dimecres, 18 de novembre del 2020

Albània, 0- Suïssa, 1 (Euro 2016-Primera fase)

206. Fabian Schär (0-1)

És complicat d'entendre que un partit entre dues seleccions de països separats per 1.200 quilòmetres de distància gairebé es pugui considerar un derbi. En aquest cas, amistós. I encara més si es tracta de dos països tan diferents des de tots els punts de vista com Albània i Suïssa. Però la gran quantitat de famílies kosovars d'origen albanès que van establir-se al país helvètic durant les guerres dels Balcans provoquen que el combinat centreeuropeu disposi de molts descendents d'aquells emigrants. Així d'especial va ser el duel que va enfrontar els dos països el 2016 a Lens i que va decidir el gol d'un defensa que no prové d'aquells moviments de població, el central Fabian Schär.


Fabian Lukas Schär és nascut a Wil, a la zona germanoparlant del país, prop de la frontera amb Alemanya. Va debutar a la màxima divisió amb l'equip de la seva ciutat i, després de dues bones temporades, amb 21 anys va ser contractat per un Basilea que ja treia el cap en el panorama europeu. Es tracta d'un defensa fort físicament però que destaca més ofensivament que defensiva, sobretot a l'hora de treure la pilota jugada o en les accions en atac a pilota parada. En les tres temporades que va ser al conjunt de la triple frontera entre Suïssa. Alemanya i França va guanyar les respectives lligues i una Copa i es va consolidar a la selecció.

Schär va ser olímpic a Londres, el 2012, però l'equip no va passar de la primera fase. El mateix any, el 2012, va debutar amb la selecció absoluta i, dos després, va ser titular en dos partits del mundial de Brasil, amb un conjunt que anava creixent des del fracàs en l'Eurocopa que havia organitzat el 2008 i després de no haver entrat en la de quatre anys després. Els jugadors de famílies originàries d'Albània i Kosovo havien anat passant fases i ara ja ocupaven posicions importants en la selecció gran.

El 2015 va ser un any important per a Schär. Va sortir a l'estranger, fitxat pel Hoffenheim, amb el qual es va salvar miraculosament del descens a Segona. Tot i el mal tràngol, el seu rendiment va ser prou bo per ser convocat per a l'Eurocopa de França del juny següent.

El gol

Suïssa havia quedat enquadrada en un grup amb la veïna França, amb Romania i amb Albània. Molts dels seus jugadors, un total de set de la convocatòria, provenien de famílies immigrants dels Balcans, i alguns d'Albània i Kosovo. Per aquest motiu, la germanor es va poder apreciar a les graderies i durant tot el partit. Però aquest va caure de la banda suïssa i ho va fer després d'un error terrible del porter rival.


Perquè Etrit Berisha, un dels ídols de la primera classificació albanesa per a un gran campionat, era un dels elements més fiables del combinat de Giovanni de Biasi. Tenia l'experiència de tres anys a la Lazio i tothom hi confiava, però al minut 5 de partit va calcular malament el servei de córner d'un dels suïssos d'origen kosovar, Xherdan Shaqiri. La pilota va sobrevolar el cor de l'àrea i Schär, molt bo en aquestes accions, va avançar-se a l'embogida sortida de Berisha i va anotar l'únic gol del partit.

La trajectòria suïssa en la resta del torneig no va ser excessivament brillant, amb dos empats més, contra Romania i França, que li van permetre superar la primera fase, i amb una altra igualada contra Polònia en els vuitens que va conduir a la tanda de penals. Schär va anotar el seu, el quart de la llista, però l'error anterior de Granit Xhaka, un altre "albanès", va allunyar l'equip de l'accés a quarts.

Schär va jugar molt poc la temporada següent amb un Hoffenheim tan millorat que es va classificar per a la prèvia de la Champions. Per això, el 2017 va acceptar una sortida cap al Deportivo de la Corunya. Coneixeria la lliga espanyola, però tot i jugar-hi molt i marcar dos gols, no va poder evitar el descens dels gallecs. Tot i el desencís, va actuar en els tres partits de la primera fase de Suïssa al mundial de Rússia. Però dues targetes grogues no li van permetre actuar en els vuitens en què els helvètics van caure davant de Suècia.

Amb 27 anys, i en plena maduresa, Fabian Schär sembla haver trobat el seu lloc a Anglaterra. El Newcastle el va contractar i sembla que, de moment, ha aconseguit fer destacar les seves qualitats. Hi ha actuat força i hi ha marcat sis gols en dues temporades. Afronta un curs vital per consolidar-se a un dels equips que es preveu que poden créixer més a la Premier i per entrar a la llista per a la fase final de l'Eurocopa 2021. Aleshores, cinc anys després, intentarà rememorar el seu gol als "germans" d'Albània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada