dijous, 23 de juliol del 2020

Anglaterra, 1- Rússia, 1 (Euro 2016-Primera fase)

324. Vasili Berezutski (1-1)

Fer una carrera esportiva professional és complicat. Malgrat que el futbol sigui un esport d'equip, en moltes ocasions pot aparèixer la soledat davant dels reptes que es van posant per davant. Deu ser més suportable si la pots fer acompanyat i, encara més, si és per algú de la teva família, igual que tu i que juga a la mateixa posició. Aquest petit avantatge és el que va tenir el rus Vasili Berezutski.


Durant més d'una dècada, les alineacions del CSKA de Moscou i la selecció russa han començat de la mateixa manera, amb el porter Akinfeev i el central Sergei Ignashevich flanquejats per dues torres iguals, els germans Berezutski, Alexei i Vasili. Van arribar al mateix temps a l'equip moscovita, el gener del 2002, procedents del Torpede ZIL, tot i que el gran, Alexei, va estar un any al Chernomorets Novorossisk abans de desembocar al club de l'exèrcit rus. Malgrat l'aparença, no són exactament iguals. Físicament, Vasili té el nas desviat, com es pot veure en la foto d'aquest article. Futbolísticament, ell és dretà i Alexei, esquerrà. Però les característiques eren semblants, potents físicament, bons en la rematada de cap i ràpids al tall, tot i que funcionaven millor en defenses de tres centrals que de dos.

En els compromisos amb la selecció, Vasili sempre ha anat per davant. Ha jugat més fases finals de grans competicions que el seu germà, ja que va ser a l'Eurocopa del 2008 i també al Mundial de Brasil del 2014. Per contra, Alexei va anar en solitari a l'Eurocopa del 2012. El torneig europeu del 2016, a França, va ser, curiosament, l'únic en què van coincidir però no van arribar a estar junts en cap moment damunt del camp, ja que en l'únic enfrontament que van jugar tots dos, contra Gal·les, Alexei va substituir Vasili al descans. Abans, el debut contra Anglaterra. Vasili va ser titular i molt important en el resultat final.

El gol

El partit de Marsella va venir envoltat de les baralles a la ciutat entre les aficions de totes dues seleccions. Al l'estadi Velodrome, el partit va tenir domini britànic, però a l'equip de Roy Hodgson li va costar obrir el marcador. Ho va aconseguir al minut 73 amb una falta directa anotada per Eric Dier, que va superar Akinfeev, que no va saber tapar el seu pal. Semblava que els britànics havien fet el més difícil, però Rússia va anar a buscar l'empat i el va aconseguir en l'última jugada.


Shchennikov va centrar una pilota a l'àrea des de l'esquerra amb tots els centrals del seu equip incorporats a l'atac per un córner anterior. El petit dels Berezutski va veure arribar l'esfèrica i va saltar amb potència per damunt del més baix de la cobertura rival, el lateral Danny Rose. El seu cop de cap va fer una paràbola i va superar el porter Hart. Al segon pal, Glushakov va acabar de fer entrar la pilota, però aquesta ja havia sobrepassat la línia de gol. El col·legiat italià Rizzoli va indicar el final del partit sense que Anglaterra no pogués ni servir de centre.

Tot i l'alegria, l'Eurocopa de Rússia va ser molt dolenta. Va perdre contra Eslovàquia i Gal·les i va quedar eliminada. Aquest fet va suposar el relleu del tècnic Leonid Slutskiy, que havia entrenat el CSKA els set anys anteriors, i l'arribada de Stanislav Txertxessov per afrontar el Mundial de casa. La purga del nou tècnic va afectar els bessons Berezutski, que amb 34 anys van dir adeu a l'equip nacional, amb 55 partits per a Alexei i un total de 104 per a Vasili. Com no podia ser d'una altra manera, tots dos es van retirar plegats del futbol, el 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada