dissabte, 5 de desembre del 2020

França, 2- Albània, 0 (Euro 2016-Primera fase)

189. Antoine Griezmann (1-0)

Michel Platini va signar la millor actuació individual d'un futbolista en una Eurocopa. Amb nou gols en cinc partits, marcant en tots ells i aconseguint el títol, va assolir una fita que sembla impossible de superar per ningú més. Avui en dia, les Eurocopes exigeixen disputar dos partits més als conjunts que les volen guanyar, com un mundial. França, que va repetir títol el 2000, el va perdre a casa setze anys més tard, però seria injust menystenir una altra gran actuació individual, segurament tapada per la derrota en la final. És la que va tenir el davanter Antoine Griezmann.


Perquè l'aleshores jugador de l'Atlètic de Madrid va anotar sis gols en els set partits del torneig i va ser decisiu almenys en dues eliminatòries de les quals en parlarem més endavant en aquesta llista. El 2016 hauria pogut ser el seu any, però va caure en les dues finals importants que va disputar. Pocs dies abans de l'inici de l'Eurocopa, el seu equip havia perdut la final de la Lliga de Campions a Milà, per penals, contra el Reial Madrid i ell havia enviat al pal un xut des dels onze metres durant l'enfrontament que podia haver estat decisiu. Tot i això, Didier Deschamps hi confiava com a far de l'equip.

La trajectòria de Griezmann amb l'equip nacional és de manual. Tot i que la seva carrera professional ha transcorregut sempre a l'estranger, a Espanya, ha comptat per a tots els seleccionadors i també va dibuixar un bon itinerari a la base. De fet, va ser campió d'Europa sub-19 el 2010 a Caen en derrotar els espanyols, amb actuals internacionals com Rodrigo i Thiago, a la final. Després, va participar al mundial sub-20 de Colòmbia, en què els francesos van ser quarts després de caure contra Portugal a les semifinals.

Tal com va succeir amb els seus equips, la seva funció va anar variant des de l'extrem esquerre inicial, aprofitant que dominava aquesta cama, fins a convertir-se en un jugador que ocupava tota la línia d'atac. El 2014 hi havia mundial a Brasil i Griezmann encara no havia debutat amb la selecció absoluta, però Deschamps ho va arreglar donant-li minuts al costat de Benzema en un amistós contra els Països Baixos just abans del seu aniversari. El va convocar per a la cita i ell va marcar tres gols en partits de preparació abans del torneig.

Griezmann va viure un estiu molt mogut el 2014, ja que va fitxar per l'Atlètic de Madrid. Va anar al campionat i va combinar la titularitat en partits importants, com en els quarts de final contra Alemanya, perduts per 0-1, amb la suplència en d'altres, com ara els vuitens davant de Nigèria. Li va servir d'aprenentatge pel que vindria després. I el que passaria, per l'exclusió de Benzema de la selecció per motius judicials i de pèrdua de confiança de Deschamps, seria que Griezmann es convertiria en el timó de l'equip en atac. Endarrerint la seva posició solia acompanyar un punta i això el convertia en un element vital per a l'equip. França no va haver de jugar fase de classificació per a la seva Eurocopa i hi va arribar com a màxima favorita.


El gol

Tot i això, el torneig va començar de manera complicada per a Griezmann. França va vèncer Romania en el primer partit, amb un gol de Payet en el tram final. A ell gairebé no se'l va veure, ni tampoc en el segon duel, a Marsella contra Albània. Però un moment d'inspiració li va girar el destí per a tot el torneig.


Era l'últim minut i França assetjava la porteria de Berisha per terra, mar i aire. Es va llançar un córner a la dreta del porter albanès. La centrada de Payet va ser rebutjada per la defensa i va acabar a l'altra punta, on el central Rami, totalment desubicat, va fer una gran jugada d'extrem i va centrar. Griezmann no és gaire alt, només 1,76 metres, però sol trobar bé els espais a l'àrea apartat dels centrals i, en aquesta ocasió, ho va fer per rematar lluny de l'abast del porter. Bogeria al Velòdrom i canvi de xip. Un posterior gol de Payet significaria el 2-0, però el millor per a França va ser haver recuperat el seu líder.

Després d'un empat a zero intranscendent contra Suïssa, França va superar tres eliminatòries, contra Irlanda, Islàndia i Alemanya, amb cinc gols del jugador nascut a Macon. Lamentablement, com havia passat a la Champions, no va estar afortunat a la final perduda contra Portugal de manera dramàtica per als gals.

Tot i la derrota, el projecte estava engegat i es va consolidar dos anys més tard. Griezmann ja sabia què significava dirigir un equip gran com el francès cap a les victòries i va ser el mariscal de camp en el títol mundial a Rússia. En un equip sòlid com el seu ell, juntament amb la velocitat del nouvingut Kylian Mbappé, van ser l'alegria que estabornia els rivals quan menys s'ho esperaven. Al mundial, França va semblar un conjunt poc atractiu però va totalitzar onze gols a les eliminatòries, entre els quals quatre de Griezmann, que també va anotar de penal a la final, un penal com el que havia errat dos anys abans a Milà. Tot i la irregularitat amb els seus equips, sobretot des que va fitxar pel FC Barcelona, Deschamps hi confia i tornarà a dirigir, ja amb trenta anys, l'equip francès que es voldrà treure l'espina del 2016 a l'Euro del 2021.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada