dissabte, 11 de juliol del 2020

Grècia, 1- Espanya, 2 (Euro 2008-Primera fase)

336. Rubén de la Red (1-1)

L'Eurocopa del 2008 serà recordada per la victòria d'Espanya amb un joc en què el centre del camp va tenir una gran importància. Jugadors com Senna, Xavi, Iniesta, Silva o Cesc van ser fonamentals en l'èxit del conjunt de Luis Aragonés. Hi havia una segona unitat, els que no van jugar tants minuts. De fet, la majoria d'ells van disputar només un partit, l'últim de la primera fase, ja intranscendent, que es va resoldre amb remuntada per 1-2 contra Grècia. Un dels jugadors que la formaven era Rubén de la Red.

Format al planter del Reial Madrid, va destacar per la seva tècnica i capacitat de distribució. Havia debutat a Primera tres anys abans i la temporada anterior havia tret partit d'una cessió al Getafe, amb el qual va arribar als quarts de final de la Copa de la UEFA. Pels seus mèrits va ser seleccionat per Luis Aragonés, tot i que li va tocar esperar la seva oportunitat a la banqueta. Aquesta va arribar en el tercer partit del grup, a Salzburg.

El gol

Espanya va reservar la majoria de titulars contra el conjunt grec, que havia perdut els dos primers partits, contra Suècia i Rússia, i ja estava eliminat. Tot i això, els vigents campions es van avançar al llindar del descans amb un cop de cap del davanter Charisteas. Espanya no va fer canvis a la mitja part i aviat va arribar el gol de l'empat. En el següent video es pot veure a partir del minut 1.19.

Cesc Fàbregas va enviar una pilota vertical a l'àrea, Dani Güiza la va baixar enrere i De la Red, arribant des de segona línia, va posar forta la cama, per vèncer la resistència del central Dellas i va doblegar el braç del porter Nikopolidis. En el tram final del partit, Güiza anotaria el segon gol i va permetre que Espanya passés als quarts de final amb ple de punts.

De la Red no sabia que aquell seria el seu últim partit amb la selecció, amb només 23 anys. A l'estiu, el va repescar el Reial Madrid, però en un partit de Copa al camp del Real Unión d'Irun, a l'octubre, es va desmaiar de sobte i va haver de ser ingressat. No se li va trobar cap anomalia al cor, però ni ell, ni el Reial Madrid, no van voler arriscar-se a que tornés a passar. La mort del sevillista Antonio Puerta, un any abans, i la de l'any següent de Dani Jarque per mort sobtada segurament va precipitar la decisió de De la Red de retirar-se de la pràctica del futbol d'elit dos anys més tard.

Va passar a formar part de l'equip tècnic blanc i en els últims anys també ha fet de comentarista de partits per televisió. El desmai d'Irun va impedir saber si De la Red s'hauria consolidat a l'equip de la seva vida i a una selecció que, després de l'Eurocopa, encadenaria triomfs al Mundial i al següent torneig europeu.