dimecres, 21 d’octubre del 2020

Polònia, 1- Grècia, 1 (Euro 2012-Primera fase)

234. Robert Lewandowski (1-0)

Molta gent recorda els primers golejadors de grans campionats. El partit inaugural dels tornejos, habitualment amb una cerimònia anterior, és seguit per més espectadors que la majoria d'enfrontaments. Alguns d'aquests anotadors no són gaire coneguts pel gran públic, que els relaciona immediatament amb un gol que ha marcat la seva trajectòria. D'altres, però, ja estan consolidats. És el cas d'un dels millors davanters centres europeus de l'última dècada, el polonès Robert Lewandowski.


Polònia va disposar d'una selecció molt potent durant els anys setanta i a principi dels vuitanta. Va ser dues vegades bronze en una Copa del Món, de la mà de jugadors com Grzegorz Lato, màxim golejador del mundial del 1974. A partir de llavors, però, va entrar en una llarguíssima travessa del desert en què els seus equips nacionals no van entrar en cap gran campionat, ni europeu, ni universal. La mala ratxa es va trencar a la Copa del Món d'Alemanya, el 2006, però l'equip tampoc no va fer una gran actuació i va caure eliminat a la primera fase. La revàlida havia d'arribar a casa, en l'Eurocopa del 2012, que organitzava conjuntament amb Ucraïna.

Afrontava el torneig amb un grup en formació en què destacava el davanter Robert Lewandowski. Ja havia demostrat el seu potencial en tots els amistosos previs i en la fase de classificació per al mundial de Sud-àfrica, tot i que l'equip havia quedat lluny d'entrar-hi. Lewandowski, nascut a Varsòvia, havia estat rebutjat per les categories inferiors del Legia i havia hagut de destacar al Lech Poznán. Després d'anotar 18 gols a la lliga, va ser fitxat pel Borussia Dortmund, on poc a poc es va anar fent amb un lloc de titular desbancant l'argentí nacionalitzat paraguaià Lucas Barrios. Així, la temporada 2011-12 va marcar 22 gols a la Bundesliga, torneig que el seu equip es va endur amb vuit punts d'avantatge sobre el Bayern. En aquesta situació arribava l'Eurocopa de casa.

El gol

El partit inaugural es va jugar a l'Estadi Nacional de la seva ciutat. La motivació era màxima i encara ho va ser més després de disset minuts. Blaszczykowski va entrar per la banda dreta del conjunt grec, rival en l'enfrontament, i va fer una centrada descomunal. Però tant important com aquesta acció va ser la desmarcada al primer pal d'Obraniak, que va atraure la mirada del central Sokratis. Entre això i la nefasta sortida del porter Chalkias van permetre Lewandowski entrar sol al segon pal i rematar de cap a la xarxa.


La festa no va ser completa perquè Grècia va empatar a la segona part, amb un gol de Salpingidis. Els polonesos van marxar del seu campionat sense haver pogut aconseguir cap victòria, amb un empat més contra Rússia i una derrota davant de la República Txeca que els va deixar últims de grup. Lewandowski no hi va marcar cap altre gol.

No va ser cap èxit, però va servir per debutar en l'aparador internacional. El futur del davanter va ser brillant. La primavera següent, va estar a punt de ser campió d'Europa amb el Dortmund, després d'haver-li marcat quatre gols al Reial Madrid a les semifinals. El seu equip va caure contra el Bayern a la final de Wembley. El 2014 no va poder disputar el mundial de Brasil, ja que l'equip no s'hi va classificar, però va fer un gran gir a la seva vida. Va fitxar pel Bayern, en una operació que no va agradar gaire a Dortmund però que a Lewandowski li va anar molt bé per anar col·leccionant títols i rècords golejadors a la Bundesliga i a Europa.

Amb l'equip nacional si que va jugar l'Eurocopa del 2016, en què va marcar un sol gol, en quarts de final contra Portugal, l'equip amb el qual va perdre a la tanda de penals. El 2018 va debutar en un mundial, a Rússia. La seva actuació hi va ser molt fluixa. No va foradar la porteria rival i Polònia va quedar fora del torneig en un grup molt dur, amb Colòmbia, Japó i Senegal. Ara mateix, Lewandowski segueix marcant gols amb el Bayern, ja amb 32 anys, i res no fa pensar que no tornarà a liderar Polònia en l'Eurocopa del 2021, en un grup en què, de moment, sap que s'enfrontarà a Espanya i a Suècia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada