dilluns, 30 de novembre del 2020

Portugal, 1- Islàndia, 1 (Euro 2016-Primera fase)

194. Birkir Bjarnason (1-1)

La participació de la selecció islandesa en l'Eurocopa del 2016 va ser tot un fenomen de masses. Que un país de només 364.000 habitants fos present a una cita tan important demostra la seva evolució en els últims anys. Si hi unim la passió dels aficionats, el caliu que van aportar als estadis francesos durant unes quantes setmanes, tot el que generava la formació adquiria categoria de notícia. I també es van fer famosos els jugadors. Un d'ells va ser històric, ja que va marcar el primer gol del país en un gran torneig i, a més, es va convertir en model. Era el centrecampista Birkir Bjarnason.


Conegut com a "Thor" pels seus companys i per l'afició, en referència al déu nòrdic, Bjarnason va néixer a Akureyri, al nord de l'illa, però va jugar poc al seu país. Quan tenia onze anys, la seva família es va traslladar a viure a Noruega i ell va fer les primeres passes professionals al país escandinau. El Viking Stavanger, en dues ocasions, i el Bodo Glimt van ser les formacions que el van catapultar per tal de sortir a una altra lliga més potent el 2012. Va fitxar per l'Standard de Lieja i va iniciar una trajectòria errant.

Centrecampista o extrem esquerrà, jugador de qualitats físiques per recórrer tota la banda, entre l'Eurocopa del 2012 i la del 2016 va estar a quatre equips. Només va jugar setze partits a Bèlgica, on havia arribat al mercat d'hivern. Va rebre una oferta del Pescara, recent pujat a la Serie A, i va iniciar una trajectòria italiana força particular. Després d'un descens amb l'equip de la costa adriàtica, el va fitxar la Sampdoria, però l'any següent va tornar al Pescara, ara a Serie B, amb el qual va assolir l'ascens i va completar una bona temporada, amb deu gols.

El 2015, Bjarnason va ser fitxat pel Basilea, amb el qual va guanyar la lliga i es preparava per a un gran any. Amb la selecció ja havia estat internacional sub-21 i havia jugat una fase final de l'europeu el 2011 amb companys que llavors serien importants en l'Eurocopa del 2016, com Gudmunsson, Sigurdsson, Sigthórsson, Smárason o Gunnarsson. A l'equip absolut havia debutat el 2010, amb 22 anys, i la selecció va anar vivint un creixement que l'havia portat a disputar un play-off, perdut contra Croàcia, per anar al mundial del Brasil, el 2014. Per a l'Eurocopa ampliada a 24 equips, Islàndia tenia una bona oportunitat però un grup complicat. Tot i això, va ser segona de grup, darrere de la República Txeca i davant de Turquia i dels eliminats Països Baixos, i va assolir una classificació històrica, amb dos gols de Bjarnason en la victòria a Kazakhstan.

El gol

El desembarcament islandès a França va ser total. Es calcula que el 8% de la població va viatjar per assistir als partits i el primer era de categoria, davant de la Portugal de Cristiano Ronaldo a St-Étienne. Islàndia va plantejar un xoc totalment defensiu i disciplinat però només va aguantar la porteria a zero 31 minuts, el temps que va trigar Nani a anotar el primer gol. La cosa estava difícil, però als cinc minuts de la segona meitat va arribar un moment per recordar.


Va ser en una acció simple, com és el joc islandès, ple de canvis d'orientació. Bodvarsson va recuperar una pilota a la dreta de l'atac nòrdic i la va descarregar enrere a Gudmunsson. Aquest va centrar amb l'esquerra, a cama canviada, la pilota va sobrevolar la defensa, va superar un Vierinha que, tot i jugar de lateral, va demostrar que no és defensa, i Bjarnason, amb la cama no tan hàbil, va empalar una volea no gaire forta, però efectiva, que va superar Rui Patrício.

Era l'inici de la bogeria islandesa durant el torneig i de la seva afició, que va seguir amb un empat contra Hongria, una victòria contra Àustria, l'eliminació impressionant d'un gran del futbol europeu com Anglaterra i va acabar amb una derrota previsible contra França per 5-2. En aquest partit, Bjarnason va tornar a marcar amb el cap. Havia anotat el primer i l'últim dels vuit gols islandesos en la posada de llarg davant del món,

El jugador del Basilea va treure partit de la seva presència al torneig. Als 28 anys va fer-se famós quan la marca de roba ASOS li va proposar per Twitter convertir-se en model dels seus productes. Bjarnason, comparat pel seu físic amb Brad Pitt i també amb Chris Heimsworth, protagonista de la pel·lícula Thor, el seu àlies, va traspassar a les publicacions d'altres temàtiques que no fossin l'esportiva.

Des del punt de vista futbolístic, va seguir al Basilea un any i després el va contractar l'Aston Villa, amb el qual va actuar tres temporades i va assolir l'ascens a la Premier el 2019. Un any abans, havia debutat en un mundial. Va jugar de titular els tres partits d'Islàndia a Rússia, en què l'equip ja no va tenir tan encert i va quedar eliminat a les primeres de canvi. L'any passat, amb 31 anys, semblava que iniciava la seva davallada en fitxar per l'Al Arabi qatarià, però la seva trajectòria a Itàlia li va suposar rebre una oferta del Brescia per jugar a la Serie A, on ha completat un altre descens.

Islàndia no es va classificar directament per a l'Eurocopa 2021. Ha de disputar dues eliminatòries prèvies, davant de Romania, a casa, primer, i després al camp del guanyador de l'Hongria-Bulgària. Si supera els dos partits, i veient la seva fase prèvia, amb tres gols anotats, pocs dubten que el Thor islandès serà de nou al torneig que el va fer famós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada