dimecres, 15 de juliol del 2020

Iugoslàvia, 3- Eslovènia, 3 (Euro 2000-Primera fase)

332. Zlatko Zahovic (0-1)

Eslovènia, selecció representativa d'un país de poc més de dos milions d'habitants, va fer història en classificar-se per l'Eurocopa del 2000 a Bèlgica i els Països Baixos. Va ser segona en una fase prèvia en què Noruega va entrar com a primera d'un grup senzill que completaven Grècia, Letònia, Albània i Geòrgia. Els eslovens es van veure obligats a disputar una repesca que van resoldre per un sol gol davant d'Ucraïna. La figura del país, i el màxim golejador de la classificació era, sens dubte, el mitja punta Zlatko Zahovic.

Als 29 anys havia completat una sòlida carrera a Sèrbia i a Portugal, sobretot al Porto, amb el qual havia guanyat tres lligues i una Copa. Amb una gran relació amb el gol, era un jugador de difícil ubicació al camp, amb capacitat per associar-se amb els centrecampistes però també amb una gran arribada a l'àrea. L'estiu anterior havia fitxat per l'Olympiakos, amb el qual s'havia proclamat campió de lliga, i al cap d'unes setmanes faria un salt de nivell i el contractaria el València, vigent subcampió de la Champions. En el millor moment de la seva carrera va arribar el debut d'Eslovènia i d'ell mateix en un gran torneig.

El gol

I el primer partit no podia ser més significatiu. Charleroi acolliria un dels millors duels del campionat entre els eslovens i els seus excompatriotes iugoslaus quan encara no s'havien acabat d'apagar tots els conflictes als Balcans. La selecció de Iugoslàvia ja no jugaria cap altre gran torneig amb aquesta denominació. I el duel va ser vibrant i va començar amb un gol eslovè ben aviat. Gran centrada del lateral del Maribor Amir Karic per la banda esquerra i rematada espectacular de cap de Zahovic des del punt de penal que supera Kralj. En el següent link, a part de poder veure tots els gols del partit, es pot gaudir de la primera anotació eslovena en la història d'un gran campionat a partir del segon 18.

Eslovènia va tenir la victòria a la mà ja que es va situar amb un 0-3 favorable ja a la segona part, amb un gol de Pavlin i un altre del mateix Zahovic, que va aprofitar una errada de Mihajlovic, que després seria expulsat. Però en només sis minuts, dels quals la meitat jugant amb un home menys, Iugoslàvia va reaccionar increïblement i va empatar el partit amb dos gols de Milosevic i un de Drulovic. Eslovènia va perdre el següent partit contra Espanya (1-2) i va empatar (0-0) l'últim contra Noruega, amb la qual cosa va pagar la remuntada rebuda en el debut amb l'eliminació.

Zahovic va fer un any irregular al València però va estar a punt d'acabar-lo sent campió de la Champions. Només la derrota per penals contra el Bayern a Milà li ho va impedir en una final en què va jugar 24 minuts. Tot i aquest bon resultat, l'aventura a la lliga espanyola només va durar un any per problemes amb l'entrenador, Héctor Cúper, i va tornar a Portugal, tot i que aquest cop a l'etern rival del Porto, el Benfica, amb el qual va guanyar una lliga i una Copa.

Amb la selecció va disputar el següent mundial, el del 2002, però només 63 minuts del primer partit, contra Espanya novament. En ser canviat, va insultar el seleccionador, Srecko Katanec, i va ser expulsat de la concentració. La sortida de Katanec de l'equip després del campionat li va permetre jugar catorze partits més amb l'elàstica nacional, però ja en un moment crepuscular d'una carrera gens menyspreable.