dilluns, 12 d’abril del 2021

Iugoslàvia, 2- Alemanya Federal, 4 (Euro 76-Semifinals)

61. Dieter Müller (2-2)

Aquest gol serà especial, ja que no es recrearà en la vida i la trajectòria del jugador que el va marcar. Aquest ja ha aparegut en la llista i tornarà a sortir més endavant, en la resolució de partit que ens ocupa. En la història de l'Eurocopa hi ha hagut grans enfrontaments i seria impossible determinar quin ha estat el millor. Però segurament ocuparia una posició destacada, per la remuntada i per la sorpresa respecte de seu protagonista, una de les semifinals del torneig del 1976, la que va disputar l'amfitrió, Iugoslàvia, i la vigent campiona del món, Alemanya Federal. El mundial del 74 el va resoldre el Müller més conegut, Gerd. Aquest partit el va capgirar tot solet un altre jugador amb el mateix cognom però molt menys famós. Va ser Dieter Müller.

Ningú no s'esperava que l'ariet del Colònia disputés cap minut en el campionat. El seleccionador, Helmut Schön, se'l va endur a la cita després d'haver disputat fins aleshores un sol partit com a internacional, de fet, van ser setze minuts en un amistós a Gal·les. La renúncia de Gerd Müller a la selecció va suposar un problema per al tècnic, que no li trobava un substitut estable. El jugador del Bayern Karl-Heinz Rummenigge, de 21 anys, li semblava massa jove i havia provat alguns elements com Klaus Toppmöller o Ronnie Worm, però sense èxit. Un cop a l'Eurocopa de Iugoslàvia, en el duel davant del combinat amfitrió, va envoltar Uli Hönness de tot un seguit de centrecampistes i el va acompanyar de Hölzenbein, però el resultat va ser tètric. Als 18 minuts, es van avançar els iugoslaus.

I justament el va marcar un futbolista que jugava a Alemanya, a l'Eintracht Braunschweig. La passada llarga de l'eslovè Oblak, res a veure amb l'actual porter de l'Atlètic de Madrid, va ser caçada per l'atacant Danilo Popivoda, que va superar en cursa Beckenbauer i va batre Maier. Però faltava el pitjor.

Que va arribar amb una acció per la banda dreta dels balcànics que va acabar amb una centrada de l'extrem Zungul. Maier va errar incomprensiblement en intentar aturar l'esfèrica i la va deixar morta perquè la gran estrella iugoslava, Dzajic, autor d'un gol a la final del 1968 i aleshores al Bàstia francès, recollís el regal i marqués. El porter encara va donar la culpa al lateral Vogts per no haver seguit el seu home. Davant del desastre, Schön va fer un canvi al descans. Danner, que només disputaria sis partits com a internacional, va deixar el seu lloc a l'experimentat jugador del Colònia Heinz Flohe, que va ser vital en el 2-1.

De fet, els llibres d'història li atribueixen el gol, però en realitat no hauria hagut de pujar al marcador perquè el seu xut va rebotar en la mà del seu company Wimmer, que havia iniciat l'acció, i aquest fet va despistar el porter Petrovic.

El gol

Però faltaven deu minuts, i Alemanya Federal necessitava un gol per empatar. Schön va utilitzar el seu últim recurs. Va fer entrar al camp el gegant Dieter Müller. Aquest venia d'una temporada que havia disputat a mitges, per una lesió a l'inici, però que va finalitzar en forma, amb 14 gols en 19 partits al campionat. Era l'opció fàcil per penjar pilotes gràcies a la seva envergadura. I la seva entrada no va poder ser més oportuna.

Va accedir al camp, precisament, en el lloc de Wimmer. Els iugoslaus no van saber treure la pilota jugada des de darrere i van forçar primer una falta, i després un córner força absurds. Rainer Bonhof va fer el llançament i el que va succeir aleshores va ser molt normal de l'època. En els anys setanta, els marcatges eren individuals, no per zones, com es fan ara en els tirs de cantonada i faltes laterals. L'equip iugoslau no havia tingut temps d'ajustar els emparellaments i ningú no vigilava el desconegut Dieter Müller qui, 1 minut i 5 segons d'haver ingressat al terreny de joc, s'elevava tot sol i superava Petrovic d'un magnífic cop de cap de dalt cap a baix.

La semifinal se'n va anar a la pròrroga. Dieter Müller aconseguia el primer gol de la seva trajectòria internacional, que acabaria amb nou anotacions en dotze partits. Però el final del xoc, amb el nouvingut davanter del Colònia com a gran protagonista, el veurem d'aquí a uns dies.