dilluns, 17 d’agost del 2020

Dinamarca, 2- Espanya, 3 (Euro 88-Primera fase)

299. Rafael Gordillo (2-3)

El gran Reial Madrid de la Quinta del Buitre és famós pels jugadors que la formaven, alguns dels quals, com el que li donava nom, Butragueño, a part de Míchel, Sanchis i Martín Vázquez, van oferir tardes i nits de glòria al Bernabéu. Però paral·lelament, un dels integrants d'aquell gran equip, el mexicà Hugo Sánchez, va crear la que va anomenar Quinta de los Machos, formada pels elements que van arribar a Chamartín la temporada 1985-86, en què el Madrid va guanyar la primera de cinc lligues seguides. La formaven ell, el central Antonio Maceda, que després va tenir molts problemes amb les lesions, i Rafael Gordillo.


El jugador nascut a Almendralejo era un ídol del Betis, equip al qual va jugar dels 19 als 28 anys i va obtenir una Copa, el 1977. Era conegut per la seva estampa amb cames primes, mitges sempre abaixades i inacabables cavalcades que finalitzaven amb centrades mil·limètriques des de la banda esquerra. L'estiu del 1985 es va acabar el seu contracte amb els andalusos. Però aleshores, quan als jugadors se'ls esgotava la relació contractual, l'equip que els volia fitxar encara havia de pagar drets de formació. Per això, el club que el va incorporar, el Reial Madrid, va haver de negociar amb el Betis, que aleshores tenia greus problemes financers.

Els blancs van pagar 139 milions de pessetes (835.000 euros) per contractar-lo, de les quals l'entitat només en va ingressar 28 (168.000 euros) ja que la resta va anar a pagar els deutes amb un banc. Sigui com sigui, amb 28 anys Gordillo va anar al Madrid, on va guanyar les cinc lligues i una Copa, contra el Valladolid, amb un gol seu. Enmig d'aquesta etapa, el 1988, va ser cridat per Miguel Muñoz per jugar l'Eurocopa d'Alemanya del 1988. Ja havia estat en les dues últimes Eurocopes i els dos darrers mundials. El debut de l'equip espanyol era contra Dinamarca.

El gol

El partit va tenir cinc gols, però el de Gordillo va ser el millor. Es va avançar Espanya amb un gol de Míchel, empatat per Laudrup. El mateix Michel va errar un penal abans del descans i Butragueño va anotar l'1-2 en clar fora de joc. Era just l'equador de la segona part quan els espanyols van disposar d'una falta a favor, que en el següent vídeo es pot veure a partir del segon 57. No semblava propícia per llançar-se a porteria sinó per ser centrada. Gallego va passar per damunt de l'esfèrica i Gordillo, sense canviar el gest com si la pengés, va disparar a porteria i va anotar un golàs per damunt del sorprès Rasmussen.

https://www.youtube.com/watch?v=VqXV8wdmWD0

Dinamarca va reduir la distància amb un gol de Poulsen però el partit va ser per als espanyols. Tot i això, la selecció perdria els dos següents enfrontaments, contra Itàlia i Alemanya, i quedaria fora del torneig. Va ser el comiat de Gordillo a la selecció. El 1992 va tornar al seu Betis, equip que presidiria força anys després, abans de retirar-se a l'Écija. Ara mateix és director de relacions institucionals del club verd-i-blanc i una llegenda. Tant, que en una votació amb la participació de guanyadors de la Pilota d'Or, va sortir escollit un dels trenta millors jugadors europeus del segle XX. De tots, ell era l'únic nascut a l'estat espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada