dimarts, 18 d’agost del 2020

Suïssa, 0- República Txeca, 1 (Euro 2008-Primera fase)

298. Vaclav Sverkos (0-1)

És injust reduir la trajectòria d'un jugador que ha actuat quinze temporades a la primera divisió de diversos països a una sola jugada. El davanter txec Vaclav Sverkos va intervenir en clubs del seu país, Alemanya, Àustria i França, però és recordat per un gol marcat quan feia tretze minuts que havia debutat amb la selecció txeca en un partit oficial. El més destacable és que, després d'aquell moment de lucidesa, i dels 33 minuts que va ser damunt del camp en aquell partit, Sverkos no va disputar cap més moment d'aquell torneig internacional, ni de cap altre.

Sverkos era el típic punta oportunista, mòbil, que mirava d'estar ben col·locat a l'àrea. Després d'una gran temporada 2002-03 al seu primer equip, el Banik Ostrava, amb el qual va marcar 14 gols, amb 20 anys va emprendre un trajecte per Alemanya que va anar de més a menys, al Borussia Mönchengladbach i a l'Hertha Berlín, on va ser cedit. Quan se li va acabar el contracte, quatre anys més tard, no va tenir cap oferta satisfactòria al mercat i va haver de tornar al punt de partida, al Banik, i allà es va destapar.

Va fer un campionat extraordinari i se'n va proclamar màxim golejador, amb 16 gols, amb la qual cosa va classificar el seu conjunt per a la Copa de la UEFA. No havia estat cridat mai per la selecció absoluta, després d'una trajectòria destacada amb les formacions de base que es va estroncar quan va iniciar la seva carrera a l'estranger. Sense haver participat en cap duel de la fase de classificació, el seleccionador, el veteraníssim Karel Brückner, el va convocar per a l'Eurocopa del 2008.

El gol

I els txecs es veien les cares en el debut amb un dels dos països amfitrions. St. Jakob Park, a Basilea, acollia el duel contra Suïssa amb Sverkos, evidentment, a la banqueta. La seva trajectòria internacional es resumia en 90 minuts repartits en dos amistosos previs al campionat, contra Lituània i Escòcia. Amb el gegantí Jan Koller sol en punta com a referència per al seu equip, no hi havia lloc per a ell.

Però Brückner va veure alguna cosa en la defensa helvètica i va arriscar-se amb un canvi sorprenent. Amb empat a zero, va retirar Koller del camp i va fer entrar Sverkos. Només va necessitar tretze minuts per obtenir un gran resultat de la decisió.

Va ser en un córner per als visitants llançat per Jankulovski. Després d'una sèrie de rebots, i de la lluita de Plasil, els suïssos van rebutjar, però Galasek, que es trobava tapant el contraatac, va tocar amb el cap endavant per damunt de tota la cobertura. Sverkos, que no estava en fora de joc, va ser el més atent, va quedar-se davant del porter Benaglio i, no se sap si volent o no, va rematar amb l'exterior del peu dret. Va ser l'únic gol del partit inaugural del campionat.

I també va ser l'última intervenció de Sverkos en un gran torneig. No va jugar cap més minut en l'Eurocopa, ni en la derrota contra Portugal (1-3), amb moltes ocasions errades, ni en la dolorosa remuntada patida contra Turquia (3-2) que va suposar l'adéu al torneig.

En la següent fase de classificació, Sverkos va jugar cinc partits, amb dos gols contra la dèbil San Marino. El Banik el va traspassar al Sochaux francès, a mitja temporada i, a partir d'allà, va caure en l'oblit. Només va actuar en dos amistosos més fins al final de la seva carrera. A nivell de clubs, després d'un any i mig al país gal i de mitja temporada al Panionios grec, va tornar al Banik, on més havia rendit. Una lesió al genoll, amb recaiguda posterior, un cop s'havia recuperat, va precipitar la seva retirada quan no havia fet ni 32 anys. Molts equips, moltes pujades i baixades i moltes voltes, però recordat per un sol toc de pilota, amb l'exterior del peu, que no va tenir continuïtat.