dimarts, 13 d’abril del 2021

Alemanya Federal, 1- Països Baixos, 2 (Euro 88-Semifinals)

60. Ronald Koeman (1-1)

Una dècada i mitja després de la irrupció de la taronja mecànica, que va esclatar en el mundial del 1974 després que el Feyenoord i l'Ajax haguessin encadenat quatre Copes d'Europa seguides, els Països Baixos van tornar a viure una altra era d'esplendor. El 1988, el PSV Eindhoven havia aconseguit guanyar el màxim títol continental i alguns dels seus jugadors van ser vitals en la conquesta de l'Eurocopa del mateix any, l'únic títol que els neerlandesos han aconseguit en la seva història. El líder del conjunt de la Philips i un dels capitostos de la selecció de Rinus Michels era un lliure de gran classe i colpeig de pilota, Ronald Koeman.


Persona d'un fort caràcter, va teixir una trajectòria extraordinària com a jugador, en una època en què va jugar pels tres grans clubs del país i, sobretot, és recordat pel seu pas pel FC Barcelona, on va marcar el gol que va donar als blaugrana la primera Copa d'Europa de la història de l'entitat. Originàriament centrecampista, va aprofitar la seva bona col·locació i desplaçament de pilota en llarg per adaptar-se a la defensa, tot i que no era un marcador a l'ús. Dotat d'un violentíssim xut, ho va demostrar amb molts gols des de fora de l'àrea i faltes directes i a més, era gairebé infal·lible en els llançaments de penal.

Koeman, juntament amb el seu germà gran, Erwin, que també seria internacional, es va formar a l'equip de la seva ciutat natal, Groningen, al nord del país, amb el qual va debutar a la màxima categoria i va anotar 14 i 15 gols en el campionat en els dos últims anys amb els blanc-i-verds. Als vint anys, el 1983, va ser contractat per l'Ajax, aleshores entrenat per Aad de Mos, i on va coincidir amb talents que actuarien amb ell després amb la selecció com Marco van Basten o Frank Rijkaard, el seu company al centre de la defensa taronja, el 1988. 

Amb Johan Cruyff a la banqueta, a partir de l'any 1985, va guanyar una lliga i una Copa amb el club d'Amsterdam. Ja havia debutat amb la selecció com a jugador del Groningen, però l'equip no s'havia pogut classificar ni per a l'Eurocopa del 1984, ni per al mundial del 1986. Aquell any va decidir fer un gir a la seva vida. Després de desavinences amb l'Ajax va ser contractat per un PSV Eindhoven que estava formant un gran conjunt. Ja instal·lat com a lliure, amb un equip que també tenia Ruud Gullit, va guanyar la lliga en la seva primera temporada, amb Guus Hiddink a la banqueta. En la segona, Gullit va marxar al Milan, però el PSV es va proclamar sorprenentment campió d'Europa, amb Koeman de líder i sense haver guanyat cap dels últims cinc partits, gràcies als gols a fora de casa i a les tandes de penals.

Pel que fa l'equip nacional, va aprofitar la benevolència d'un grup amb Grècia, Hongria, Polònia i Xipre per classificar-se sense problemes per al seu primer gran torneig des del 1980. La mescla de jugadors del PSV, algun de l'Ajax i els neerlandesos del Milan el convertien en un dels favorits. Però l'equip va començar malament, amb derrota contra la URSS a Colònia. Van caldre dues victòries més, amb la resurrecció de Van Basten i tres gols davant d'Anglaterra i un de miraculós de Wim Kieft contra Irlanda per arribar a les semifinals. Però el rival era terrible. Alemanya Federal, l'amfitriona.

El gol

El partit semblava una revenja de la final de mundial del 1974. Aquest cop no es jugava a Munic, sinó a Hamburg, i els alemanys es van avançar després d'un polèmic penal de Rijkaard a Klinsmann que va transformar Matthäus. Els neerlandesos es van queixar molt, però no ho van poder fer gaire després del que els va indicar a favor el col·legiat romanès Ioan Igna.



Van Basten va rebre una pilota llarga de l'altre Koeman, Erwin. La va aturar i va voler superar el central Köhler, que es va llançar a terra i el va tocar mínimament. El davanter ni va demanar penal i es volia aixecar per seguir jugant, però el col·legiat, amb ganes de compensar la pena màxima anterior, va indicar el punt fatídic. Ronald Koeman va prendre la responsabilitat de llançar-lo i va empatar el partit enganyant totalment el porter Immel. Els Països Baixos guanyarien el partit per 1-2, amb un gol in extremis de Van Basten, i es van classificar per a una final en què es revenjarien de la Unió Soviètica pel duel del debut amb un 2-0 que els feia campions. Ronald Koeman i els seus companys del PSV, com el porter Van Breukelen, el defensa Van Aerle, el centrecampista Vanenburg o el davanter Kieft completaven el doblet de títols europeus en un any.

Koeman va aguantar un any més al PSV abans de convertir-se en el segon fitxatge més car, aleshores, de la història del Barça darrere del de Maradona. Tot i que li va costar adaptar-se el club, es va convertir en un mite en encadenar les quatre lligues i la Copa d'Europa, guanyada a la Sampdoria amb un gol seu de falta, amb un vell conegut de l'Ajax, Johan Cruyff, a la banqueta. El 1990 va disputar el mundial d'Itàlia, amb eliminació als vuitens de final a mans alemanyes, en la venjança de la venjança, i va estar a punt de jugar una altra final de l'Eurocopa el 1992, però va caure per penals contra Dinamarca. També va actuar en el mundial del 1994, en què els Països Baixos van ser vençuts per Brasil en els quarts de final. En tots tres tornejos, l'equip que va deixar Koeman i els seus fora de la competició es va acabar proclamant campió

Ronald Koeman va deixar el FC Barcelona el 1995, en la decadència del Dream Team, i va fitxar pel tercer gran dels Països Baixos, el Feyenoord, amb el qual no va poder guanyar cap títol en els dos anys en què va jugar abans de retirar-se com al defensa amb més gols de la història del futbol, 193, per davant de l'argentí Passarella. La selecció ja l'havia deixada als 31 anys, al mundial dels Estats Units. 

Llavors va iniciar una llarguíssima carrera d'entrenador, tant d'ajudant, com de principal, que el va portar a les banquetes de tots els clubs en què va jugar excepte, curiosament, del Groningen. També va ser preparador a formacions com el Vitesse, el Benfica, el València, on va guanyar una Copa, o el Southampton. Era el seleccionador neerlandès que hauria hagut de dirigir l'equip a l'Eurocopa del 2020, però va rebre una oferta del FC Barcelona, que el va escollir per treure'l de la crisi esportiva que estava vivint. Koeman, de moment, no podrà dirigir els nous jugadors del seu país en una cita internacional 33 anys de fer història amb els seus companys de generació, uns futbolistes que encara són els únics campions d'alguna cosa, a nivell de seleccions, del futbol neerlandès.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada