dimecres, 16 de desembre del 2020

 Portugal, 1- Grècia, 2 (Euro 2004-Primera fase)

178. Giorgios Karagounis (0-1)

Per entendre la magnitud de la sorpresa que va significar el triomf de Grècia en l'Eurocopa del 2004 cal retrocedir a les fases de classificació de campionats anteriors disputats per la selecció hel·lènica. Justament en la d'abans del torneig de Portugal, la del mundial de Corea i Japó del 2002, Grècia havia quedat penúltima, cinc punts darrere d'un país com Finlàndia, que encara trigaria quinze anys a classificar-se per a una gran cita. Tot va començar a canviar en la fase prèvia del torneig següent i encara més després del partit inaugural del campionat, amb el gol de Giogios Karagounis.


Grècia només havia pres part a dues fases finals de grans campionats. En l'Eurocopa del 1980 va aconseguir un punt, en un duel intranscendent contra Alemanya Federal i en el mundial del 1994 se'n va anar a casa sense haver marcat cap gol i amb deu en contra. El 2001, la federació va donar el comandament de l'equip al tècnic alemany Otto Rehhagel, però els inicis no van ser fàcils. En la mencionada fase de classificació per a la Copa del Món del 2002, es va tocar fons amb una derrota a Hèlsinki contra Finlàndia per 5-1. El mig del camp d'aquell dia estava format per Basinas, Karagounis i Zagorakis, el mateix que sorprendria a l'Eurocopa menys de tres anys després.

Karagounis tenia llavors 24 anys i l'equip tampoc no va iniciar gaire bé la fase de classificació següent, amb una derrota a casa contra Espanya per 0-2 i amb una altra a Ucraïna per 2-0. Però del no-res va començar a créixer basant-se en una defensa aferrissada i a fer la vida impossible a l'adversari. El 0-1 de Saragossa, amb gol de Giannakopoulos, i l'1-0 posterior contra Ucraïna, amb anotació de Charisteas, establirien el camí a seguir. Una altra victòria per 1-0, com no podia ser d'una altra manera, contra Irlanda del Nord, gràcies a un penal transformat per Tsartas, suposava la classificació.

Però tot i l'èxit, Grècia era una de les ventafocs del torneig, segurament al costat de Letònia, que també havia arribat a la cita sense que ningú no s'ho esperés. El grup inicial, amb l'amfitriona, Portugal, novament Espanya i Rússia, no semblava que deixés opcions als grecs. Però tot va canviar en el partit inaugural a Porto.


El gol

Grècia jugava per primer cop un duel inicial d'un gran campionat i les grades de l'estadi Dragao, habitualment blaves i blanques pels colors del FC Porto, eren ocupades pel vermell de la selecció portuguesa, però en un racó conservaven el seu color original. Eren uns altres blaus i blancs, els grecs, que es farien sentir per tot arreu durant les següents setmanes. Portugal era favorita en el debut, però als sis minuts tot va canviar.


La pressió grega va donar resultat quan Paulo Ferreira va fer una mala passada i va perdre la pilota en un zona perillosa. La va donar a Karagounis, qui va avançar sense oposició i, des de lluny, va etzibar un xut ras i fort que va sorprendre el porter Ricardo. Era el sorprenent primer gol del torneig. En les Eurocopes amb fases de grups, només tres vegades l'equip que ha aconseguit la primera anotació del torneig l'ha acabat guanyant. Va passar amb Rummenigge, el 1980, amb Platini, el 1984 i aquest cop succeiria amb Karagounis. Grècia va anotar el segon gol després, amb un penal transformat per Basinas, i mantindria el triomf perquè el gol final de Cristiano Ronaldo ja no va servir per res.

Karagounis faria ple de targetes en el torneig. En va veure dues en els dos primers partits i es va perdre el tercer contra Rússia, en què Grècia es va classificar de miracle, tot i perdre. Llavors en va veure dues més en els quarts de final contra França i en les semifinals, davant de la República Txeca. Això no li va deixar disputar el partit més important de la història del seu país, la final guanyada contra Portugal a Lisboa. Però si una cosa tenien clara els grecs en aquell campionat era que l'equip estava per damunt de les seves individualitats, ni que aquestes fossin tan poderoses com la de l'home amb més talent del centre del camp del sorprenent grup de Rehaggel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada