dijous, 18 de febrer del 2021

Gal·les, 1- Irlanda del Nord, 0 (Euro 2016-Vuitens de final)

114. Gareth McAuley, en pròpia porta (1-0)

En el número 146 d'aquesta llista es va explicar el primer gol en l'Eurocopa del 2016 d'Irlanda del Nord, aconseguit per un veterà central que havia dut a terme una llarga i treballada trajectòria fins a tocar la glòria amb les mans. Com el seu gol havia fet aixecar el públic vestit de color verd del Parc OL de Lió i com havia estat fonamental perquè els britànics arribessin als vuitens de final del torneig. Però en poc dies la sort pot canviar de manera cruel. Ho va comprovar Gareth McAuley.


El seu gol contra Ucraïna va servir per iniciar una victòria que completaria McGinn en el temps de descompte. Irlanda del Nord, que havia caigut en el primer partit, contra Polònia, sumava, per tant, tres punts i li faltava la tercera cita, contra la potent Alemanya, en què havia de puntuar per classificar-se per primer cop per a la segona fase. No ho va aconseguir, ja que va sortir derrotada per 1-0 per culpa d'un solitari gol de Mario Gómez. De tota manera, els tres punts van ser suficients ja que la diferència de gols respecte de Turquia i Albània, tercers classificats d'altres grups que van quedar eliminats, era millor, per dos gols respecte dels segons.

A més, la sort havia provocat que Irlanda del Nord quedés situada a la banda favorable del quadre, ja que els favorits, a priori, havien anat a parar a l'altra. Els vuitens de final establirien un derbi britànic contra Gal·les, un adversari que havia mostrat el seu potencial durant el campionat, però que era més assequible que molts d'altres. Els nord-irlandesos van afrontar el duel del Parc dels Prínceps amb possibilitats fundades de victòria.


El gol

El partit va ser molt igualat. Gal·les, pel potencial d'alguns dels seus elements com Bale i Ramsey, semblava que disposava de més oportunitats per endur-se el triomf, però s'havia arribat en un tram sense moviments en el marcador en què el duel s'encaminava cap a una pròrroga. Va ser un quart d'hora abans del final quan va arribar l'acció desafortunada del dia.


Els gal·lesos ho van intentar dos cops per la banda esquerra, per on jugava Bale aquell dia. La primera centrada del madridista va ser rebutjada per la defensa, però Jonathan Williams va recuperar l'esfèrica i la va cedir a Ramsey. Aquest va intentar primer jugar amb el davanter centre Robson-Kanu, que li va tornar la bola i el centrecampista la va cedir de nou a Bale, ara en millor posició. La seva nova centrada era molt bona, entre el porter i els defenses i, abans que arribés al mencionat Robson-Kanu, McAuley va posar el peu per intentar evitar la rematada però no va fer res més que introduir-la a la porteria de McGovern. Seria l'únic gol del partit i l'eliminació dels nord-irlandesos. En nou dies, el central va passar de la glòria a la misèria, tot i que l'acció era molt complicada i si no hagués posat el peu segurament hauria estat gol igualment.

Després del torneig, McAuley va tornar al West Bromwich Albion, on va dur a terme una gran temporada, amb sis gols a la lliga i deixant els baggies en una destacadíssima desena posició. El segon any ja no va ser tan bo. Només va jugar nou partit i, a sobre, l'equip va baixar. Als 38 anys, va deixar el campionat i va decidir retirar-se a una lliga menys competitiva com l'escocesa. El cos ja estava dient prou i només va disputar set partits en uns Rangers que van ser segons. Tres anys després del seu gran moment, ja a punt de fer quaranta anys, va deixar la pràctica del futbol després d'una llarga carrera de pujades i baixades, com les que va viure durant aquells nou dies de l'Eurocopa del 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada