dimecres, 9 de desembre del 2020

Alemanya, 1- República Txeca, 2 (Euro 2004-Primera fase)

185. Milan Baros (1-2)

Setanta anys en la història del futbol és molt temps, el que separa el joc que es disputava abans de la Segona Guerra Mundial, en una Europa en què el feixisme de Mussolini dominava a Itàlia i el de Hitler ja havia arribat al poder a Alemanya, de l'esport modern que coneixem. Set dècades de diferència són les que van trigar els futbolistes nascuts a l'actual República Txeca a posar un dels seus representants com a màxim golejador d'un gran torneig. El 1934, Oldrich Nejedly ho va ser de la segona Copa del Món, en què Txecoslovàquia va ser subcampiona. El 2004, no en un mundial, sinó en una Eurocopa, el seu lloc el va ocupar Milan Baros.

Les dues fites tenen algunes semblances i algunes diferències, i els seus protagonistes, també. Entre les segones, la seva procedència. Nejedly era de Zebrak, a l'oest de l'actual Txèquia, molt a prop de la frontera amb Alemanya. La seva proximitat amb la capital el va dur a l'Sparta de Praga, on va jugar durant tota la seva carrera, entre el 1931 i el 1941. Va ser, per tant, un home d'un sol club. Baros, en canvi, va néixer a Vigantice, totalment a l'est, prop d'Eslovàquia i al sud d'Ostrava. Per això, la seva trajectòria es va allunyar dels grans equips de la capital, com l'Slavia i l'Sparta, i es va iniciar al Banik. A més, no va ser home d'un sol amor, futbolísticament parlant, sinó que va jugar en nou conjunts diferents.

De tota manera, hi ha semblances. Una d'elles era l'edat. Nejedly tenia 24 anys quan va ser màxim golejador del mundial i Baros, un menys, 23; tots dos van anotar la mateixa xifra de gols, un total de cinc, tot i que Nejedly ho va fer en un partit menys; de la mateixa manera, ho aconseguien en el seu primer gran torneig internacional. Nejedly no havia jugat el mundial anterior, en què Checoslovàquia no havia viatjat a Uruguai, ni tampoc cap partit de Jocs Olímpics. Baros també representava una aparició al Vell Continent. L'última semblança va referida al rival: l'únic adversari en què van coincidir com a víctima va ser Alemanya.

El gol

L'aparició de Milan Baros a l'Eurocopa de Portugal del 2004 va ser fulgurant. Els seus gols contra Letònia i els Països Baixos van servir per empatar partits que la seva selecció perdia i que, al final, va guanyar. Els txecs estaven fent el millor futbol del campionat i volien derrotar Alemanya en el tercer duel per passar amb un ple de punts per primer cop en la seva història en una frase de grups. El partit, a l'estadi José Alvalade de Lisboa no va començar gaire bé. Ballack va avançar els germànics als vint minuts de falta. Però Heinz, que ja havia anotat contra Letònia, va empatar a la mitja hora. El partit no es va resoldre fins a la segona meitat.

El seleccionador, Karel Brückner, va optar per donar-li descans d'entrada, amb l'equip ja classificat, però hi va recórrer al minut 59, en què va rellevar el gegant Lokvenc. Divuit més tard, va dur a terme una acció que va repetir fins a la sacietat durant tot el torneig. Va rebre una passada interior de Heinz i va superar per potència Christian Wörns i Jens Nowotny. Va quedar-se sol davant d'Oliver Kahn i el porter alemany va aconseguit aturar el seu primer xut. Però la pilota va quedar morta i franca en el rebot per a l'atacant i Baros només la va haver d'empènyer al fons de la porteria. Txèquia guanyava i eliminava el vigent subcampió del món.

El 1934, Nejedly havia estat el gran protagonista del duel de semifinals contra els alemanys. Ell els va anotar tres gols que van conduir el seu equip fins a la final de Roma. Allà, ja no va poder marcar i Txecoslovàquia va caure contra Itàlia a la pròrroga. Baros, en canvi, sí que va marcar en el partit posterior, els quarts de final contra Dinamarca. En concret, dues vegades. Però com Nejedly, en el primer enfrontament en què no va perforar la porteria rival, el seu equip va quedar eliminat. Va ser també davant del posterior campió, Grècia, en les semifinals.

Tots dos van jugar més torneigs posteriorment. De fet, Nejedly només ho va fer en el mundial del 1938, a França, en què va marcar dos gols, als Països Baixos i a Brasil, els dos últims com a internacional, abans de la guerra. Baros ja no va anotar en cap altre certamen internacional. Nejedly va morir l'11 de juny de 1990, als 81 anys. El dia abans, Txecoslovàquia havia vençut els Estats Units per 1-5 a Florència en un mundial que, curiositats de la vida, es tornava a jugar Itàlia. En aquell partit, un altre davanter de l'Sparta, Tomas Skurhavy, va anotar dos gols i acabaria el torneig, com Nejedly, amb cinc, tot i que no en seria el màxim golejador. El lloc l'ocuparia Toto Schillaci, amb sis. Encara faltaven catorze anys perquè un compatriota, Baros, l'emulés com a màxim golejador d'un torneig important, quan ja en feia 56 de la seva gesta.