diumenge, 28 de febrer del 2021

Alemanya, 3- Eslovàquia, 0 (Euro 2016-Vuitens de final)

104. Jerome Boateng (1-0)

Els defenses han hagut de canviar els seus rols habituals per interpretar bé el futbol dels últims anys. Ja no són aquells jugadors poc tècnics que en tenien prou sent durs per poder sobreviure en els seus clubs. Ara han d'acompanyar l'equip, treure la pilota ben jugada i viure, en les formacions grans, amb molts metres a l'esquena, la qual cosa els converteix en vulnerables. En ecosistemes com els que han acompanyat la selecció alemanya de l'última dècada i mitja, ha estat essencial un futbolista llest tàcticament i també fort físicament com Jerome Boateng.


Va néixer a Berlín un any i dos mesos abans de caure el mur. Fill de mare alemanya i de pare ghanès, és germanastre d'un altre famós jugador, Kevin-Prince Boateng, amb qui comparteixen pare i a qui es va enfrontar al mundial del 2010. Jerome no ha dubtat mai de defensar els colors de la selecció del seu país de naixement, tot i que explica que sent una connexió especial amb el centreafricà, on no va viatjar mai en els seus vint primers anys de vida. Kevin-Prince també va néixer a Berlín, i segurament els seus costums, com ara gustos musicals, són més europeus, però ell sí que va acceptar defensar la nació d'origen del seu pare.

Jerome Boateng va viure els seus inicis al Tennis Borussia de la capital alemanya abans de ser fitxat per l'Hertha, el conjunt principal de la ciutat, amb el qual va debutar a l'elit. Ho va fer amb divuit anys però hi va durar poc. Va rebre una oferta d'un milió d'euros de l'Hamburg i va tenir tres molt bones temporades al conjunt hanseàtic, amb el qual va estar en les posicions principals de la lliga i va arribar a una semifinals de la Copa de la UEFA. Aquest salt li va obrir les portes de la selecció de Joachim Löw, tècnic que buscava jugadors amb bon moviment de pilota i solvents físicament com ell per renovar la defensa. 

També formava part de l'equip alemany que va proclamar-se campió europeu sub-21 a Suècia i el mateix any va debutar en l'absoluta, en un partit de classificació per al mundial de Sud-àfrica. Va entrar a la convocatòria, només amb 21 anys, i va ser allà on es va enfrontar durant 72 minuts al seu germà, en un triomf alemany per 0-1, amb gol d'Özil. Alemanya va arribar a les semifinals, amb ell disputant cinc partits, sempre de titular. Ja no deixaria les convocatòries de la Mannschaft durant els nou anys posteriors.

El mateix estiu el va fitxar l'emergent Manchester City, que va pagar per ell més de deu milions d'euros. Però es va lesionar en un partit internacional i mai no es va adaptar al joc de l'equip. Per això, l'estiu següent va expressar el seu desig de marxar i va trobar el Bayern de Munic, que el va contractar per 13 milions d'euros. I allà va iniciar la millor part de la seva carrera. La primera temporada es va saldar amb tot de subcampionats, el més dolorós del qual el de la Champions, a casa, contra el Chelsea. Però va ser el preludi d'una gran temporada 2012-13 en què ell era essencial en l'equip de Jupp Heynckes que va assolir el triplet.

L'any anterior, havia arribat a les semifinals de l'Eurocopa 2012 amb Alemanya i, el posterior, va assolir la millor fita internacional de la seva carrera, quan va quedar campió del món amb la selecció a Brasil. En aquelles èpoques alternava la posició de lateral dret amb la de central, tot i que va ser en aquesta última en la qual es va consolidar. Boateng va disputar el set partits d'aquell mundial a un nivell extraordinari que va mantenir al Bayern amb l'arribada de Pep Guardiola, el 2013. De fet, des de llavors, ha guanyat set lligues consecutives i cinc de les últimes set Copes, en un domini insultant dels bavaresos.

El 2016, després d'una fase de classificació més complicada de l'esperat, amb derrotes a Polònia i Irlanda, Alemanya havia entrat a l'Eurocopa de França del 2016. La primera fase del campionat va ser efectiva, però poc brillant per als alemanys. Amb ell de titular indiscutible van vèncer Ucraïna per 2-0 i Irlanda del Nord per 1-0 i van cedir un empat a zero contra Polònia. En la ronda de vuitens de final esperava Eslovàquia.

El gol

Alemanya era clara favorita però no es volia refiar contra un rival que havia fet bones actuacions a la primera fase, amb triomf contra Rússia i empat davant d'Anglaterra inclòs. A l'hora de la veritat, el duel va ser senzill per al conjunt de Löw, que es va avançar als vuit minuts amb un gran gol.


Va ser en un córner llançat per Kroos que va rebutjar el defensa Skriniar, Curiosament, algú de l'envergadura de Boateng no havia anat a rematar el llançament i s'havia quedat en la cobertura fora de l'àrea. Per això, estava ben situat quan la pilota li va caure del cel i amb la cama dreta va engaltar una esplèndida volea, molt controlada i a baixa alçada, que va superar el porter Kozacik, tapat per molts defenses. Va ser el seu únic gol en un gran torneig de seleccions i el va celebrar besant el seu únic tatuatge, un que porta al braç dret, en què es pot llegir "Agyenim", el seu segon nom que significa "El Gran" en l'idioma ashanti-twi, el del seu pare.

Alemanya no va patir gaire per guanyar el partit per 3-0, amb gols posteriors de Mario Gómez i Julian Draxler. Ho va fer més per deixar a la cuneta Itàlia en els quarts de final, en un duel resolt per penals i en què ell va anotar el seu, just l'anterior a l'errada definitiva de Matteo Darmian. Les coses no va ser tan positives en les semifinals, amb derrota per 0-2 contra França.

Els següents anys han estat bons per a Jerome Boateng, que ha conservat el seu estatus al Bayern amb tots els tècnics i que porta força bé la veterania, ja amb 32 anys. Va viure el punt negre del mundial de Rússia 2018. Va ser present en la derrota contra Mèxic per 0-1 i va ser expulsat en el segon partit, contra Suècia, que al final els alemanys van guanyar per 2-1. Es va perdre el tercer, amb derrota i eliminació sonada contra Corea del Sud. Només va jugar dos partits més de la següent Lliga de Nacions abans que el seleccionador, Joachim Löw, anunciés que no comptaria més amb ell, ni amb Thomas Müller, ni amb Mats Hummels. Els dos primers el van deixar malament durant la temporada passada, sent peces clau en el triplet del Bayern de Hansi Flick, malgrat que ell es va lesionar en la final de la Champions guanyada al París Saint-Germain.

Boateng sembla que no anirà a l'Eurocopa 2021, tot i que els darrers resultats demostren que Löw encara no ha trobat bons substituts per a ell i els seus companys de generació. Jerome, persona amb arrels africanes però que se sent molt alemany, ha estat part fonamental de l'última dècada d'èxits del Bayern i de la selecció, amb moments per al record com aquell gol contra Eslovàquia a Lilla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada