dissabte, 26 de desembre del 2020

Rússia, 4- República Txeca, 1 (Euro 2012-Primera fase) i 

Grècia, 1- República Txeca, 2 (Euro 2012-Primera fase)

168. Vaclav Pilar (2-1 i 0-2)

La República Txeca està intentant en els últims anys recuperar el gran nivell de joc que la seva selecció va tenir en l'última dècada del segle XX i la primera del XXI. Aquelles seleccions van arribar a una final de l'Eurocopa i unes semifinals amb una sèrie de jugadors de primer ordre europeu que s'han anat retirant. Ho està fent basant-se en equips que han sovintejat la Lliga de Campions, com el Viktoria Plzen i ara l'Slavia de Praga. Un dels elements d'aquesta recuperació, tot i que amb una carrera interrompuda massa cops per culpa de les lesions que l'han llastat excessivament, ha estat el centrecampista Vaclav Pilar.



Pilar va començar a sonar en l'àmbit europeu quan el conjunt de Plzen va disputar la Lliga de Campions de la temporada 2011-12 i es va enfrontar a rivals com el FC Barcelona o el Milan. Es tracta d'un dinàmic jugador de banda, sobretot esquerra, amb facilitat per anar cap al mig i associar-se amb els companys. Aquella era la seva primera temporada a l'equip procedent del Hradec Kralové, amb el qual havia disputat una bona lliga anterior. Però no era propietat del Viktoria, sinó que hi havia arribat a préstec perquè ja tenia un preacord amb el Wolfsburg de la Bundesliga per disputar-hi la temporada següent. Aquell mateix curs, la seva actuació havia estat decisiva perquè la República Txeca arribés a l'Eurocopa, en marcar un gol en el play-off contra Montenegro. Per tant, el seleccionador, Michal Bilek, no va dubtar a convocar-lo per al torneig.


Els gols

Els txecs van debutar contra Rússia a Wroclaw i no ho van poder fer de la pitjor manera, amb una derrota per 4-1 que no els feia ser gaire optimistes. L'únic gol el va anotar Pilar en una bona desmarcada a l'espai.


Va ser en una acció iniciada pel central Hubnik i seguida per Plasil, que va projectar una assistència a l'esquena dels defenses. Pilar va fer la diagonal des de la seva banda, va driblar el porter Akinfeev i va marcar el 2-1 quan encara faltaven 38 minuts de partit. Però els russos van reaccionar i Dzagoev i Pavliutxenko van completar la golejada. El segon partit era contra Grècia al mateix estadi, però la història va ser totalment diferent. Els txecs van marcar dos gols en sis minuts. El primer, aconseguit per Jiracek, i el segon, amb Pilar de protagonista.


Va ser en una obertura de Rosicky cap a la banda dreta, on el lateral Gebre Selassie es va escapar del lateral Holebas, que badava bastant. Va centrar enrere i semblava que la situació estava controlada pel central Torosidis i el centrecampista Katsouranis. Però el porter Chalkias va tocar la pilota i va permetre a Pilar, que havia tornat a fer la diagonal des de l'esquerra, avançar-se a tots dos i anotar el 0-2. Després del gol, el tècnic dels grecs, Fernando Santos, va rellevar Chalkias, que no va tornar a jugar més amb la selecció, i hi va introduir el porter suplent Sifakis. Els grecs van reduir la distància mitjançant Gekas a la represa, però no va ser suficient.

L'Eurocopa que havia començat tan malament es va arreglar definitivament per a Txèquia amb una victòria contra l'amfitriona Polònia amb un gol de Jirácek en el tercer partit i amb Pilar jugant gairebé tot el partit. Els quarts de final van ser contra Portugal. El centrecampista va disputar els noranta minuts i va haver de veure com Cristiano Ronaldo, de cap, el deixava fora del campionat. De fet, és l'únic gran torneig que ha disputat fins ara i ja que no torna a l'equip nacional des del 2015, sembla complicat que ho torni a fer.

Perquè poques setmanes després de l'Eurocopa del 2012, Pilar es va lesionar greument al genoll dret i va estar catorze mesos a tornar a jugar. Això va llastar el seu debut amb el Wolfsburg, que no es va arribar a produir. Va ser cedit al Friburg i després va tornar a Plzen, però el rendiment en els últims anys ha estat molt irregular pels continuats contratemps físics. Va haver de tornar a ser operat d'un trencament de lligaments creuats del genoll dos anys després. A continuació, se li van trobar problemes amb el cartílag. Tot i això, no va deixar el futbol i ho va seguir provant. Va passar sense pena, ni glòria per l'Slovan Liberec i el Sigma Olomouc i aquesta temporada ha fitxat pel Jablonec, amb el qual va quedar eliminat de l'Europa League. La carrera de Pilar després dels dos gols de l'Eurocopa ha estat una llàstima, ja que als 31 anys, i amb el currículum mèdic que arrossega, no sembla que pugui créixer gaire més. Però cal valorar la seva aportació en una època en què les vaques grasses ja havien passat de llarg per als txecs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada