dimecres, 8 de juliol del 2020

Croàcia, 2- França, 2 (Euro 2004-Primera fase)

339. Dado Prso (2-1)

Hi ha jugadors a qui un partit canvia la carrera. No es pot dir que Miladin Dado Prso fos un desconegut total fins aquell 5 de novembre del 2003, el dia en què feia 29 anys, però tampoc no era un primera espasa. Establert a França, país que li va concedir la nacionalitat, després del pas per dos equips de categories inferiors un cop havia sortit de la seva Croàcia natal, havia fitxat pel Mònaco el 1996 i havia actuat dos anys cedit a l'Ajacció. El dia del seu aniversari, i tot i no ser l'habitual primera elecció de l'entrenador, Didier Deschamps, era titular en un duel de la Lliga de Campions contra el Deportivo de la Corunya que el seu equip va guanyar per 8-3. Ell en va ser protagonista, amb quatre gols en 23 minuts.

Davanter molt potent, d'un extraordinari joc aeri, més hàbil del que aparentava i amb rematada amb les dues cames, va passar a ser una conegut per tothom d'un dia per l'altre, tot i que el rol de titular a l'equip era per a Fernando Morientes, cedit pel Reial Madrid i decisiu en el paper del Mònaco a la Champions. L'equip del principat seria finalista després de perdre contra el Porto.

El partit i la temporada van catapultar Prso a la convocatòria de la selecció per a l'Eurocopa del 2004 de Portugal. Fins aleshores només havia estat onze vegades internacional i va debutar en un gran torneig amb un empat a zero contra Suïssa. El seleccionador, Otto Baric, confiava en ell i va tornar a arrencar de sortida en el segon duel, a Leiria, davant de la vigent campiona, França.

El gol

Els francesos s'havien avançat amb un autogol de Tudor, però en un fulgurant inici de la segona part, Croàcia havia empatat amb un penal transformat per Rapaic. Quatre minuts més tard, va arribar el gran moment de Dado Prso en el torneig. El jugador del Mònaco va recollir una pilota llarga a l'àrea. Va intentar un barret sobre Silvestre però semblava que Desailly frustraria les seves possibilitats i rebutjaria. Increïblement, l'habitualment infalible defensa gal va xutar a l'aire i va deixar la pilota morta i botant. Prso no ho va desaprofitar i va etzibar un fort tret amb la cama esquerra que va superar per dalt Barthez.

Croàcia no va poder acabar de lligar el partit, empatat per Trézéguet. Una derrota en el tercer duel, contra Anglaterra, per 2-4 va deixar els balcànics fora del torneig.

Aquell estiu, Prso va deixar el Mònaco i va aconseguir un lucratiu contracte amb el Glasgow Rangers. A Escòcia va poder explotar el seu joc de força i rematada de cap, abillat sempre amb la seva característica cua. Hi va ser tres temporades i li va servir per disputar el següent mundial, el del 2006 a Alemanya. Es va retirar a l'inici del 2007, a mitja temporada i amb només 32 anys, per culpa de problemes físics irrecuperables en un genoll. Només feia tres anys i pocs mesos de la nit que el va catapultar a l'estrellat.