dimecres, 26 de maig del 2021

Alemanya Federal, 2- Bèlgica, 1 (Euro 80-Final)

17. Horst Hrubesch (1-0)

"Panzer" és la paraula alemanya, abreviada, per anomenar un tanc blindat. En el decurs de la història del futbol del país centreeuropeu, s'ha utilitzat per parlar dels davanters grans, forts i amb capacitat per foradar les defenses contràries gràcies a les seves qualitats físiques. El 1980, Alemanya Federal va aconseguir la seva segona Eurocopa en la tercera final en vuit anys i el gran protagonista va ser un "panzer" per excel·lència, l'enorme davanter de l'Hamburg Horst Hrubesch.


Tot i que ja tenia 29 anys, Hrubesch no mostrava una llarga trajectòria en el món del futbol professional, al qual es va incorporar a una edat molt tardana. Nascut a Hamm, al land de Rin del Nord-Westfàlia, el seu itinerari esportiu fins als 24 anys havia discorregut en equips de categories molt baixes i, a més, combinava el futbol amb una feina molt particular i amb poc glamur, el d'arreglar les teulades de les cases. Militava al Westtünnen, un equip de la quarta divisió, quan després de marcar cinc gols en un partit va cridar l'atenció dels dirigents del Rot Weiss Essen, conjunt històric que aleshores era a la Bundesliga. No van dubtar a contractar-lo i va debutar a la màxima divisió gairebé venint del no-res.

El seu rendiment va ser immediat. En la primera temporada va anotar 18 gols en 22 partits, la majoria en rematades de cap traient partit del seu enorme cos i del seu letal joc aeri, inabastable per a molts defenses. El seu equip va baixar la temporada següent, malgrat els seus vint gols, i va haver de jugar a Segona, on va polvoritzar tots els rècords. Va anotar 41 gols en 35 partits i va cridar l'atenció d'un dels conjunts grans de país en aquella època, l'Hamburg, que el va contractar per uns 500.000 euros.

La seva entrada a l'equip, ja amb 27 anys, va ser espectacular. En la primera temporada, va assolir la lliga i va anotar tretze gols. Va començar a teixir una associació espectacular amb el lateral Manfred Kaltz, que li solia servir totes les centrades perquè ell les rematés a la porteria. Malgrat això, encara no era internacional. Ho va aconseguir al final del segon any, quan Alemanya Federal ja havia obtingut el seu lloc per participar a l'Eurocopa. L'Hamburg va perdre la lliga per diferència de gols respecte del Bayern i va caure a la final de la Copa d'Europa contra el Nottingham Forest després d'haver eliminat el Reial Madrid per 5-1 a les semifinals, amb dos gols seus. Aquell mes d'abril va debutar amb la selecció de Jupp Derwall i, després de dos amistosos, va entrar a la llista per al torneig europeu. Havia marcat 31 gols en totes les competicions.

Hrubesch no va ser titular en el debut, una victòria contra Txecoslovàquia, revenja de la final del 1976. Tot i el triomf, el seleccionador va idear canvis per jugar contra els Països Baixos i ell va entrar en el lloc del centrecampista Cullmann. La seva presència va ajudar a obrir forat per als companys i d'això se'n va beneficiar Klaus Allofs, autor de tres gols en la victòria per 3-2 davant dels neerlandesos. En el tercer partit, ja gairebé intranscendent, els alemanys no van anotar en un trist empat a zero contra Grècia, però eren finalistes. I aquell va ser el gran moment de Hrubesch.

El gol

El rival en la final de Roma era una Bèlgica que havia donat la sorpresa deixant fora de la competició els amfitrions, Itàlia, i també una Anglaterra que semblava cridada a grans coses, després de no haver participat en les quatre últimes grans cites internacionals. Per al partit, Derwall va confiar en el mateix equip que contra els Països Baixos, amb Rummenigge i Allofs darrere del tanc. Només va caler esperar deu minuts per veure'n els resultats.


El jove Bernd Schuster va ser l'estrella del campionat. El centrecampista del Colònia, que uns mesos després fitxaria pel FC Barcelona però que no va disputar cap més torneig amb la selecció després d'aquella Eurocopa, movia tot l'equip i també ho va fer en aquesta acció. Va recollir l'esfèrica a la línia del centre del camp i va avançar. Va combinar amb Allofs i va seguir endavant vencent l'oposició de Van Moer. A la línia de mitjos va picar la pilota subtilment per trobar Hrubesch. Aquest, va aturar-la amb el pit per fer-se lloc davant del pobre marcatge de Meeuws i, sense pensar-s'ho gens, va enviar un xut fort i poc col·locat. El porter Pfaff, que va tenir millors moments en el decurs de la seva carrera, va veure com se li doblaven les mans i la pilota entrava a al porteria.

Va ser el gol que va servir a Alemanya Federal per obrir la llauna d'un rival que deixava pocs espais. Però encara faltaven molts moments importants en el partit, un dels quals veurem més endavant amb el mateix protagonista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada