dissabte, 20 de febrer del 2021

Espanya, 0- Portugal, 1 (Euro 2004-Primera fase)

112. Nuno Gomes (0-1)

Ha aparegut dues vegades ja en aquesta llista i l'actual serà l'última. Va ser una novetat en el panorama internacional en l'Eurocopa del 2000, en què va estar a punt de situar la seva selecció en la final. Quatre anys més tard, després d'un mal mundial des del punt de vista col·lectiu i d'haver hagut de tornar als origens, no semblava el seu moment, però va tornar a aparèixer per signar una anotació vital que va estar a punt de ser decisiva per aconseguir un títol. Per tercer cop ens creuem en el camí de Nuno Gomes.

Després del torneig del 2000, el davanter va fitxar per la Fiorentina, amb la qual va fer bons números a la lliga des del punt de vista individual, amb nou gols, i va marcar un altre cop en la final de la Copa que el seu equip va guanyar al Parma. Però la segona temporada a la Toscana va acabar malament per la situació financera del club, que va perdre unes quantes categories als despatxos i es va haver de desfer dels elements que li sortien més cars. Un d'ells era Nuno Gomes, que va haver de sortir en direcció al Benfica. A més, havia tornat a perdre la titularitat de l'equip nacional en favor de Pauleta i Portugal va fracassar a la Copa del Món, en què va quedar eliminada en la primera fase.

De tornada a casa, una sèrie de lesions van condicionar el seu rendiment, tot i que es va acostar a la desena de gols en cadascuna de les campanyes. Portugal havia d'organitzar l'Eurocopa. Ell va jugar pocs partits durant el 2003, però en l'any del campionat, el 2004, el seleccionador Scolari el va convocar per a una sèrie d'amistosos en els quals va respondre amb gols en cadascun d'ells. Per això el va incloure a la llista, però no com a titular.

El gol

Pauleta li havia tornat a prendre el lloc i va iniciar els dos primers partits, tot i que el jugador de les Açores no va estar encertat en cap dels dos. Nuno Gomes va entrar en el seu relleu i tampoc no va marcar. Portugal havia perdut en el debut contra Grècia i guanyat per 0-2 davant de Rússia en el segon partit. Els altres resultats l'obligaven a vèncer Espanya per no quedar eliminada del seu campionat. Scolari va tornar a apostar per Pauleta, però a la mitja part, Nuno Gomes el va rellevar. I als dotze minuts de la represa, va demostrar que tenia una connexió especial amb les Eurocopes.

En una transició lusitana, Maniche va descarregar la pilota cap a Figo i aquest la va cedir a Nuno Gomes, que feia de boia des de fora de l'àrea d'esquena a la porteria. Els defenses espanyols el van deixar girar. Semblava que podia tornar la passada a Figo, però va buscar posició enmig d'Helguera i de Juanito i va deixar anar un tret dur i col·locat davant del qual no va poder fer res Casillas. Seria l'únic gol del partit, l'eliminació espanyola i la classificació dels portuguesos com a primers de grup.

Nuno Gomes va ser titular en el següent partit perquè Pauleta havia de descansar per acumulació d'amonestacions. Va disputar els 120 minuts sense marcar, ni tan sols en els penals, en el triomf contra Anglaterra i va ser suplent tant en les semifinals, amb victòria contra els Països Baixos, com en la final, amb derrota contra Grècia novament. Va jugar els setze minuts finals, un altre cop en el lloc de l'atacant titular, però sense encert. Va prendre part en dos tornejos internacionals més, el mundial del 2006, en què va anotar un gol però va tenir un paper secundari en el quart lloc final del seu equip, i en l'Eurocopa del 2008, en què sí que va jugar sempre des de l'inici, ja gairebé amb 32 anys. També va aconseguir un gol en els quarts de final contra Alemanya, però va ser insuficient.

A nivell d'equips, va guanyar una lliga i tres Copes de la Lliga més amb el Benfica, amb el qual va jugar fins al 2010, a punt de fer 34 anys. En l'últim període de la seva trajectòria, va actuar un any al Braga, amb el qual va anotar sis gols, i va completar-ho tot amb una sortida a Anglaterra, al Blackburn, a la segona categoria, un tipus de futbol en el qual potser hauria hagut de recaure abans donades les seves característiques. Va plegar amb 37 anys i el Benfica li va proporcionar una feina de preparador de les categories inferiors que li va durar fins al 2017. Nuno Gomes havia completat una trajectòria espectacular en alguns tornejos europeus, però deixant la sensació que podia haver arribat més lluny.