dimarts, 14 de juliol del 2020

Txecoslovàquia, 3- Grècia, 1 (Euro 80-Primera fase)

333. Nikos Anastopoulos (1-1)

Ser precursor en alguna cosa sempre és complicat. S'ha d'obrir un camí nou i afrontar dificultats desconegudes. Grècia va ser campiona europea el 2004, de manera sorprenent, i en aquest segle ha obtingut diverses classificacions per a grans campionats, però el primer equip hel·lènic que va arribar a una fase final no ho va tenir fàcil. Va ser a l'Eurocopa del 1980, a Itàlia. En els tres partits disputats, els grecs només van marcar un gol i va ser aconseguit per un nom històric del seu futbol durant molts anys, el del davanter Nikos Anastopoulos.

Conegut com a Moustakias (bigotis) va ser el gran golejador del país durant molts anys. Es va formar al Panionios, amb el qual va guanyar una Copa, i l'estiu del 80 havia fitxat per l'Olympiakos, un dels grans del país. Davanter alt i fort, de més d'1,90 metres d'alçada, imposava la seva qualitat en un campionat nacional que aleshores era de tercera fila a Europa. Només el Panathinaikos, amb la derrota a la final de la Copa d'Europa del 1970, havia tret el cap en les grans competicions.

Grècia s'havia classificat per a l'Eurocopa deixant fora, de manera sorprenent, Hongria i la URSS. Una victòria sobre els soviètics per 1-0 havia encarrilat l'accés a Itàlia. Anastopoulos, que era molt jove en aquella fase de classificació, tot i que ja havia estat convocat per l'equip nacional en algun amistós, no va intervenir en cap partit, però les seves bones actuacions amb el Panionios van provocar que el seleccionador, Alketas Panagoulias, li donés algunes oportunitats abans del torneig i entrés a la llista. Grècia va caure en el debut contra els Països Baixos per un sol gol, i de penal, i afrontava el segon duel davant de Txecoslovàquia a Milà.

El gol

El partit no va començar gaire bé ja que els vigents campions es van avançar amb un sensacional llançament de falta transformat per Panenka. Grècia havia de reaccionar i ho va fer amb rapidesa. Així, el centrecampista de l'AEK d'Atenes Mavros va aprofundir per la dreta i va enviar una centrada a l'àrea. Allà, Anastopoulos, entre dos defenses, va aprofitar una de les seves virtuts, va rematar de cap i va superar el porter Seman per empatar el partit. Era el minut 14 i el primer gol grec en la història dels grans tornejos. Es pot veure en el següent video a partir del segon 45.

Tot i l'alegria momentània, Grècia va acabar perdent el partit en rebre un gol de Vizek, set minuts més tard, i un de Nehoda a la segona part que va establir el 3-1 final. En el tercer partit, va arrencar un meritori empat a zero contra Alemanya Federal en un duel intranscendent per a tots dos conjunts, ja que els alemanys ja estaven classificats per a la final i els grecs, eliminats. Panagoulias hi va alinear un conjunt de suplents, sense Anastopoulos a la formació.

Grècia no va participar en cap altre gran torneig fins catorze anys després, en el Mundial dels Estats Units. Va ser justament després de l'última temporada com a professional de Moustakias, que es va fer un tip de guanyar títols nacionals amb l'Olympiakos, quatre lligues i dues Copes, i que va tornar a ser precursor en fitxar per un equip de la Serie A italiana. En una època en què era la competició més potent del món, i en què els equips només podien disposar de dos estrangers, va buscar fortuna a l'Avellino, la temporada 1987-88. No s'hi va adaptar, només hi va participar en setze partits i va tornar a casa, a un país que el considera una llegenda.