dimarts, 11 d’agost del 2020

Polònia, 1- Rússia, 1 (Euro 2012-Primera fase)

305. Kuba Blaszczykowski (1-1)

Hi ha esportistes que arriben al cim després d'haver viscut històries que semblen extretes d'una pel·lícula o d'una sèrie. Segurament és perquè han sobreviscut a moments molt complicats que assoleixen els seus objectius. Una de les històries més corprenedores d'aquesta llista de gols és la que ha protagonitzat el jugador polonès Jakub Kuba Blaszczykowski.


Quan només tenia deu anys va ser testimoni de com el seu pare apunyalava fins a la mort la seva mare, un incident que el va marcar tota la vida, tant a ell com al seu germà, Dawid. Aleshores jugava a l'equip de futbol del seu poble, Truskolasy, i el xoc va ser tan gran que va estar a punt de deixar de jugar-hi. Amb el pare a la presó i la mare morta, la seva àvia va cuidar dels dos germans i el seu oncle, Jerzy, el va convèncer que continués jugant.

El jove Kuba va anar millorant fins entrar al Wisla de Cracòvia, conjunt amb el qual va aconseguir un campionat i un subcampionat de Polònia i va ser triat el millor centrecampista de la competició. El Borussia Dortmund, club amb una àmplia xarxa d'espies, el va contractar el 2005 i la seva força i determinació el van convertir en un dels més aclamats per l'afició groga i negra en les vuit temporades en què hi va jugar, set d'elles a les ordres de l'actual entrenador del Liverpool, Jürgen Klopp.

També es va convertir en un fix per a la selecció polonesa, poc habituada a disputar les grans competicions però que veia com pujava una lleva de futbolistes que la podia dur a l'èxit. L'oportunitat va arribar el 2012, quan el país organitzava l'Eurocopa, juntament amb Ucraïna. Blaszczykowski va entrar a la llista del seleccionador, el mític exjugador Franciszek Smuda, i va ser titular en l'empat contra Grècia en el partit inaugural. El segon duel tenia connotacions històriques importants, ja que el rival era Rússia.

El gol

Si hi ha dos països als quals no poden veure la majoria de polonesos són els veïns dels dos costats, Alemanya i Rússia, per antecedents bèlics de no gaire bon record. El rival havia vençut la República Txeca per 4-1 en el primer partit i una victòria el ficava als quarts de final. En el partit jugat a Varsòvia, a més, Dzagoev va avançar els visitants a la primera part. A l'inici de la segona va arribar el gran moment de Kuba Blaszczykowski.


Els polonesos roben una pilota a la seva àrea i inicien un ràpid contraatac que acaba a la part dreta de l'atac. El lateral Piszczek troba Blaszczykowski, qui avança amb potència, retalla amb la dreta i amb l'esquerra deixa anar un tret fortíssim que entra com un obús enganxat al pal dret de la porteria de Malafeev. De seguida corre cap a la banda i celebra el gol senyalant amunt amb les dues mans, com fa sempre que marca, dedicant l'anotació a la seva mare, Anna. A més, en aquesta ocasió, l'emoció encara era més intensa perquè just abans de l'Eurocopa, Kuba havia decidit assistir a l'enterrament del seu pare, amb qui no havia intercanviat cap paraula des de l'assassinat, setze anys enrere.

Lamentablement per a Polònia, tot i l'empat a un gol va quedar eliminada del torneig perquè va perdre en l'últim enfrontament, contra els txecs. Tant ells, com els russos, van quedar fora de la competició. El jugador polonès va estar-se tres anys més a Dortmund abans de provar l'aventura de la Serie A a la Fiorentina. No se'n va sortir gaire i va tornar a Alemanya, on va estar-se tres temporades al Wolfsburg abans de tornar al Wisla, on jugava aquesta temporada. Pel que fa a la selecció, va ser a l'Eurocopa de França del 2016 i al mundial de Rússia del 2018. Ha disputat tres partits de la fase de classificació per al torneig europeu del 2021 i, amb prop de 36 anys, haurà de lluitar molt per ser-hi. El fet que el tècnic sigui justament el seu oncle, Jerzy Brzeczek, el mateix que va impedir que no abandonés el futbol amb deu anys, podria ser un poderós punt al seu favor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada