dimarts, 15 de desembre del 2020

 Grècia, 0- Rússia, 1 (Euro 2008-Primera fase)

179. Konstantin Zyrianov (0-1)

Hi ha jugadors que triguen a viure els seus millors moments. Són futbolistes de maduració lenta que arriben al màxim del seu rendiment quan s'acosten a la trentena d'anys. El 2008 va viure l'explosió en pocs mesos del Zenit de Sant Petersburg. El conjunt entrenat pel neerlandès Dick Advocaat, campió de lliga el 2007, era segurament l'equip més en forma del continent però no jugava la Champions. Va exhibir el seu talent en una Copa de la UEFA que es va endur després d'apallissar rivals com el Leverkusen i el Bayern i derrotar el Rangers a la final. El gran estat de forma es va traslladar a la selecció. El baròmetre del joc d'aquells dos equips era el centrecampista Konstantin Zyrianov.


Nascut a Perm, 1.200 quilòmetres a l'est de Moscou, Zyrianov és de l'ètnia komi, una de les moltes que hi ha a Rússia i típica de la regió d'on és originari. Els seus primers passos els va fer als clubs de la ciutat, l'Estrella i l'Amkar, amb el qual va actuar a segona divisió fins que va ser captat per un club de la capital, el mític Torpede. Allà, amb 22 anys va debutar a la màxima categoria i al cap de poc temps ja s'hi va consolidar. Com diria temps després el mateix Advocaat, Zyrianov era un mig centre de contenció que descarregava de feina els seus companys, que se sentien segurs amb ell al costat. El 2006, el conjunt moscovita va descendir de categoria, però ell no. El va fitxar el Zenit de Sant Petersburg, que pretenia crear un gran projecte.

I va ser arribar i moldre. En el seu primer any va guanyar la lliga amb una gran participació seva i no només en nombre de partits. El tècnic neerlandès li va avançar la posició i, amb més arribada a l'àrea, es va enfilar als nou gols. L'any anterior ja havia debutat amb la selecció, que també era entrenada per un neerlandès, Guus Hiddink. S'hi va convertir en un fix i Rússia es va classificar per a l'Eurocopa del 2008 després de deixar a la cuneta Anglaterra, i també Israel, per un sol punt.

Amb trenta anys afrontaria el seu primer gran campionat, però abans seria essencial en el gran final de temporada del seu equip que, tot i quedar allunyat de la lliga, en cinquena posició, es va destapar a Europa amb un joc de fantasia, liderat pel talent d'Arshavin i amb acompanyants que van viure el seu gran any amb el títol a la UEFA. Pocs dies després, cinc d'ells, afegint-hi el porter Malafeev, Anyukov i Shirokov, van entrar a la llista definitiva per a l'Eurocopa.


El gol

Rússia no hi va començar gens bé. Va perdre en el partit inaugural per 4-1 contra una Espanya que posava la primera pedra del seu triplet consecutiu d'Eurocopes i el mundial. El segon enfrontament era contra Grècia, vigent campiona, que també necessitava vèncer després de la derrota inicial contra Suècia. El partit disputat a Salzburg es va decantar per un detall.


Va ser poc després de la mitja hora de joc quan els russos van aprofundir per l'esquerra i Bylialetdinov va fer una centrada massa llarga. Al centre, el lateral Anyukov va esbroncar el seu company per la mala acció i fins i tot ja tornava cap a defensa. Però algú va creure que la jugada es podia salvar. Va ser el centrecampista Semak, que hi va córrer a darrere i va guanyar l'acció al porter Nikopolidis i al defensa Amanatidis. Va centrar d'esquena i sense mirar i Zyrianov, que seguia la jugada, va empènyer la pilota al fons de la porteria. El gol seria definitiu, eliminaria Grècia i donaria a Rússia l'opció de jugar-s'ho tot en l'última jornada. Curiosament, dotze anys després, la connexió continua perquè Semak és l'entrenador del Zenit i Zyrianov, el de l'equip sub-21.

La victòria va permetre gaudir del millor joc de l'equip de Hiddink, amb un triomf contra Suècia que classificava l'equip per als quarts de final (2-0) i, sobretot, amb una exhibició en aquesta ronda contra els Països Baixos, la seva nació. Amb un Arshavin que va fer el partit de la seva vida, Rússia es va imposar per 1-3 a la pròrroga. Només Espanya, amb un 0-3 a les semifinals, va barrar el pas a la final d'aquell conjunt en estat de gràcia.

Zyrianov encara tenia molt a donar. Va jugar al Zenit fins fa dos anys, quan ja n'havia fet quaranta. Aquell mateix 2008 va guanyar la Supercopa al Manchester United i, durant la següent dècada, va afegir dues lligues, una Copa i nombroses participacions europees al seu palmarès. Encara va jugar una altra Eurocopa, la del 2012, amb una victòria sobre la República Txeca i un empat contra Polònia que semblava que significaria el pas a quarts. Però el seleccionador, un vell conegut, Dick Advocaat, no va confiar en ell per al partit decisiu contra, novament, Grècia, i Rússia ho va pagar amb la derrota. El 2018, un cop acabada la seva carrera, en va iniciar una d'entrenador al propi Zenit, on ara ensenya tot el que ha après durant una llarga trajectòria als joves de l'entitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada