divendres, 21 d’agost del 2020

Països Baixos, 2- Romania, 0 (Euro 2008-Primera fase)

295. Klaas Jan Huntelaar (1-0)

El caçador. El sobrenom del jugador neerlandès Klaas Jan Huntelaar va ser una bona troballa. En anglès, "hunt", les quatre primeres lletres del seu cognom, vol dir "caçar". I això justament és el davanter, un autèntic caçagols. El seu àmbit d'acció sol estar molt reduït a l'interior de l'àrea, però allà és letal. Segurament, en un futbol en què cada cop es demanen més prestacions als davanters centres, Huntelaar és massa unidimensional en el seu joc, però també extremadament útil per als equips que necessiten algú per rematar les seves oportunitats i ho ha demostrat en la pràctica totalitat dels equips en què ha estat.

Tot i que havia desenvolupat la seva formació al PSV Eindhoven, equip amb el qual va arribar a debutar a la màxima categoria, es va donar a conèixer a l'Ajax, després d'haver passat per equips menors com el De Graafschap i el Heerenveen. El 2006 va ser campió europeu sub-21 amb la selecció oranje, quan ja havia estat contractat per la formació d'Amsterdam després d'haver totalitzat 33 gols en les seves dues últimes temporades a la màxima divisió. En el Campionat d'Europa de la categoria va anotar quatre gols en cinc partits, dels quals dos en la final que els Països Baixos van guanyar a Ucraïna per 3-0.

El mateix any va debutar amb la selecció i dues temporades després va rebre la primera convocatòria per a una Eurocopa després d'haver acabat el campionat domèstic amb una espectacular xifra de 33 gols en 34 partits, tot i que el seu equip no va guanyar la lliga. En el torneig europeu d'Àustria i Suïssa, però, Huntelaar hauria d'esperar pacientment a la banqueta. Els galons eren per a Ruud van Nistelrooy. Els Països Baixos, a més, havien començat llançats el campionat, amb dos triomfs contra Itàlia i França que el deixaven classificat per als quarts de final com a primer de grup. En el tercer partit, el seleccionador, Marco van Basten, va fer rotacions.

El gol

El rival era Romania, que sí que es jugava la classificació. L'equip neerlandès no va començar tan fort com d'altres dies i es va arribar al descans amb empat. Huntelaar havia entrat com a titular i, a la represa, va trigar poc més de deu minuts a anotar un gol que el defineix totalment.

Va ser en una pilota robada per De Cler. La va passar a Robben, que va iniciar una cavalcada marca de la casa, tot i que aquest cop per la banda esquerra i no per la dreta com era habitual en ell. Va arribar a la línia de fons i va centrar. El que va succeir després diferencia el caçador de qui no ho és. Orlando Engelaar, un centrecampista molt físic que aleshores jugava al Schalke, va intentar rematar la centrada, però no se'n va sortir. L'esfèrica va creuar l'àrea i va arribar a Ibrahim Afellay, que va tornar a centrar. Novament va buscar Engelaar, però aquest va tornar a errar en la rematada. Darrere, però, hi havia Huntelaar qui, arribant en el moment adequat, va necessitar un subtil toc amb l'interior del peu dret per superar el porter Lobont.

Huntelaar va ser rellevat per Vennegoor of Hesselink al minut 83 d'aquell partit i ja no era al camp quan Van Persie el va sentenciar amb el 2-0. Tampoc no jugaria cap minut en els quarts de final, que els Països Baixos perdrien per 1-3 contra Rússia. En total, ni un partit sencer en joc i un gol. L'hivern següent sortiria de l'Ajax amb destinació al Reial Madrid, on només va jugar mitja temporada però al qual va poder marcar vuit gols.

Quan no va poder seguir a l'equip madrileny va fitxar pel Milan, on va passar un any no gaire afortunat, i va iniciar un periple de set temporades al Schalke, amb anys prou bons, com el 2011-12, amb 29 gols en 32 partits. El 2017 va tornar a l'Ajax, on encara juga i on l'any passat, al costat d'una nova fornada de talent i amb 36 anys, va estar a punt d'arribar a una final de la Champions. Amb la selecció, mai no ha estat titular indiscutible. Ha marcat un gol en cadascun dels dos mundials disputats, el 2010 i el 2014, i també va ser present a l'Eurocopa 2012. Després de perdre's els dos últims grans campionats, els Països Baixos seran al torneig del 2021 però, tret de gran sorpresa, sense Huntelaar, que va deixar l'equip nacional el 2015 malgrat que mantingui l'escopeta de caçador en actiu.