dissabte, 7 de novembre del 2020

Polònia, 1- Grècia, 1 (Euro 2012-Primera fase)

217. Dimitris Salpingidis (1-1)

Els canviadors de dinàmiques han estat importants en molts campionats. Són jugadors que han rendit més, en la majoria d'ocasions, actuant de revulsius en sortir de la banqueta que no pas quan han intervingut en els partits des del principi. La majoria han estat futbolistes ràpids, elèctrics i prou proactius per fer variar el rumb d'un enfrontament, tot i que també hi ha hagut els habituals davanters centre grans i bons rematadors, estil Bierhoff, als quals recórrer en moments de desesperació. Dins del primer grup trobaríem el grec Dimitris Salpingidis.

El seu cos, petit i molt compacte, deixa clars els seus origens. Va començar practicant lluita greco-romana a Zagliveri, al nord del país, a prop de Salònica, però aviat va entrar als equips inferiors del PAOK, conjunt amb el qual va debutar amb 18 anys i s'hi va estar fins al 2006. Durant la seva etapa de lluitador el seu gran somni havia estat competir en uns Jocs Olímpics i ho va aconseguir el 2004. A més, ho va fer molt a prop de casa, a Atenes, amb l'equip hel·lènic que no va passar de la primera fase, amb un empat i dues derrotes.

No va ser fins l'any següent que va debutar amb l'equip absolut grec, en les eliminatòries de classificació per al mundial d'Alemanya, per al qual els grecs, vigents campions europeus, no es van poder classificar. Però a ell, que ja destacava per la seva velocitat en espais curts i una certa facilitar realitzadora, li va servir per fitxar amb 25 anys, per un dels grans del país, el Panathinaikos.

Formant part dels verds va guanyar una lliga i va entrar a la història. Després de participar en l'Eurocopa del 2008, la de Suïssa i Àustria, en què l'equip no havia aconseguit cap punt, va obrir una llista a Sud-àfrica. Es va convertir en el primer grec en marcar un gol en una fase final de la Copa del Món. L'única participació fins al moment, la del 1994, s'havia saldat sense anotacions i Grècia tampoc no havia marcat en el debut al país austral contra Corea del Sud. Un minut abans del descans davant de Nigèria, amb 0-1 en contra, Salpingidis empataria i Grècia guanyaria el partit amb un gol de Torosidis. La derrota contra Argentina no els va permetre arribar a vuitens.

Aquell any, Salpingidis va decidir tornar al PAOK, amb el qual es va mantenir a la selecció, ara preparada per Fernando Santos. L'equip va quedar campió de grup de classificació per a l'Eurocopa del 2012, davant de Croàcia, i el sorteig va determinar que disputaria el partit inaugural contra Polònia, a Varsòvia.

El gol

El partit va començar bé per als polonesos, que es van avançar a la primera part amb una gran rematada de Lewandowski a centrada de Blaszczykowski. Però Santos canviaria la dinàmica a la segona part i va recórrer al seu sacsejador favorit. Salpingidis va entrar al camp al descans en el lloc d'un indolent Ninis. A més, els grecs jugaven amb deu homes per expulsió de Sokratis i el tècnic ja havia introduït un relleu abans de la mitja part per lesió de Papadopoulos. Amb sis minuts al terreny de joc, el davanter del PAOK ja es va fer veure.

Va ser en una jugada per la banda dreta de Torosidis, que va centrar a l'àrea. El porter Szczesny no va estar gaire encertat refusant per evitar la rematada de Gekas, la pilota va quedar morta i Salpingidis, molt oportú, la va allotjar al fons de la porteria. Era l'empat que seria definitiu, però el duel encara hauria pogut caure de la banda visitant per una altra acció del golejador.

Va ser vint minuts més tard, quan Salpingidis va trencar el fora de joc de manera molt ajustada i, quan anava a driblar Szczesny, va ser tombat pel porter polonès. El col·legiat madrileny Velasco Carballo va decretar l'expulsió del porter i va indicar penal. Polònia va fer entrar el suplent, Tyton, i aquest es va convertir en l'heroi que hauria pogut ser Salpingidis en desviar el llançament de Karagounis. Al final, Grècia obtenia un meritori empat, però amb regust amarg.

L'equip de Santos va arribar a quarts després de caure contra Portugal però de guanyar Rússia amb un gol de Karagounis al llindar del descans. En la primera eliminatòria, Grècia va empatar, mitjançant Samaras, el gol inicial de Lahm, però va caure per 4-2. Salpingidis va transformar el penal que significaria el segon gol, ja al minut 89.

No seria el seu últim partit en un gran torneig, ja que va arribar al mundial de Brasil, amb 33 anys, i hi va actuar en els quatre partits, tres ells de titular. L'equip va quedar eliminat en quarts de final per penals a càrrec de Costa Rica per culpa d'una errada de Gekas, en una gran oportunitat perduda ja que els centre-americans van jugar amb deu homes des del minut 68 per expulsió d'Óscar Duarte. En tornar de Brasil, Salpingidis va disputar una temporada més al PAOK, i alguns partits amb la selecció, abans de retirar-se. El lluitador baixava del practicable.