diumenge, 22 de novembre del 2020

Turquia, 0- Croàcia, 1 (Euro 2016-Primera fase)

202. Luka Modric (0-1)

Fa només tres dies aquesta llista feia un repàs de la primera part de la trajectòria d'un futbolista encara en actiu, d'un dels millors centrecampistes europeus de la dècada, que va estrenar el seu compte en els grans campionats en l'Eurocopa del 2008. Vuit anys després d'aquella anotació, n'aconseguiria una altre de millor factura, de repercussions semblants, per guanyar un partit inaugural del campionat, i tots dos, curiosament, anotats en diumenge. Entre una fita i l'altra, una gran carrera que encara va millorar en els anys posteriors. Són els millors moments de Luka Modric.


Després de l'Eurocopa del 2008, amb 22 anys, mig Europa volia Modric, però aquest va acabar acceptant l'oferta del Tottenham per participar en una lliga en gran expansió com la Premier. Hi havia qui pensava que el seu físic era massa dèbil per resistir el rigor d'una competició tan dura, però els va fer callar a tots. Només va tenir problemes físics en la seva segona campanya, una fractura de peronè que el va fer estar dos mesos sense jugar, però va ser un prodigi de regularitat en una formació, la de Harry Redknapp, amb la qual només li va faltar guanyar títols. El 2012, per aconseguir-los, va decidir acceptar l'oferta del Reial Madrid, que el va fitxar per 40 milions d'euros.

Aquell estiu havia tornat a jugar una Eurocopa, la de Polònia i Ucraïna, en què Croàcia va quedar fora de competició en la primera fase, en què havia quedat enquadrada en el mateix grup que Espanya. Amb alguns d'aquells rivals hi va coincidir després. Al Madrid li va costar una mica entrar, ja que el seu lloc l'ocupava Özil, però la seva progressió va viure un abans i un després a Old Trafford. Un gol seu des de fora de l'àrea, i un recital de joc, van propiciar la remuntada i la victòria per 1-2. El Madrid no guanyaria res important aquell any, però ell es va consolidar en una titularitat que ja no va deixar.

Modric, que havia convençut Mourinho abans de ser destituït, va fer el mateix amb els següents tècnics que van ocupar la banqueta blanca. El 2014 va ser campió d'Europa amb Ancelotti i va debutar en un mundial, amb eliminació a la primera fase a Brasil. El 2015, les coses no van anar tan bé, però el 2016 va tornar a veure com l'equip conqueria la Lliga de Campions, aquest cop a Milà i amb Zinedine Zidane al comandament, contra l'Atlètic de Madrid. A més, França acollia la tercera Eurocopa en què actuaria.

El gol

Croacia, novament al grup d'Espanya, debutava contra Turquia al Parc dels Prínceps. I com va passar davant d'Àustria vuit anys abans, també el primer diumenge del torneig, un gol seu va decidir, tot i que aquest cop no va ser de penal.


Va ser en una segona acció després d'un córner que Rakitic va penjar a l'àrea. Mandzukic va intentar rematar, però els otomans van rebutjar, particularment Selçuk Inan amb un refús altíssim. Modric, situat a la frontal de l'àrea, la va veure baixar i va empalar una volea amb la cama dreta que va botar davant del porter Volkan Babacan i va entrar a la porteria. Ja no hi hauria més anotacions.

Croàcia va ser primera de grup desrprés d'empatar amb la República Txeca i de remuntar contra Espanya per vèncer 1-2. Modric no va jugar contra els espanyols per una distensió en un abductor que s'havia fet davant dels txecs, però va estar a punt per als vuitens de final. Aquella va ser una gran decepció, ja que Croàcia va dominar Portugal però va ser eliminada per un gol de Quaresma a la pròrroga.

Malgrat això, la carrera de Modric es preparava per viure els millors moments. A part de Supercopes i mundials de clubs, va guanyar la lliga l'any següent amb el Madrid i ho va rematar amb la seva tercera Champions, aquest cop contra la Juventus. Però res comparat amb el 2018. Va tornar a ser campió d'Europa vestit de blanc, contra el Liverpool, i afrontava un mundial al qual Croàcia arribava en plena maduresa.

L'equip balcànic va combinar trams de partit meravellosos, com la victòria contra Argentina, amb l'agonia de superar dues eliminatòries per penals i les semifinals a la pròrroga. Modric va comandar l'equip, però no va poder fer res per evitar perdre la final contra França. Tot i això, va ser triat el millor jugador del mundial.

Després d'un 2019 de baixada clara de rendiment, i d'un 2020 marcat per la pandèmia, en què ha tornat a guanyar la lliga, Modric pot arribar en condicions a l'Eurocopa del 2021 i, malgrat que cal tenir en compte que ja ho farà amb 35 anys, no es pot menystenir mai el seu joc i la seva qualitat, forjada enmig d'una guerra en un aparcament d'un hotel de Zadar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada