divendres, 16 d’abril del 2021

Gal·les, 3- Bèlgica, 1 (Euro 2016-Quarts de final)

57. Hal Robson-Kanu (2-1)

Ja ha quedat clara en aquesta llista la gran Eurocopa del 2016 que va protagonitzar la selecció de Gal·les. No participava en un gran campionat des del mundial del 1958 i a França va aprofitar l'oportunitat per plantar-se a semifinals. L'equip va viure grans moments durant el torneig, però si cal triar-ne d'un d'apogeu màxim seria el duel de quarts de final contra Bèlgica. I dins del partit, l'instant del gol que consumava la remuntada, aconseguit pel davanter Hal Robson-Kanu.

L'atacant gal·lès ja va sortir en un altre gol d'aquest rànquing, el que va donar la victòria a Gal·les contra Eslovàquia en el duel inaugural del campionat. En aquell moment es trobava pràcticament a l'atur, ja que el seu contracte amb el Reading expirava el 30 de juny, just el dia abans en què va haver de disputar el partit de quarts de final contra Bèlgica del qual parlarem ara. Per tant, qualsevol actuació del davanter, nascut a Anglaterra però amb antecessors gal·lesos i nigerians, li podia servir per continuar-se guanyant millor o pitjor la vida.

Gal·les arribava al partit de quarts de final després d'haver estat segon en el seu grup de classificació, amb dues victòries i una derrota, davant d'Anglaterra, i d'haver superat els vuitens de manera agònica contra Irlanda del Nord gràcies a un autogol de McAuley. El rival era una Bèlgica que havia arrencat a un ritme baix el campionat, però que havia adquirit velocitat de creuer amb una golejada convincent per 0-4 davant d'Hongria.

L'actuació de Robson-Kanu en el campionat havia estat d'acció-reacció per part del seleccionador, Chris Coleman. Suplent en el primer partit, el fet d'entrar i marcar el gol de la victòria li va donar la titularitat contra Anglaterra. Però no hi va anotar, va ser rellevat i ja no va actuar davant de Rússia. En els vuitens, va tornar a arrencar des de la banqueta, però aquest cop va entrar i, amb ell al camp, Gal·les va marcar. Per tant, li va tocar jugar de titular contra Bèlgica en el duel disputat a Lilla.

El gol

Els belgues es van avançar amb un gol de Nainggolan, al minut 13, però Gal·les va aconseguir igualar abans del descans amb un cop de cap després d'un córner d'Ashley Williams. L'inici de la segona part seria important per veure cap a on discorria el partit, i als deu minuts va arribar un dels millors gols del campionat.

Els gal·lesos van sortir per la banda dreta, on van trobar el seu director de joc, Joe Allen, que va enviar una pilota llarga cap a la banda, on hi havia Ramsey. Aquest va fer una bona centrada a l'àrea, just a la posició de Robson-Kanu, la maniobra del qual va ser deliciosa. Va rebre d'esquena a porteria, va girar sobre el seu propi eix i, amb aquesta acció, va desfer-se de Meunier i Fellaini i va trencar al cintura a Denayer. Amb el camí lliure, va tenir la sang freda de mirar on era el porter Courtois, i superar-lo amb un xut al segon pal. Un golàs total que va canviar el signe del partit. Bèlgica no va reaccionar i els gal·lesos van sentenciar amb el 3-1, aconseguit per Sam Vokes, que precisament havia rellevat Robson-Kanu. En les semifinals, el protagonista del partit contra els belgues va tornar a arrencar des de l'inici, però no va poder evitar una derrota contra Portugal per 2-0 que va deixar Gal·les fora del torneig.

Tot i tenir algunes ofertes d'equips asiàtics, als 26 anys Robson-Kanu no va voler provar aquesta aventura i va fitxar pel West Bromwich Albion, conjunt que semblava establert a la màxima categoria. Després del segon any, però, l'equip va baixar i, a més, Gal·les no es va poder classificar per al mundial de Rússia, superada per Sèrbia i Irlanda. Després de la fase de classificació, el jugador no va ser cridat per a cap convocatòria pel nou seleccionador, Ryan Giggs, fins l'any passat , en un duel de la Lliga de Nacions en què va jugar 29 minuts en una victòria contra Bulgària.

Paral·lelament, després de dos anys a Segona amb els baggies, l'any passat va assolir l'ascens a la Premier League, en què està tenint actuacions discontínues que no li asseguren la convocatòria per a l'Eurocopa d'aquest estiu. D'interès a fer-ho bé, ja als 31 anys, segur que no n'hi falta. El 2016, la seva situació professional era prou més complicada i se'n va sortir amb dos grans gols que el van situar a les portades de tot el continent.