diumenge, 16 d’agost del 2020

França, 2- Romania, 1 (Euro 2016-Primera fase)

300. Olivier Giroud (1-0)

La importància d'alguns jugadors de vegades va més enllà de la xifra de gols o d'assistències que aconsegueixen. Alguns fan una feina fosca de la qual se'n beneficien d'altres, i també l'equip, per guanyar partits i assolir títols. La feina de certs davanters, que es barallen amb els centrals d'altres equips i obren espais per als companys, pot ser molt ingrata i d'això, en els últims anys, a la selecció francesa, en sap molt Olivier Giroud.


L'atacant, que el mes que ve ja farà 34 anys, va completar una estadística ben curiosa en el passat mundial de Rússia. La seva selecció, França, va quedar campiona del món i ell va actuar en els set partits, sis dels quals de titular, sense disparar cap vegada a la porteria rival. Això sí, la seva feina va ser vital perquè els seus companys d'atac, Griezmann i Mbappé, es convertissin en decisius en termes d'anotació. 

El recorregut de Giroud amb la selecció va començar als 25 anys, la temporada 2011-12, en què va començar a ser conegut a tot arreu. Va ser aquella en la qual va impulsar el modest Montpeller al títol de lliga a França. L'equip de René Girard va sorprendre tothom, sobretot el PSG, i li va prendre el títol amb 21 gols de l'atacant, que només dues temporades enrere jugava al Tours, a Segona Divisió. Giroud va jugar l'Eurocopa del 2012 i tot seguit va marxar a l'Arsenal, on s'hi va estar sis temporades.

A la selecció era substitut de Karim Benzema, jugador més talentós que ell. Però els problemes que el davanter del Reial Madrid va tenir amb la justícia després del mundial del 2014, i pels quals va ser apartat de l'equip nacional, van provocar que es creés un espai que Giroud va aprofitar molt bé. Així, el 2016, va començar l'Eurocopa de casa des de la titularitat.

El gol

França encetava el torneig a Saint-Denis contra Romania en un partit que havia de guanyar amb facilitat. Però els romanesos van plantar cara de veritat i els amfitrions van necessitar un gol polèmic per avançar-se. Va ser en una centrada molt alta des de la banda dreta de Payet. Giroud va saltar amb el porter Tatarusanu per rematar i va semblar que ho feia netament per marcar l'1-0. El col·legiat, l'hongarès Viktor Kassai, va concedir gol.


Però en una de les repeticions posteriors es va veure clarament com, en el salt, Giroud toca amb el colze el braç dret del porter, amb la qual cosa l'impedeix arribar a la pilota, i pot rematar a porteria. El gol, per tant, hauria d'haver estat anul·lat. Però llavors encara no hi havia VAR.


Romania va empatar gairebé a continuació amb un penal transformat per Stancu i França va haver d'esperar a l'últim minut quan Payet va resoldre el partit amb un golas. L'equip gal va entrar sense problemes a vuitens de final, Giroud va fer un doblet a quarts per eliminar Islàndia per 5-2 i l'equip va arribar a la final, que va perdre, davant del seu públic, contra Portugal.

El seleccionador, Didier Deschamps, va continuar confiant en ell. El gener del 2018 va ser traspassat al Chelsea i va iniciar el mundial com a suplent de Dembélé, però va entrar al camp i ja no en va sortir. Va fer una tasca impagable per als seus companys i es va proclamar campió del món. Tot i la seva veterania, ha seguit sent un fix en la fase de classificació per a l'Eurocopa del 2021, amb deu partits jugats i sis gols en sis partits diferents. Arribarà al campionat amb un any més, però sembla complicat que, si no hi ha cap lesió, Deschamps l'afronti sense algú que per a ell és tan valuós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada