diumenge, 21 de febrer del 2021

Turquia, 3- República Txeca, 2 (Euro 2008-Primera fase)

111. Nihat (2-2 i 3-2)

El futbol és un esport en què els trets físics són molt menys importants que en qualsevol altre. Els jugadors de totes les alçades i condicions hi poden participar, la qual cosa el converteix en tan universal. Els que no són tan alts, ni forts, s'han de buscar la vida sent tècnics o, el més important, sent llestos i trobant els seus avantatges amb picardia. Era l'estil de joc d'un dels millors jugadors turcs dels últims anys, del davanter Nihat Kahveci.

Producte del planter del Besiktas d'Istanbul, el seu desembarcament a una de les millors lligues del món va ser fruit de la casualitat. Al conjunt blanc-i-negre va coincidir amb l'entrenador gal·lès John Toshack, que el va fer debutar al primer equip i va tutel·lar unes primeres passes en què Nihat va guanyar una Copa i una Supercopa turca amb els blanc-i-negres. El 2001, quan ell tenia 22 anys i el tècnic britànic va tornar a la Reial Societat, aquest va utilitzar el coneixement que tenia del futbol otomà i els va fitxar a ell i al seu compatriota Tayfun en un mercat d'hivern. Tots dos van ajudar a salvar una formació que no es trobava en el seu millor moment i en què Toshack no va acabar la temporada.

Nihat ja havia debutat amb la selecció i havia ajudat a la seva classificació per al mundial del 2002, el primer que jugava Turquia des del 1954. El seu rol era de suplent i només va disputar dues estones, un en el duel de vuitens de final contra Japó, amb victòria per 0-1, però va col·laborar a la tercera posició de l'equip en el campionat, una fita impensable. La temporada següent, amb la Reial Societat, seria millor. Formant una peculiar parella amb l'espigat davanter serbi Darko Kovacevic, els bascos van estar molt a prop de guanyar la lliga, en una campanya excepcional amb el francès Reynald Denoueix que es va torçar per una derrota en la penúltima jornada a Vigo per 3-2, un enfrontament en què ell va marcar els dos gols. En total, en va acumular 23, en aquell campionat, empatat amb Ronaldo i només superat pels 29 de Roy Makaay.

L'any següent va debutar a la Champions, en què la Reial va ser eliminada per l'Olympique de Lió en els vuitens de final. Amb Turquia el seu rol era cada cop més protagonista, però l'equip no va poder entrar en la fase final de l'Eurocopa de Portugal, del 2004, en perdre sorprenentment un play-off contra Letònia. Els otomans tampoc no entrarien al mundial del 2006 en deixar escapar un altre desempat, aquest cop contra Suïssa, per diferència de gols. Ell no va poder disputar el partit de tornada per lesió.

El 2006, després de cinc temporades a Anoeta i amb 26 anys, Nihat va fitxar pel Vila-real per intentar fer un pas endavant en la seva carrera. En la primera temporada es va fer una greu lesió al genoll en un entrenament i se la va passar gairebé tota en blanc, però la segona va ser molt bona, va anotar 18 gols i va ajudar l'equip a aconseguir la seva millor classificació de la història, un segon lloc a la lliga. A causa de la lesió s'havia perdut la primera part de la fase de classificació per l'Eurocopa del 2008, però un cop recuperat va entrar a la llista del veterà Fatih Terim per al torneig, al qual els turcs havien entrat gràcies a un gol seu contra Bòsnia en l'última jornada.

Els gols

Turquia va debutar contra Portugal amb mal peu. Els lusitans es van imposar amb un gol de Pepe i un altre de Raúl Meireles. Però en el segon partit va arribar una soferta victòria contra un dels amfitrions, Suïssa, de manera bastant miraculosa, amb un gol d'Arda Turan en l'últim minut. El tercer enfrontament era contra la República Txeca en un duel amb una particularitat especial. Si el partit acabava en empat, els dos equips igualaven a tot en la segona posició, amb la qual cosa s'havia de recórrer a una tanda de penals, un fet inèdit en una fase de grups, per desempatar. El partit va començar fatal per als turcs, amb un gol de Koller i un altre de Plasil , aquest ja al minut 17 de la segona part, que semblava que ho deixaven tot sentenciat. Però novament Arda Turan, al minut 75, va donar esperances als otomans. Tres abans del final va arribar un fet impensable.

Hamit Altintop va centrar per la banda dreta una pilota que no tenia aparent perill. Però el porter Petr Cech, un dels millors del món en aquell moment, va errar incomprensiblement, va deixar caure la pilota de les mans i Nihat, molt més ràpid que el defensa Ujfalusi, va posar el peu i va anotar l'empat que portava als penals. Però encara quedava temps, i els turcs el van aprofitar.

Dos minuts més tard, el mateix Ujfalusi perd una esfèrica en la sortida i la dona a Arda Turan. Aquest la passa a Nihat i corre per rebre-la de nou, però el davanter té la porteria entre cella i cella i envia un xut col·locadíssim que entra per l'escaire. En dos minuts, Turquia havia capgirat la situació i s'havia classificat per als quarts de final amb dos gols del seu davanter estrella. Nihat va participar en un altre miracle, el de l'eliminatòria contra Croàcia, decidida per penals després que Turquia empatés a l'últim minut de la pròrroga, però en aquest partit es va lesionar i no va poder ajudar el seu equip, que va perdre les semifinals contra Alemanya, també en el minut final amb un gol de Philip Lahm.

Nihat va esgotar un últim any amb el Vila-real, amb el qual va participar a la següent Champions, però el físic li començava a passar factura i es va perdre molts partits per culpa de les lesions. Per això, la campanya següent va decidir tornar al Besiktas, on només va jugar dues temporades més perquè es va barallar amb el portuguès Quaresma i va dir que no tornaria més a Turquia perquè va acabar discutit amb tota la plantilla. Es va dir que tornaria a la Reial, que jugaria al Castelló i també se'l va relacionar amb Los Angeles Galaxy, però amb només 32 anys va decidir posar punt final a la seva carrera.

Amb la selecció, només va disputar deu partits més, amb alguns partits de dues fases de classificació. Turquia no va entrar ni al mundial de Sud-àfrica, ni a l'Eurocopa del 2012, en aquest cas eliminada per Croàcia en un altre play-off. Va ser l'any en què es va retirar Nihat, el jugador que va fer de les limitacions una virtut i que va fer entrar en èxtasi els aficionats del seu país en aquells tres minuts màgics del partit contra el txecs a Ginebra.