dilluns, 15 de febrer del 2021

Hongria, 3- Portugal, 3 (Euro 2016-Primera fase)

117. Cristiano Ronaldo (2-2 i 3-3)

En la seva lluita per ser el millor jugador del món, va viure un fructífer període de quatre anys entre l'Eurocopa del 2012 i la del 2016. En aquest temps va guanyar dues Lligues de Campions amb el Reial Madrid que el van catapultar cap a sengles Pilotes d'Or. Feia poques setmanes havia guanyat el torneig més important a nivell de clubs i ara buscava, als 31 anys, el mateix en seleccions. És la tercera menció en aquesta llista de les anotacions en les Eurocopes de Cristiano Ronaldo-

Després que Portugal fos eliminada a l'Eurocopa del 2012 davant d'Espanya, Cristiano i el Reial Madrid no van viure una bona temporada. Van acabar l'any en blanc i això va precipitar la marxa de José Mourinho de l'equip. De tota manera, el jugador va aconseguir la seva segona Pilota d'Or de manera inesperada. Carlo Ancelotti va arribar al club i, no és que les prestacions de l'equip milloressin a la lliga, però sí a la Champions, que van aconseguir guanyar amb una victòria contra l'Atlètic de Madrid a Lisboa que trencava una sequera de dotze anys en el club i de sis en el jugador. Malgrat el bon moment, però, Portugal no va tenir una bona actuació al mundial de Brasil, on va ser eliminada a la primera fase, amb un sol gol del davanter de Madeira.

Tot i això, ell va guanyar la Pilota d'Or del 2014, pel títol europeu de clubs i també per la Copa del Rei. L'exercici següent no va ser tan positiu. El Madrid va veure com el seu gran rival, el FC Barcelona, assolia el triplet i Messi recuperava la Pilota d'Or, en la particular lluita de tota la dècada entre els dos futbolistes. A nivell personal, ell anava superant marques amb l'equip nacional. Es va convertir en el jugador amb més gols anotats en l'Eurocopa, comptant fases de classificació, i també superava Luis Figo com a futbolista amb més internacionalitats.

El 2016 va portar Zinédine Zidane a la banqueta blanca i el club ho va notar sumant la seva onzena Copa d'Europa, després de tornar a guanyar l'Atlètic de Madrid, aquest cop per penals, en una final disputada a Milà. Poques setmanes després arribava l'Eurocopa de França, la quarta de la carrera de Cristiano Ronaldo.

Els gols

El torneig no va començar gaire bé. El grup era, en principi, assequible, contra la debutant Islàndia, Àustria i Hongria. Davant dels nòrdics, empat a un gol i poques possibilitats per foradar la rereguarda de l'equip rival. En el segon partit, contra Àustria, empat a zero en l'únic partit en què els centreeuropeus van puntuar. El tercer duel era contra Hongria. I no es podia badar, ja que una derrota suposava l'eliminació. El xoc va ser espectacular. Els magiars es van avançar mitjançant Zoltan Gera i va empatar Nani. Els primers disset minuts de la represa van fer aixecar contínuament els aficionats dels seients. Va ser Dzsudzsák, que anotaria dos gols, qui va marcar el 2-1. Portugal va empatar tres minuts més tard.

El centrecampista de l'Sporting Joao Mário va entrar per la banda dreta de l'atac i va enviar una centrada que va quedar endarrerida per a Cristiano. Aquest va utilitzar l'únic recurs que li quedava. Marcat pel defensa Korhut, va rematar d'esperó i va introduir la pilota a la porteria de Király. L'empat podia valer, però el partit es va tornar a complicar amb el segon gol de Dzsudzsák. Aquest cop els lusitans van tardar set minuts a respondre.

L'extrem Quaresma, que havia entrat al camp només un minut abans en el lloc d'André Gomes, va centrar des de la banda esquerra després d'un córner en curt i Cristiano va utilitzar una de les seves especialitats, vista fa un parell de dies, la rematada de cap, per avançar-se aquest cop a Juhász i marcar l'empat a tres. Va ser suficient, perquè Portugal va entrar als vuitens de final com una de les quatre millors terceres del torneig, tot i que sense haver guanyat cap partit.

Amb aquestes prestacions, semblava difícil pensar que els portuguesos arribarien gaire lluny en el torneig, però l'aventura va acabar de la millor manera, una història que s'acabarà de conèixer en aquesta llista en el tram final del recorregut.