dissabte, 25 de juliol del 2020

República Txeca, 0- Turquia, 2 (Euro 2016-Primera fase)

322. Burak Yilmaz (0-1)

La selecció turca ha participat en pocs campionats, entre Eurocopes i Mundials, però hi ha acostumat a fer grans papers. Només ha participat en dues Copes del Món, però en una, el 2002, va ser-hi semifinalista. Va arribar al mateix estadi de la competició en una Eurocopa el 2008, en la seva tercera presència i en l'anterior havia estat quartfinalista. Per això, quan no passa de la primera ronda, al país otomà gairebé hi ha més mala maror que quan l'equip queda fora en les preliminars. Això va passar a França 2016.

El combinat turc va ser un dels dos tercers de grup que van quedar fora del torneig, tot i que el va acabar amb una victòria. Haver perdut contra Croàcia i Espanya va fer inútil el triomf davant de la República Txeca, en un duel disputat a Lens i en què va obrir el marcador el davanter centre Burak Yilmaz.

El jugador aleshores del Beijing Guoan havia saltat a la fama en l'edició de la Lliga de Campions del 2013, en què va marcar vuit gols en nou partits i es va convertir en un dels màxims realitzadors del torneig. Atacant fort físicament, de bona rematada, havia estat contractat aquella temporada pel Galatasaray després d'un any de 32 gols a la lliga amb el Trabzonspor.

El 2016, s'havia deixat temptar pels nous rics xinesos, però va arribar al torneig com a suplent en la derrota contra Croàcia (0-1). Va ser titular davant d'Espanya, amb nova desfeta (3-0) i l'ambient a la selecció era dolent, amb polèmica amb l'estrella, Arda Turan, que s'havia encarat amb l'afició després de ser escridassat pel seu baix rendiment. En aquest context va arribar el duel contra els txecs, en què Turquia, per fi, marcaria.

El gol

I només va trigar deu minuts a fer-ho. Una de les promeses de l'equip. Emre Mor, entra per la banda dreta i centra a l'àrea. Burak Yilmaz, en una acció molt habitual en ell, ataca l'esfèrica al primer pal, s'avança als defenses i supera Cech amb una rematada definitiva.

Un posterior gol d'Ozan Tufan a la segona part eixamplaria el triomf de Turquia, però als otomans els van faltar dos gols per desplaçar Irlanda del Nord com a quart millor tercer classificat de tots els grups i van haver de marxar cap a casa.

Durant aquells dies, a més, Burak Yilmaz va ser el centre d'una altra polèmica. La seva esposa, Istem Atilla, va formular contra ell greus acusacions per suposades agressions. Segons la seva versió, el president del país, Recep Tayyip Erdogan, havia dit a Yilmaz el dia de la seva boda, el 2014, que havien de tenir tres fills. El futbolista en volia tenir quatre, però segons la dona, quan estava embarassada de la segona, una nena, el davanter li va dir que no volia que la tingués i la va agredir. La parella es va separar el 2018, però unes imatges dels primers mesos del 2020 a la premsa turca demostraven que ja tornaven a estar junts.

Més enllà de la premsa rosa, Burak Yilmaz va estar-se un any més a la Xina abans de tornar al Trabzonspor i anar desfent el camí, ja que la temporada següent, l'estiu del 2019, ja amb 34 anys, va fitxar pel Besiktas, just una dècada després d'haver-hi estat. Pel que fa a la selecció, va tenir un paper important per a la classificació de cara a l'Eurocopa, amb set partits jugats, malgrat que només va aconseguir un gol. Caldrà veure si l'any de pròrroga del torneig l'afecta gaire a l'hora de seguir comptant amb el suport del seleccionador, Senol Günes.