diumenge, 15 de novembre del 2020

Hongria, 3- Portugal, 3 (Euro 2016-Primera fase)

209- Balázs Dzsudzsák (2-1 i 3-2)

Els contraris també juguen. Aquesta frase és habitual quan algun futbolista vol justificar que el propi conjunt no hagi aconseguit el resultat adequat. Evidentment, l'oposició de l'altre equip, que aquesta sigui més o menys dura, influeix en els resultats. Però els adversaris també poden servir com a aliats, com algú que, de manera evidentment involuntària, ajuda a aconseguir els propòsits. Això és el que li va passar dues vegades en un sol partit, i amb una diferència de vuit minuts, a l'hongarès Balázs Dzsudzsák.


Ja ha quedat dit en d'altres gols que Hongria ha passat tres dècades de travessa del desert entre dues participacions en grans competicions, la del mundial de Mèxic 86 i a l'Eurocopa de França 2016. La que havia sigut gran potència europea de la primera part del segle XX i dels anys 50 i 60 es va anar apagant i, amb ella, la capacitat per exportar futbolistes importants a les grans lligues del continent. Durant aquest temps, hi ha hagut pocs jugadors que hagin destacat, i gairebé sempre en conjunts de segona fila. Un d'ells va ser el ràpid davanter Dszudzsák, que va afrontar el torneig de França quan estava a punt d'arribar als trenta anys.

D'arrels poloneses, com indica el seu nom, es va formar al Debreceni, conjunt que té la seu propera a la frontera amb Eslovàquia i també amb Polònia, tot i que els dos països no són veïns. Però el jove Balázs, un esquerrà ràpid i esmunyedís, sabia que havia de sortir de territori magiar per progressar i amb 21 anys el va contractar el PSV Eindhoven, un dels conjunts europeus més encertats a l'hora de detectar talent ocult. Després d'una temporada complicada, es va convertir en un titular al Philips Stadion on, en l'últim dels tres exercicis en què hi va jugar, va marcar 14 gols a la lliga.

Paral·lelament, els fracassos anaven arribant a l'equip nacional, que no tenia cap possibilitat de disputar grans tornejos. Dzsudzsák, aleshores, va decidir prioritzar l'apartat econòmic a l'esportiu i va començar a fer carrera a l'emergent financerament, però no tant futbolísticament, lliga russa. Va acceptar l'oferta del nou ric Anzhi Makhatxkala, on va arribar a compartir equip amb Samuel Eto'o. Però una lesió cervical el va deixar fora de combat i, quan va tornar, el projecte s'havia esfumat. Va ser traspassat per 19 milions d'euros al Dinamo de Moscou, amb la qual cosa es va convertir en el jugador hongarès pel qual s'havien pagat més diners. Durant tres temporades tampoc no hi va guanyar res i el 2015, amb la selecció amb moltes possibilitats d'anar a l'Eurocopa, va canviar d'aires.

Va fitxar pel Bursaspor turc a l'estiu i al novembre celebrava la classificació per al torneig de França, ampliat a 24 equips. L'equip magiar s'havia desfet de Noruega en la repesca i tornava a un gran campionat. Amb el conjunt otomà les actuacions van ser discretes, però en arribar el juny s'apressava a ser protagonista de la cita continental.

Els gols

Hongria va debutar amb molt bon peu en derrotar Àustria en el primer partit per 0-2. En el segon, va salvar un punt amb un autogol islandès a última hora. Invicte, afrontava el tercer partit, contra els posteriors campions, Portugal, que va ser un dels més espectaculars del torneig. Perquè els portuguesos, que només havien encadenat dos empats contra islandesos i austríacs, necessitaven com a mínim puntuar per passar ronda com un dels millors tercers. I a més, marcar molts gols. Dzsudzsák i els seus companys els van estar a punt d'eliminar amb dues accions afortunades.


Es van avançar els danubians amb un gran xut de Zoltan Gera al qual va respondre Nani amb l'empat. A l'inici de la represa, l'àrbitre, l'anglès Martin Atkinson, va decretar una falta de Carvalho a Szalai a la frontal de l'àrea. Dzsudzsák va provar sort i va tenir la fortuna que la pilota toqués en André Gomes, instal·lat a la barrera, i despistés Rui Patrício. Portugal va empatar tres minuts després mitjançant Cristiano Ronaldo, però vuit minuts després del 2-1, nova falta a la frontal de l'àrea, un altre cop de Carvalho a Szalai, gairebé a la mateixa posició, per als magiars.


Dzsudzsák va xutar, aquest cop contra el cos de Cristiano, però ell mateix va recollir el rebot, va tornar a encarar l'àrea i va disparar de nou. Aquest cop va ser Nani qui va posar el peu estirat amb tanta mala sort que la pilota va tornar a descriure una paràbola impossible i va tornar a entrar, davant de la desesperació de l'estrella lusitana. Portugal va poder salvar els mobles amb un gol de Cristiano al minut 62 i va entrar com a tercera de grup, a punt de l'eliminació. Hongria ho va fer com a primera i superava una ronda inicial d'un gran campionat per primer cop des del mundial del 1966. Però l'aventura no aniria gaire més enllà, ja que va caure eliminada davant de la superioritat de Bèlgica en vuitens de final per un concloent 1-4.

Després del torneig, Dzsudzsák, un habitual de les accions benèfiques, com ara recaptar diners per la família del seu excompany Milos Fehér, mort damunt d'un camp de futbol, o pagar les entrades els aficionats hongaresos per anar a veure el seu equip a la veïna Romania, va seguir allunyat de la competitivitat europea i se'n va anar a disputar la lliga dels Emirats Àrabs, on encara segueix. Tot i això, ha continuat jugant amb la selecció hongaresa, amb la qual encara podria entrar, a punt de fer 35 anys, en la pròxima Eurocopa si els magiars s'hi classifiquen


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada