dilluns, 20 de juliol del 2020

Rússia, 4- República Txeca, 1 (Euro 2012-Primera fase)

327. Alan Dzagoev (1-0 i 3-1)

Alan Dzagoev ha estat durant l'última dècada un dels jugadors del futbol rus dels quals s'ha parlat més. Ja des de ben jove es deia que seria una gran promesa de futur, amb habilitats que el podien portar als millors conjunts europeus. Però com ha passat amb força jugadors russos de la darrera època, la irregularitat l'ha deixat sempre en un segon terme.

Jugador versàtil, amb possibilitat d'actuar de mitja punta o més tirat cap a la banda dreta, de gran xut i bona arribada a l'àrea rival, Dzagoev ha optat sempre per la posició còmoda i no s'ha mogut mai del seu CSKA de Moscou. Ja amb trenta anys, els seus millors moments semblen haver passat sense consolidar una qualitat que ha mostrat amb comptagotes i que, a nivell de seleccions, li ha permès jugar una Eurocopa i dos Mundials.

Segurament el torneig europeu del 2012, a Polònia i Ucraïna, va ser el que va enganxar Dzagoev en aquell moment en què encara es pensava que podia ser una estrella europea. Amb 22 anys, fets aquell mes de juny, va començar com un avió el campionat en el debut de la selecció russa davant de la República Txeca.

Els gols

Així, el mateix dia del partit inaugural entre Polònia i Grècia, els dos altres conjunts del grup s'enfrontaven en l'altre partit a Wroclaw. Una victòria podia encarrilar la classificació, i Rússia va oferir un gran espectacle amb la seva estrella desbocada i anotant dos gols que es poden veure, juntament amb els altres, en aquest vídeo.

El recital va començar aviat, quan al minut 15 va aprofitar una rematada de Kerzhakov al pal per afusellar Cech d'un xut amb tot a favor. Rússia va anotar el segon al minut 24, en una acció en què la passada d'Arshavin anava per a Dzagoev. El jugador del CSKA es va quedar d'esquena a la jugada, gairebé esbroncant el seu company, i no va veure la finalització de Shirokov. Els txecs van reduir la distància a la represa amb un gol de Pilar, però va ser en el tram final quan va tornar a sorgir el gran Dzagoev. Onze minuts abans de la finalització, va anotar el 3-1 gairebé definitiu en rematar amb potència una passada de Pavlyutxenko i celebrar-ho amb ràbia. Només 180 segons després, el mateix Pavlyutxenko tancava la golejada amb un golàs. Dzagoev va ser rellevat al minut 84 i va rebre una gran ovació.

Rússia semblava tenir-ho tot de cara per arribar a quarts quan va empatar amb Polònia (1-1) amb un altre gol de Dzagoev, però fent valer la seva proverbial irregularitat, l'equip entrenat pel neerlandès Dick Advocaat va perdre amb Grècia, la qual cosa, combinada amb la victòria txeca sobre Polònia, va suposar l'eliminació del campionat. Curiosament, l'equip que havia estat golejat per Dzagoev passava ronda i els russos, no.

Les lesions van castigar molt, en els anys posteriors, el jugador originari d'Ossètia del Nord, que va ser al Mundial de Brasil, on no va comptar gaire per a Fabio Capello, es va perdre l'Eurocopa de França per indisposició física i va ser un element d'acompanyament per a Stanislav Txertxessov en el gran paper del seu país al Mundial de casa. El 2021 pot arribar la seva última oportunitat per deixar espurnes de la seva genialitat.