divendres, 17 de juliol del 2020

Itàlia, 1- Romania, 1 (Euro 2008-Primera fase)

330. Adrian Mutu (0-1)

De vegades l'alegria d'un gol en una gran competició queda eclipsada per una errada que condiciona el resultat del partit. Segurament, els aficionats romanesos recorden més el duel que va enfrontar la seva selecció contra Itàlia a Zuric en l'Eurocopa 2008 per un penal fallat que no pas per un encert del mateix jugador. De la glòria a l'infern, és el que li va succeir al davanter, aleshores de la Fiorentina, Adrian Mutu.

Es tracta d'un dels grans projectes de jugador del futbol del seu país que no va arribar mai a esclatar per culpa del seu mal cap. Fitxat per l'Inter amb només 21 anys, va ser cedit al Verona i al Parma, on va formar un gran tàndem amb Adriano, una altra bala perduda del futbol. Les seves bones actuacions li van valer fitxar pel Chelsea, però la poca disciplina li va fer perdre la forma i, a més, va donar positiu per cocaïna en un control, per la qual cosa va ser acomiadat.

Després d'un altre escàndol amb una actriu porno, que el presentava com un dels seus amants quan ell ja estava casat, motiu pel qual es va haver de divorciar, va fitxar per la Juventus la qual, després de baixar per l'escàndol del Moggigate, el va cedir a la Fiorentina. Allà va tornar a renéixer i va ser en aquest context que va ser convocat per a la seva segona Eurocopa, després de la que havia disputat el 2000, només amb 21 anys.

En el torneig, Romania va començar amb un empat a zero contra França i havia d'afrontar el segon partit contra Itàlia, la selecció del país on jugava Mutu. Al descans es va arribar amb empat a zero i a la segona part ell va ser el gran protagonista.

El gol

Així, al minut 10 de la represa, va aprofitar una greu errada del lateral Zambrotta, que va voler cedir la pilota enrere a Buffon, per avançar-se amb astúcia al porter i anotar el 0-1. En aquest resum de tots els gols de l'Eurocopa es pot veure el seu al minut 6.21.

L'alegria no duraria gaire, ja que només un minut més tard els italians empatarien amb un llançament de còrner tocat al segon pal per Chiellini i rematat per Panucci. La gran oportunitat de Romania, però, arribaria nou minuts abans del final. El col·legiat, el recordat noruec Tom Henning Ovrebo, que l'any següent tindria un gran protagonisme en el Chelsea-FC Barcelona de les semifinals de la Lliga de Campions, va indicar un penal a favor de Romania. Mutu va assumir la responsabilitat d'intentar donar els tres punts al seu país.

Però el xut del davanter va anar massa centrat i Buffon el va aturar de manera espectacular amb el peu. Va evitar que Romania sumés quatre punts en dos partits i deixés Itàlia, que havia perdut el primer partit contra els Països Baixos, amb zero i matemàticament eliminada. En l'última jornada, Romania va perdre contra els neerlandesos i el triomf italià contra França va deixar Mutu i els seus fora del torneig i d'un probable encreuament amb Espanya, posterior campiona, als quarts de final.

Tot i que va estar tres anys més a Florència, la seva història a la Toscana va acabar malament, en donar positiu per consum de drogues un altre cop, ser acusat d'agressió a un cambrer i acabar relacionat amb la màfia romanesa. El tram final de la seva carrera va ser poc afortunat, amb passos pel Cesena, l'Ajaccio, el Petrolul, una etapa a l'Índia, al Pune, i final al Targu Mures de Romania. Després va iniciar l'etapa d'entrenador i fins i tot va ser director general del Dinamo de Bucarest.