divendres, 16 d’octubre del 2020

Ucraïna, 0- Polònia, 1 (Euro 2016-Primera fase)

239. Kuba Blaszczykowski (0-1)

En el gol número 305 d'aquesta llista ja es va parlar de la duríssima història personal de Jakub Kuba Blaszczykowski abans d'arribar a l'estrellat, tant a la selecció, com als seus clubs, sobretot al Borussia Dortmund. Segurament aquest creixement sobtat el van convertir en una persona que ho dona tot a damunt del camp i, per això, és estimat pels aficionats.

Quatre anys després d'haver marcat un gol tan històric com estèril en l'Eurocopa del seu país, Blaszczykowski, ja amb 31 anys, va tornar a ser convocat per a la cita de França, el 2016. Acabava una temporada a Itàlia, en què no havia destacat a la Fiorentina, i havia fitxat pel Wolfsburg, de retorn a la Bundesliga, allà on sempre ha rendit més. L'experiència al torneig europeu de seleccions, al qual Polònia arribava per segona vegada consecutiva, seria una muntanya russa semblant a la que ha viscut en tota la seva vida, però concentrada en pocs dies.

Polònia va iniciar bé el torneig, amb una victòria sobre Irlanda del Nord per 1-0, força curta, però suficient. Blaszczykowski hi va jugar de titular i, tot i que hi havia dificultats en atac, el seleccionador, Adam Nawalka, hi va tornar a confiar per enfrontar-se a Alemanya. El 0-0 no era un mal resultat per als polonesos, que tenien un peu als vuitens de final. Però el tècnic va decidir introduir un relleu en el tercer partit per millorar les prestacions ofensives. Ja contra els alemanys, Blaszczykowski va ser rellevat pel jove Bartosz Kaputska a deu minuts per al final. Es tractava d'un prometedor extrem de vint anys, captat per les categories inferiors del Leicester campió de la Premier. Davant d'Ucraïna, ell seria el titular i el veterà Blaszczykowski començaria des de la banqueta. Com sempre, Kuba es va revelar contra el seu destí.

El gol

Perquè la primera part es va acabar amb empat a zero i sense gaires ocasions. Al descans, Nawalka va mirar cap a la baqueta i hi va veure el veterà jugador de banda. El va fer sortir el camp però no en el lloc de Kaputska, sinó en el d'un centrecampista més pur, Zielinski. El relleu va trigar nou minuts a donar resultat.

Va ser en un córner a favor dels polonesos que va llançar en curt el propi Kaputska. Va cedir al davanter Milik i aquest va introduir l'esfèrica a l'àrea on va aparèixer el dinamisme de Kuba. Aquest va rebre l'esfèrica, va retallar un central i va enviar un xut amb la cama esquerra lluny de l'abast del porter Pyatov. Seria l'únic gol del partit.

Blaszczykowski s'havia guanyat el dret de tornar a l'equip inicial i ho va fer en els vuitens de final contra Suïssa, en què va tornar a marcar a la primera part. El seu gol hauria donat la victòria a la selecció de no haver estat per una impressionant xilena de Shaqiri que va provocar que els suïssos forcessin la pròrroga i, després, els penals. En la tanda, el nou jugador del Wolfsburg va tornar a assumir la responsabilitat i va anotar el quart. Una errada de Xhaka en el segon va classificar Polònia per als quarts de final.

Kuba va tornar a ser titular contra Portugal, i les coses van començar molt bé amb un gol de Lewandowski als dos minuts. Però l'empat de Renato Sanches a la segona part va dur el partit novament al temps suplementari i als llançaments des dels onze metres. El destí, cruel i amable a parts iguals amb Blaszczyskowski, va ser aquest cop esquiu. Els lusitans havien marcat els quatre primers penals i els polonesos, tres d'ells. En el quart, novament, Kuba va prendre la responsabilitat i el va llançar col·locat. Però Rui Patrício va respondre amb una fantàstica intervenció i ho va deixar tot de cara perquè Quaresma classifiqués Portugal.

Polònia va classificar-se per al següent mundial, el de Rússia, en què Blasczykowski també va viure un moment amarg. Va jugar de titular en el debut contra Senegal, però dos gols dels africans van provocar que fos rellevat al descans. Ja no va jugar més en tot el torneig, tot i que el seu canvi no va servir perquè la selecció arribés a vuitens de final. Potser per aquesta capacitat de lluita contra totes les dificultats, de les quals sempre se sol aixecar, és el motiu pel qual Kuba Blaszczykowski acaba sent un futbolista tan apreciat.