diumenge, 9 d’agost del 2020

Anglaterra, 1- Alemanya, 0 (Euro 2000-Primera fase)

307. Alan Shearer (1-0)


Quan Anglaterra i Alemanya s'enfronten en grans campionats, ja sigui d'Europa o mundials, se solen jugar una plaça per a una ronda avançada de la competició. De fet, el 1996 havien disputat una dramàtica semifinal a Wembley, amb triomf alemany, revenja, al mateix escenari, de la mítica final del mundial del 1966, amb polèmica victòria local. Quatre anys més tard, tots dos equips van quedar aparellats, per primera vegada a la història, en la fase inicial d'una Eurocopa, la del 2000. Curiosament, cap dels dos no va accedir als quarts de final, eliminats per Portugal i Romania. Però el partit que els va enfrontar a Charleroi, a Bèlgica, va ser molt disputat i el va decantar tot un clàssic, el davanter anglès Alan Shearer.


Tots dos conjunts arribaven al partit amb urgències. Anglaterra havia perdut en el debut contra Portugal per 3-2, deixant-se remuntar un 0-2 favorable, i Alemanya només havia pogut empatar a un gol contra Romania. Hores abans, els lusitans havien derrotat els romanesos per 1-0 i s'havien escapat amb sis punts a la classificació. Per tant, si els anglesos perdien, quedaven matemàticament eliminats i si ho feien els alemanys, gairebé. Anglaterra va anar a buscar el triomf a la primera part, però es va trobar amb un pal i amb el porter Kahn, i Alemanya va dominar a la represa, amb dues clares ocasions de Jancker i Scholl. Però una acció va determinar el duel i va ser a l'inici de la segona meitat.

El gol

Era el minut 8 quan Anglaterra va disposar d'una falta lateral. Comptant amb un element com David Beckham, el conjunt dirigit per Kevin Keegan sabia que era una bona ocasió. El jugador aleshores del Manchester United va centrar cap a l'àrea, l'esfèrica va anar superant davanters i defenses sense que ningú la toqués i, al segon pal, tot un caçagols com Alan Shearer va rematar amb el cap i va superar el porter estrella dels rivals.




Alemanya ja no va poder empatar i va quedar despenjada a la classificació, tot i que amb els mateixos punts que Romania. En el darrer partit, desastre teutó contra Portugal (0-3) i derrota a l'últim moment dels anglesos contra els romanesos que va propiciar l'eliminació de tots dos favorits.

La selecció anglesa va endegar una renovació de cara al mundial del 2002. Shearer la va facilitar retirant-se de l'equip nacional, malgrat que només tenia trenta anys, encara n'hi quedaven sis al Newcastle, club que va ocupar les deu últimes temporades de la seva vida esportiva, i hi va haver moltes veus que li van demanar que tornés per la Copa del Món de Corea i Japó. Però no va fer marxa enrere. Va deixar-ho amb trenta gols anotats en 63 partits, actualment el setè millor registre de la història al combinat dels tres lleons, i deixant per al record la manera de celebrar les anotacions que es veu en aquest gol contra Alemanya, amb la mà dreta aixecada i corrent cap a la banda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada