dijous, 9 de juliol del 2020

Escòcia, 3- CEI, 0 (Euro 92-Primera fase)

338. Brian McClair (2-0)


Brian McClair és el típic jugador que qualsevol equip gran ha de tenir. Va ser un dels pilars del Manchester United dels primers anys d'Alex Ferguson a la banqueta. Tots dos són escocesos, es coneixien bé. Mai acabat d'ubicar com a davanter centre nat, McClair era, sobretot, un jugador llest i un gran golejador. Sempre sabia on situar-se i aprofitava que els focus es dirigien a d'altres per anar engreixant un palmarès envejable en les onze temporades en què va ser red devil. Només li va faltar la Lliga de Campions i li va anar d'un any, ja que ell va deixar el club el 1998.


Fitxat el 1987 procedent del Celtic, on havia destacat a la lliga escocesa, McClair va ser gairebé sempre titular al United. Primer com a davanter i després, des de l'arribada d'Éric Cantona, com a centrecampista, va acabar la seva trajectòria a Old Trafford amb 88 gols oficials en 355 partits.

Amb la selecció, va debutar el novembre del 1986, mesos després del Mundial de Mèxic i, tot i que Escòcia es va classificar per a la Copa del Món d'Itàlia 90, i McClair va intervenir en cinc partits en aquella fase prèvia, de manera sorprenent no va ser seleccionat per Andy Roxburgh. Els escocesos van tornar cap a casa amb tres derrotes seguides. Amb el mateix tècnic, i en el punt àlgid de la seva carrera, amb 28 anys, sí que va assistir a l'Eurocopa de Suècia 92.

Però Escòcia tampoc no hi va tenir fortuna. Enquadrat en un grup molt difícil, va perdre els dos primers partits, per 1-0 contra els Països Baixos i per 2-0 davant d'Alemanya, i va dir adeu matemàticament a la competició. El tercer partit la va enfrontar a la Comunitat d'Estats Independents. La Unió Soviètica s'havia classificat per al torneig, però la caiguda del comunisme, uns mesos abans, i la creació de nous països va provocar que s'hagués d'idear una solució d'urgència. Ja sense el nom URSS, es va formar un combinat de nacions, tal com va passar un mes després als Jocs de Barcelona amb l'Equip Unificat.

El gol

Així, la CEI encara es podia classificar abans del partit de Norrköping, ja que havia empatat el primer partit amb Alemanya Federal, però va ser arrassada pels escocesos en un quart d'hora. McStay va avançar el seu equip amb un gol, després de rebot al pal i en el porter Kharin, als sis minuts. I als 17, va arribar el gol de McClair en una jugada que resumeix tot l'ideari de joc d'Escòcia.


El porter Goram fa un llançament llarg de porteria que serveix per avançar tot l'equip. Després del primer salt, és McClair qui va a buscar la pilota solta i la deixa enrere, a l'hora que busca posició. S'esdevenen tot  un seguit de passades, una pilota vertical cap a l'ariet McCoist i aquest la deixa de cara. McClair, ja encarat a la porteria, però des de molt lluny, xuta. No sembla que la rematada hagi de ser gaire bona, però toca en el defensa Tskhadadze i despista Kharin.

La CEI va intentar reduir la distància, però no tan sols no es va recuperar sinó que va encaixar un tercer gol en el tram final, en un penal transformat per McAllister. Escòcia no es va classificar per al següent Mundial, el d'Estats Units, i McClair va deixar la selecció, amb la qual cosa no va poder aspirar a jugar la següent Eurocopa, la del 1996, ja amb 32 anys. Va acabar la seva brillant trajectòria al United i es va retirar al seu primer club, el Motherwell, on tot havia començat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada