran actuació a l'Eurocopa del 2008, va quedar després estancada i gairebé no se'n va saber res més fora del seu país. Però en aquell principi d'estiu, van ser els seus gols els que van fer aixecar una afició faltada d'alegries de part del seu equip nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada