divendres, 10 de juliol del 2020

Dinamarca, 3- Bèlgica, 2 (Euro 1984-Primera fase)

337. Frank Vercauteren (0-2)

Bèlgica era una potència futbolística similar a l'actual a final de la dècada dels setanta i durant la primera meitat de la dels vuitanta. La seva lliga era potent, amb equips que arribaven sempre a les últimes rondes de les competicions europees, gràcies a una gran feina física, però també tàctica. En la selecció, tècnics com Raymond Goethals, primer, i Guy Thijs, després, van provocar que els seus conjunts juguessin amb la defensa molt avançada, fent caure els rivals sovint en uns fora de joc que potser ara, en l'època del VAR, no s'haurien senyalitzat tant.

Bèlgica es basava també en un centre del camp de jugadors forts i potents, però també amb una bona qualitat tècnica. El 1980 havien arribat al seu zènit fins aquell moment en disputar i perdre en els darrers minuts la final de l'Eurocopa contra Alemanya Federal. De cara al Mundial d'Espanya i per a la següent Eurocopa havien de renovar l'equip i un dels homes que va entrar a les llistes va ser Frank Vercauteren.


De fet, hauria pogut assistir a la cita de quatre anys abans, perquè era un dels fixos de l'Anderlecht guanyador de dues Recopes i dominador, amb el Bruges, del campionat. Va participar a Espanya 82 i en l'Eurocopa de França era titular indiscutible al costat del seu company d'equip René Vandereycken. Bèlgica havia començat bé el campionat, derrotant per 2-0 Iugoslàvia, però una greu ensopegada contra França per un escandalós 5-0 la deixava amb la necessitat de superar Dinamarca en el darrer partit per accedir a les semifinals.

El gol

I el partit, disputat a Estrasburg, no podia començar millor per als belgues. Ceulemans els va avançar al minut 26 i, tretze més tard, va arribar el segon. Un jove Enzo Scifo, que només tenia 18 anys, fa un servei de banda amb els danesos badant. Vercauteren, dinàmic com era, cau a la banda esquerra, supera en el cos a cos Jens Bertelsen i des del vèrtex de l'àrea empala una volea espectacular que supera per dalt el porter Ole Qvist. El gol es pot veure en el següent enllaç a partir del segon 16.

https://www.youtube.com/watch?v=dR-0FI1wSlE&t=23s

Lamentablement per als interessos belgues, els danesos es van refer. Arnesen, de penal, va reduir la distància dos minuts més tard i, a la represa, Brylle i Elkjaer Larsen van capgirar el resultat i van deixar l'equip de Vercauteren fora del torneig. El centrecampista, que aquell any havia estat subcampió de la Copa de la UEFA després d'haver-la guanyat en l'edició anterior, va estar a punt d'arribar a la final de la Copa d'Europa del 1986, però l'Anderlecht va ser eliminat per l'Steaua a les semifinals. El mateix any, Bèlgica, amb ell a l'equip, va obtenir el seu màxim èxit en les Copes del Món fins aquell moment, amb un quart lloc a Mêxic. Vercauteren va aguantar una temporada més al conjunt de Brussel·les abans de jugar tres anys al Nantes i tres al Molenbeek i iniciar una llarga carrera com a entrenador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada