diumenge, 4 d’octubre del 2020

Croàcia, 2- Alemanya, 1 (Euro 2008-Primera fase)

251. Ivica Olic (2-0)


Durant les seves gairebé tres dècades de vida, la selecció croata de futbol ha gaudit de grans generacions. N'han destacat, sobretot, dues. La primera va ser tercera al mundial de França 98, amb homes com Suker, Prosinecki, Boban o Jarni. L'altra es va proclamar subcampiona del món a Rússia, amb elements destacats com Modric, Rakitic o Mandzukic, entre d'altres. Enmig, potser els resultats no han estat tan destacats, però gairebé sempre ha mantingut un nivell competitiu alt amb jugadors europeus de primer línia. Qui exemplifica més aquesta capacitat de lluita en èpoques no tan florides és el davanter Ivica Olic.


Va despuntar dotze anys a l'equip nacional, entre els mundials del 2002, de Corea i Japó, i el de Brasil, del 2014. En tots dos, l'equip va ser eliminat en la primera fase. Va coincidir amb membres de les dues grans generacions i ell va anar conreant una destacada carrera a nivell de clubs, bàsicament a Alemanya. Olic és el típic jugador batallador que tots els entrenadors desitgen, que potser no inicia l'any de titular, però que acaba sent-ho i que et garanteix una important quantitat de gols per la seva perseverança. A més, es creixia en cites importants. L'exseleccionador croat, Slaven Bilic, el considerava "el rei de les grans cites", en què sempre donava la cara.

Nascut a Davor, al sud de Zagreb, a pocs metres de la frontera amb la República Srpska, la part sèrbia de Bòsnia i Hercegovina, es va formar al Marsònia, un club modest de tercera divisió d'on va ser captat per l'Hertha de Berlín amb 16 anys. Però de seguida va tornar a casa i es va formar al Dinamo de Zagreb abans de tornar a sortir a l'estranger, aquest cop al CSKA de Moscou. Els quatre anys a Rússia van ajudar a que es fes un nom i en el marcat d'hivern del 2007 va ser contractat per l'Hamburg, que aleshores aspirava a millors fites que la 2. Bundesliga en què es troba ara. El seu primer curs i mig a l'equip hanseàtic va ser molt positiu, va anotar 14 gols en la temporada completa prèvia a l'Eurocopa i, a punt de fer 29 anys, va afrontar la seva segona Eurocopa.

El gol

Perquè Olic ja havia jugat els tres partits de la de Portugal, del 2004, i tres del mundial d'Alemanya del 2006. En tots dos casos, els balcànics van quedar fora del torneig en la primera fase. En el campionat d'Àustria i Suïssa els croats van començar vencent els austríacs en la primera jornada. Afrontaven el segon, contra Alemanya a Klagenfurt, i la victòria els donava l'accés als quarts de final per primer cop des del 1996. Croàcia i Alemanya tenien una història comuna des de final del segle XX. Els teutons van fer fora els balcànics de l'Eurocopa d'Anglaterra i aquests es van revenjar en el mundial de França 98. Ara arribava el tercer capítol.

El lateral Darijo Srna va avançar Croàcia a la primera meitat davant de l'alegria de l'afició. A la represa, va arribar el segon en una acció de rebot en què va quedar clar l'oportunisme d'Olic. Va ser en una centrada xut de Rakitic des del lateral que va sorprendre el porter Lehmann. La pilota va picar al pal i el davanter de l'Hamburg va estar més ràpid que els centrals alemanys per anotar el 2-0.


A onze minuts per al final, Podolski va reduir la distància, però Croàcia es va endur el triomf i va classificar-se, per fi, per als quarts de final. Olic va descansar en el darrer partit, un triomf contra Polònia, i va jugar en l'eliminatòria davant de Turquia. Va disputar 97 minuts, va ser rellevat a la pròrroga i el partit va finalitzar 1-1 amb dos gols en els últims minuts del temps suplementari. Els otomans van vèncer en els penals i van evitar una semifinal novament contra els alemanys.

Els millors moments a nivell de club encara estaven per arribar per a Olic. Amb 30 anys va fitxar pel Bayern, on va jugar tres temporades amb dues finals de Champions perdudes, el 2010 i el 2012, davant de l'Inter i el Chelsea. Ell les va jugar totes dues. Quan en va sortir, amb 33 anys, per anar al Wolfsburg, els bavaresos van assolir el triplet, el 2013. Va estar-s'hi dos anys, dos més a l'Hamburg, al qual va tornar per salvar-lo del descens, i va acabar al modest Munic 1860, on es va retirar amb 38 anys.

En la selecció, no va jugar cap més torneig fins al mundial del 2014, en què va marcar davant de Camerun, ja que Croàcia no es va classificar ni per a la Copa del Món del 2010, ni per a l'Eurocopa del 2012. Quan es va retirar, Olic va entrar a treballar a la federació i va poder viure un altre mundial, el del 2018, amb una tasca d'assistent que li va permetre acabar d'unir les dues grans generacions amb el subcampionat del món de Rússia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada