dijous, 12 de novembre del 2020

Països Baixos, 2- República Txeca, 3 (Euro 2004-Primera fase)

212. Jan Koller (2-1)

Disposar d'un davanter de més de dos metres d'alçada, 2,02 en aquest cas, pot determinar el sistema de joc d'un equip. Es pot tendir més a enviar pilotes altes perquè aquest atacant les baixi en detriment del futbol més ràpid i de contraatac per les seves limitacions quant a velocitat. Però la selecció txeca de principi de segle i també els equips que en van disposar, no van notar que haguessin de canviar gaire la manera de jugar i, en canvi, es van beneficiar de les moltes virtuts que tenia el gegant Jan Koller.


Avui en dia segueix sent el màxim golejador de la història de la selecció amb 55 gols en 91 partits. La seva presència va ser innegociable durant tres Eurocopes i un mundial i la seva habilitat i bons moviments el convertien en un fals lent, ja que es movia amb rapidesa. De fet, havia començat la seva carrera a l'Sparta de Praga com a porter. Un cop situat com a ariet, la seva trajectòria va avançar lenta, però segura. Va haver d'esperar als 23 anys per sortir del país. S'hi va fixar el Lokeren belga, amb el qual va completar tres temporades in crescendo que van finalitzar amb 24 en l'última. El 1999 va ser contractat per un dels grans del país, l'Anderlecht.

L'any anterior havia debutat amb la selecció, amb la qual va marcar sis gols en sis partits de classificació que van contribuir a entrar en la seva primera gran cita, l'Eurocopa del 2000. Koller hi va jugar els tres partits de titular, però dues derrotes contra França i els Països Baixos el van enviar cap a casa. A l'Anderlecht s'hi va estar dos cursos, en què no va baixar mai dels 20 gols i hi va conquerir dues lligues, i el 2001 va fer un altre salt a una lliga més important quan el va contractar el Borussia Dortmund.

A la conca del Ruhr es va convertir en un ídol, sobretot en la seva primera temporada, en què es va guanyar la lliga i es va estar a punt de fer el mateix amb la Copa de la UEFA. Els alemanys la van perdre contra el Feyenoord a Rotterdam per 3-2 en un duel de gegants en què ell va marcar, però en què van sortir guanyadors els 193 centímetres de Pierre van Hooydonk.

Koller s'estaria cinc temporades més al Dortmund, fins al 2006. En aquest trajecte, el 2004, va afrontar la seva segona Eurocopa, la que va estar més a punt de guanyar per la gran qualitat de la selecció txeca, la de Portugal, que ell encarava ja amb 31 anys.

El gol

A l'equip de Karel Bruckner li va costar d'arrencar, ja que va haver de remuntar davant d'una sorprenent Letònia. El segon partit, a Aveiro, va marcar un punt d'inflexió. Els neerlandesos van situar-se amb un 2-0 favorable, gràcies als gols de Bouma i de Van Nistelrooy en només 19 minuts. Però quatre després cometrien una errada fatal.


Va ser culpa de l'habitualment seguríssim Phillip Cocu, que va voler passar la pilota a un dels seus companys i la va donar al davanter Milan Baros, que finalitzaria el campionat com a màxim golejador i es trobava en una gran forma. Aquest va avançar perseguit per Stam, que no li va permetre disparar a porteria, però tampoc no li va poder prendre la pilota. Veient que no podia xutar, Baros va descarregar cap a la dreta, on Koller acompanyava la jugada i aquest només va haver d'empènyer l'esfèrica al fons de la porteria de Van der Sar.

Era el clic que necessitaven els txecs, que van remuntar el partit amb gols de Baros i Smicer a la represa. Ja classificats, van fer descansar Koller en el triomf contra Alemanya per 1-2. Aquest va tornar per anotar en la victòria en quarts de final contra Dinamarca per 3-0, però com la resta dels seus companys es va estavellar contra la muralla grega en una semifinal que era una gran oportunitat per arribar al partit pel títol. El gol del central Dellas va tombar tota una generació.

El 2006, Koller va disputar el seu únic mundial, ja amb 33 anys. Només hi va jugar 45 minuts en el triomf contra els Estats Units, en què va marcar als cinc minuts de ser al camp, però Txèquia va quedar eliminada en la primera fase d'un grup molt dur per Itàlia, posterior campiona, i Ghana.

A nivell de clubs, va abaixar el nivell, però va seguir en una lliga potent, marcant gols pel Mònaco durant dues campanyes no gaire positives a nivell d'equip. Ja amb 34 anys va tornar a Alemanya i va fitxar per un Nuremberg que acabaria baixant, tot i que ell no ho veuria. L'estiu següent hi tornava a haver Eurocopa i ell volia tenir més minuts per entrar a la llista. En el mercat d'hivern el va fitxar el Krylia Sovetov rus, amb el qual va marcar setze gols en dos anys.

Al final, entraria a la convocatòria per al torneig europeu del 2008, que va disputar amb 35 anys i en què encara va aconseguir un gol contra Turquia, tot i que va ser un duel de record agre, ja que els otomans van remuntar i van fer fora la selecció del campionat. Koller acabaria de jugar un any i mig més a Rússia abans de baixar definitivament el nivell al Canes francès, al qual va continuar sent futbolista fins als 38 anys, tot i que els últims mesos van ser complicats. El seu gran cos, l'aliat durant tota la seva carrera, ja li fallava en forma de lesions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada