dilluns, 7 de desembre del 2020

Gal·les, 2- Eslovàquia, 1 (Euro 2016-Primera fase)

187. Hal Robson-Kanu (2-1)

De vegades, per a alguns jugadors, la participació en un gran torneig és com un conte de fades. Una bona actuació els pot revaloritzar. A d'altres, els treu de l'anonimat i passen a ser coneguts mundialment. I fins i tot n'hi ha que hi van sense tenir equip, sobretot en seleccions que no són de l'elit, i en surten amb un contracte a sota el braç. És el que va passar durant l'Eurocopa del 2016 amb el davanter Hal Robson-Kanu.

L'atacant va defensar la camiseta vermella de Gal·les, però en realitat és nascut a Londres. La seva relació amb el país del drac és llunyana i ve de l'àvia, la mare d'Eva Robson, la mare, que era d'aquest país. El pare, Rechi Kanu, és nigerià. La seva carrera és com la de molts jugadors de les seves característiques, plena d'esforç i batallant des de sota per arribar a tenir un gran premi en un moment determinat de la seva trajectòria.

De fet, Robson-Kanu va formar part del planter de l'Arsenal. S'hi va estar cinc anys, però va ser tallat. Creien que no tenia prou condicions ni físiques, ni futbolístiques, per triomfar. Aleshores va ser captat pel Reading, l'acadèmia del qual conduïa aleshores l'actual entrenador del Leicester, Brendan Rodgers. Va arribar a jugar amb les seleccions angleses de base durant un període en què va anar cedit al Southend End i al Swindon Town, de tercera categoria. Va debutar amb el primer equip del Reading el 2009, amb vint anys, i hi va jugar set temporades de les quals només en una, la 2012-13, va ser a la Premier League. Curiosament, va ser en aquesta en què va marcar més gols, un total de set, xifres que tampoc fan caure d'esquena.

Robson-Kanu és un jugador que, tot i no ser un prodigi, és generós en l'esforç i molt apreciat pels companys pel seu joc sacrificat. Veient que no tindria oportunitats de jugar amb la selecció anglesa, va explorar la possibilitat de fer-ho amb un Gal·les que sempre busca talent d'on sigui, ja que disposa de menys recursos que els seus veïns de l'est. Així, el mateix 2009 va jugar amb la selecció sub-21 i l'any següent va debutar amb l'absoluta. Hi va marcar només dos gols en trenta partits. En la fase de classificació per a l'Eurocopa 2016, que l'agafava amb 27 anys, només en va fer un, contra Xipre, en nou duels. Però el seleccionador, Chris Coleman, hi va confiar per ser a la llista del torneig, tot i que va arrencar des de la banqueta. A més, el seu contracte amb el Reading vencia el 30 de juny, amb la qual cosa va arribar a la cita literalment a l'atur.

El gol

Robson-Kanu va entrar al camp, ja a la fase final, als 71 minuts del primer partit contra Eslovàquia, a Bordeus. El resultat era d'empat a un gol i semblava que seria el definitiu, però deu minuts després de ser al terreny de joc va resultar decisiu.

Va ser en un avanç d'Aaron Ramsey, que va arribar a la frontal de l'àrea. Allà va intentar desfer-se d'un defensa, però se li va anar la pilota llarga. Robson-Kanu, que passava per allà, la va recollir i, de primeres, va fer una rematada en semierrada. No va ser el millor xut de la seva vida, però sí suficient per entrar mansament superant el porter Kozacik. La debutant Gal·les, que no jugava un gran torneig des del mundial del 1958, guanyava el seu primer partit a França 2016.

Robson-Kanu es va guanyar la titularitat per al segon partit, contra el seu país de naixement, Anglaterra, però no va estar afortunat, va ser rellevat al minut 71, el mateix en què havia entrat contra Eslovàquia, i l'equip va perdre per 2-1. El tercer el va veure completament des de la banqueta, en la victòria contra Rússia per 0-3 que garantia l'accés a vuitens de final. Calia tornar a remar i ho va fer contra Irlanda del Nord, en què va entrar durant 35 minuts al camp i va assistir des de primera fila a l'autogol dels verds que classificava Gal·les per als quarts. Allà esperava una de les millors seleccions, Bèlgica, i un gol sortint de la banqueta, que veurem més endavant, va ajudar a entrar a semifinals en vèncer el partit per 3-1. Robson-Kanu va ser titular en les semifinals contra Portugal, però l'equip va perdre per 2-0, amb dos gols consecutius a l'inici de la represa, i ell va ser substituït. S'acabava el seu gran somni però començava un futur millor en el dia a dia. Gràcies a l'Eurocopa, el West Bromwich Albion li va donar feina a la Premier League. I tot gràcies a la iaia gal·lesa