dissabte, 18 de juliol del 2020

Anglaterra, 1- Suïssa, 1 (Euro 96-Primera fase)

329. Kubilay Türkyilmaz (1-1)


Moltes vegades se sent a parlar de personatges la vida dels quals donaria per escriure un llibre. Alguns d'ells ho aconsegueixen, que algun escriptor es fixi en ells o la seva història i la traslladi al món editorial. Un d'ells és l'autor del primer gol de Suïssa en una fase final de l'Eurocopa, fita aconseguida el 1996, a Wembley, quan tenia 29 anys. És el davanter Kubilay Türkyilmaz.



Nascut a Bellinzona, de pares turcs, la seva vida no va ser fàcil. L'escriptor italià Flavio Stroppini el va prendre d'inspiració per escriure un llibre titulat "Kubi goal" en què converteix l'atacant en el protagonista de la història de la seva vida. Parla d'un noi de nom gairebé impronunciable per a la Suïssa de principi dels vuitanta (és nascut el 1967) i de com ha anat creixent sent estranger a tot arreu. Al país helvètic és el turc i al dels seus pares, el suís.

També com, ja de gran i havent superat el racisme que va patir a la infantesa, es va adaptar a tots els llocs on va estar. A Bolonya, per exemple, el recorden perquè jugava a futbol amb els nens del carrer i a petanca amb els avis i quan va fitxar pel Galatasaray va renunciar a un cotxe Mercedes que li regalava el club i amb els diners va pagar el dinar de cinquanta nens pobres a la setmana alguns dels quals, després, han seguit sota la seva tutel·la.

En l'apartat esportiu, Türkyilmaz va arribar a l'Eurocopa del 96 mig any després d'haver fitxat pel Grasshopper de Zuric. En la fase de classificació, els suïssos i Turquia, contra qui ell no va jugar, van accedir a la fase final deixant fora Suècia, Hongria i Islàndia. A part de debutar, el seu equip jugaria el partit inaugural, a Wembley, i contra l'amfitrió. Un bon lloc per lluir-s'hi.

El gol

El partit va començar amb domini dels anglesos, que es van avançar amb un gol de Shearer als 23 minuts. Però els locals no van poder trencar el partit i només sis minuts abans d'acabar-lo, el col·legiat espanyol Díaz Vega va indicar penal per mans del lateral Stuart Pearce. Türkyilmaz va prendre la responsabilitat de ser el primer suís de marcar en una Eurocopa i va aconseguir-ho enganyant totalment el porter Seaman. Es pot seguir tota la seqüència a partir del segon 58 del següent vídeo.



El partit va acabar amb empat. Va ser l'únic punt i l'únic gol de Suïssa en tot el torneig, ja que va caure en els dos enfrontaments posteriors, contra els Països Baixos i Escòcia, i va quedar fora del campionat a la primera ronda.

La selecció no va entrar al següent Mundial i va quedar a un gol d'entrar a la repesca de l'Eurocopa del 2000. Türkyilmaz va jugar en aquella fase de classificació els últims partits amb l'equip nacional. En la trajectòria a nivell de clubs, no es va moure del seu país excepte per una curta etapa al Brescia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada