divendres, 3 de juliol del 2020

Bèlgica, 2- Espanya, 1 (Euro 80-Primera fase)

344. Quini (1-1)

El davanter asturià Enrique Castro 'Quini' estava a punt de fer 31 anys quan va afrontar la seva primera Eurocopa. Espanya no participava en una fase final des de feia setze anys, quan havia obtingut el títol. L'atacant ja havia estat al Mundial d'Argentina, en què només havia actuat trenta minuts, i a la cita italiana va començar de titular en el primer partit, contra els amfitrions, que va finalitzar amb empat a zero gols.



Quini afrontava aquell torneig l'estiu en què acabava de fitxar pel FC Barcelona. En la seva trajectòria a l'Sporting de Gijón havia quedat tres vegades màxim golejador de Primera Divisió, però el dret de retenció que aleshores utilitzaven els clubs havia impedit que fes abans el salt a una entitat més gran. Amb l'equip de la seva terra havia assolit grans fites, com lluitar lligues contra el Reial Madrid, i això li havia valgut el fitxatge per un conjunt, el blaugrana, on jugaria quatre temporades.

En l'Eurocopa, Quini va repetir de titular en el segon partit del grup 2, contra Bèlgica. El duel no havia començat gaire bé per al conjunt de Ladislao Kubala, ja que el lateral Gerets havia avançat la seva selecció als 17 minuts. Espanya necessitava empatar aviat i ho va aconseguir abans del descans.

El gol

Va ser després d'una acció per la banda esquerra en què el mateix Gerets va cometre una falta sobre Gordillo. Juanito va fer el llançament, molt passat al segon pal. Quan la pilota ja semblava que es perdia per la línia de fons, va aparèixer Quini i va utilitzar una de les seves grans virtuts, la rematada de cap. Va impactar amb l'esfèrica de manera que la va intentar tornar cap al mig de l'àrea, però la trajectòria es va enverinar, va superar per dalt el porter Pfaff i es va introduir a la porteria.


El gol no va servir de gran cosa a Espanya, ja que Bèlgica, que s'acabaria classificant per a la final, va marcar a la segona part i va deixar l'equip estatal virtualment fora del torneig. Kubala va apostar per Santillana en el tercer partit i, d'aquesta manera, Quini no va tornar a jugar més. Disputaria, dos anys més tard, el Mundial d'Espanya, però tampoc no hi va tenir gaire presència.

Al cap de pocs mesos del torneig, Quini patiria un episodi molt desagradable en ser segrestat durant 25 dies. Afortunadament, la història va acabar bé i ell va finalitzar la seva trajectòria novament a l'Sporting, quan va deixar el Barça, Després d'una llarga trajectòria al club de la seva ciutat, amb diferents ocupacions, Quini va morir el febrer del 2018 als 68 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada