dijous, 20 d’agost del 2020

Rússia, 0- Eslovàquia, 2 (Euro 2016-Primera fase)

296. Marek Hamsik (0-2)

Ser superior a Maradona en qualsevol cosa relacionada amb el futbol ja és complicat. Si ho aconsegueixes a Nàpols, i al Nàpols, gairebé impossible. L'astre argentí és Déu a la ciutat italiana, però els aficionats de l'equip també han venerat d'altres jugadors en el decurs de la història. Si fem un repàs de l'última dècada, segurament cap altre futbolista no ho ha estat tant com l'eslovac Marek Hamsik.



L'estimació pel centrecampista de l'eterna cresta queda clara amb una anècdota. Segons s'explica, el jugador va ser atracat a punta de pistola mentre conduïa el seu cotxe. Li van robar un rellotge Rolex valorat en 25.000 euros. Quan se'n van assabentar, els aficionats radicals del club van moure fils pels baixos fons de la ciutat fins que van recuperar el rellotge i el van retornar al jugador. De fet, ho solen fer per tots els futbolistes. Abans havien recuperat un BMW que havia estat robat al davanter Andrea Russotto.

Però Hamsik és tan estimat perquè va estar-se tretze temporades al club de San Paolo, en els quals va superar el rècord de gols de Maradona, de 115, aconseguit entre la dècada dels vuitanta i principi de la dels noranta. Va tenir l'oportunitat de fitxar pels grans d'Itàlia. De fet, Silvio Berlusconi va arribar a dir que no l'havia portat al Milan perquè si el robava de la falda del Vesubi tots els vots que hi deixaria d'obtenir li farien perdre unes eleccions generals.

Si a Nàpols és estimat, també ho és per la seva contribució a la selecció. Pocs binomis de país-jugador s'identifiquen tant com Eslovàquia i Hamsik. La formació centreeuropea va arribar al seu primer gran torneig el 2010, al mundial de Sudàfrica. En l'últim partit de la primera fase, va donar la gran sorpresa guanyant precisament Itàlia, vigent campiona, i deixant-la fora de la competició. Sis anys més tard, aprofitant l'ampliació de l'Eurocopa a 24 equips, Eslovàquia també hi va accedir. Una derrota en el debut contra Gal·les, per 2-1, l'obligava a superar Rússia en el segon partit, a Lilla. I ho va aconseguir.

El gol

El tram final de la primera part va ser decisiu per als eslovacs. L'exjugador de l'Espanyol Vladimir Weiss va avançar la seva formació i, just abans del descans, va arribar el moment de Hamsik. Habitualment, el jugador ha destacat sempre més pel seu dinamisme, arribada a l'àrea i bona capacitat de rematada que no pas per intervenir gaire en el joc i que aquest sigui de combinació. Just abans del descans, va recollir la pilota a la banda esquerra de l'àrea, en posició atacant, va retallar el rus Xatov i, quan ningú no s'ho pensava, va deixar anar un xut fortíssim amb la cama dreta que va superar Akinfeev, va picar amb violència al pal i va entrar espectacularment a la porteria.


El gol posterior del rus Gluixàkov no va servir de res. Eslovàquia va vèncer, la qual cosa, sumada amb un empat contra Anglaterra en el tercer partit, la va conduir a vuitens de final. D'aquí ja no va passar i va ser derrotada per 3-0 per Alemanya.

Hamsik va mantenir-se al Nàpols fins al 2019, quan va ser traspassat al Dalian Yifang xinès, ja amb 32 anys. Tot i això, segueix sent important per a la selecció eslovaca. Va marcar tres gols en la fase de classificació per a l'Eurocopa. L'equip va ser superat per Croàcia i Gal·les, que van classificar-se per al torneig. Quan va començar la pandèmia, Eslovàquia estava pendent de disputar un play-off contra Irlanda i, posteriorment, si el guanya, contra Bòsnia i Hercegovina o Irlanda del Nord, per accedir al campionat. Quan es puguin jugar aquests partits, el caràcter guanyador de Hamsik, conreat des de ben jove a Itàlia, segur que serà un actiu per a la formació eslovaca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada