dijous, 11 de febrer del 2021

Suïssa, 1 (4)- Polònia, 1 (5) (Euro 2016-Vuitens de final)

121. Grzegorz Krychowiak (4-5, penals)

Molts campionats internacionals serveixen per catapultar futbolistes a l'estrellat. Alguns d'ells, fins llavors no tan coneguts, aconsegueixen destacar i lligar contractes sucosos en equips importants. Però en d'altres casos, la participació en un gran campionat ha significat, sovint abans d'hora, el zenit de la seva carrera i un progressiu descens de cotització i èxit. És el que va passar amb el futbolista polonès Grzegorz Krychowiak.


Perquè en el moment d'aconseguir el gol de penal en la tanda dels vuitens de final de l'Eurocopa del 2016 del qual es parla en aquest número 121 de la llista, es trobava en el màxim de la seva trajectòria. Tenia 26 anys, havia completat una temporada sensacional amb el Sevilla, amb un valor de mercat de 30 milions d'euros, i se'l disputaven els principals equips del continent. A més, amb la selecció era a quarts de final del torneig amb moltes esperances de retornar el combinat polonès a unes semifinals després de les dels mundials del 1974 i del 1982.

I no havia estat un camí fàcil. La trajectòria professional de Krychowiak va anar molt lligada a França. Allà va anar a parar als setze anys després de quatre en què va anar canviant d'equip a Polònia. De petit, no li agradava gaire aquest esport, però hi va entrar per insistència del seu germà. Així, un dels tècnics del Girondins de Bordeus, Philippe Goubet, el va veure en un torneig i el va reclutar per a l'equip. Hi va estar des del 2006 al 2012, tot i que en dos d'aquests exercicis va ser cedit al Reims i al Nantes. El primer dels dos conjunts se'l va quedar en propietat quan ja tenia 22 anys i es va convertir en un mig centre de referència al campionat francès.

Al Reims jugava sempre i, fins i tot, aprofitava per marcar alguns gols. L'equip era tranquil i es situava sempre a la zona mitjana de la classificació, sense grans problemes. Va ser a partir del 2012 mateix quan va convertir-se en un fix d'una selecció polonesa que no va entrar al mundial de Brasil del 2014, dos anys després d'haver coorganitzat l'Eurocopa amb Ucraïna, però que anava creixent. Krychowiak no havia anat a la cita continental de casa perquè llavors encara jugava a la sub-21, a la qual havia arribat després d'haver disputat un mundial juvenil, el 2007 a Canadà.

I el 2014 van començar els dos millors anys de la seva carrera. El Sevilla, sempre atent al mercat francès, el va contractar per suplir les baixes de M'Bia i Rakitic al centre del camp. I hi va tenir una actuació sensacional. La seva presència com a àncora del centre del camp va començar a créixer en el conjunt d'Unai Emery i es va convertir en fix en els dues Europa League seguides que va guanyar el club. El 2015 va guanyar la final al Dnipro ucraïnès, amb gol inclòs seu a la final. La primavera del 2016, també va ser indiscutible en el triomf a Basilea contra el Liverpool, tot i una lesió a mitja campanya. I llavors hi havia la selecció.

En aquest temps, Krychowiak va jugar tots els partits i va marcar dos gols, un d'ells en el duel decisiu contra Irlanda, en la classificació per a l'Eurocopa de França. El conjunt d'Adam Nawalka va començar molt bé la fase final. Va guanyar dos partits per la mínima i en va empatar un altre a la ronda de grups. En els vuitens de final es creuava amb Suïssa. I el xoc va ser llarg.

El gol

A St. Etiènne, els polonesos es van avançar a la primera part amb un gol de Blaszczykowski, però una xilena espectacular de Shaqiri va restablir la igualtat. A la pròrroga no hi va haver gols i va caldre anar a la tanda de penals.


En aquesta només hi va haver una errada. Va ser en el segon penal dels suïssos quan Granit Xhaka va enviar el seu xut a fora. Tothom va anar aconseguint el seu objectiu i li va arribar el torn a Krychowiak. Si marcava, Polònia entrava en els seus primers quarts de final de la història de torneig. Ple de confiança com estava, va apuntar a un escaire dret i va deixar sense opcions el porter Sommer. Aquell va ser el seu cim personal.

Perquè en la següent eliminatòria, Polònia va perdre per penals contra Portugal en un partit que va dominar i, per tant, no va accedir a unes semifinals assequibles davant de Gal·les que li haurien donat l'oportunitat d'arribar a la final. Després del torneig, Krychowiak i el seu tècnic, Emery, van recalar al poderós París Saint-Germain. Novament es retrobava amb França, però les coses ja no van anar igual. Va perdre primer la competició amb Rabiot per ser titular i, després, la manca de confiança i les lesions el van llastar. El súmmum va arribar en el famós partit de vuitens de final de la Champions amb derrota per 6-1 al Camp Nou i remuntada. Va entrar al camp per perdre temps amb 4-1 i, amb ell a dins, en teoria per controlar la pilota, en el lloc de Meunier, els blaugrana van aconseguir els dos gols que deixaven els gals fora del torneig. A més, el PSG va perdre la lliga contra el Mònaco, l'única que ha perdut en els vuit últims anys.

Krychowiak va ser cedit l'any següent al West Bromwich Albion anglès, on va tornar a jugar força però no va poder evitar el descens de l'equip. Aleshores va rebre una oferta del Lokomotiv de Moscou i se n'hi va anar. Almenys era a prop de casa i amb el conjunt ferroviari en tres temporades ha recuperat una part important del nivell del 2016. En el segon any fins i tot va anotar nou gols, en el primer hi va guanyar una Copa i ha disputat la Lliga de Campions. Amb la selecció, va marcar un gol al mundial de Rússia, tot i que l'equip va ser eliminat en la primera fase, i torna a ser una de les peces importants de cara a la fase final del 2021, que afrontarà amb 31 anys. Els millors dies de Krychowiak van durar poc però va gaudir de ser al cim i la sensació d'èxit després de transformar aquell penal a St. Etiènne.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada