dissabte, 4 de juliol del 2020

Suïssa. 1-Turquia, 2 (Euro 2008-Primera fase)

343. Hakan Yakin (1-0)

Els partits de seleccions, de vegades, situen els jugadors en posicions complicades. Els moviments migratoris i la globalització provoquen que alguns hagin de triar en quin país volen desenvolupar la seva carrera, en el seu de naixement, o el dels seus pares, o en aquell on han crescut i han evolucionat. Un cop es tria, no hi ha marxa enrere i llavors, quan toca jugar contra la selecció que no has triat, ho pots fer amb el cor dividit. És el que li va succeir a Hakan Yakin en l'Eurocopa del 2008.

Tant ell com el seu germà gran, Murat, van nèixer a Basilea, a Suïssa, fills d'emigrants turcs. Pràcticament tota la carrera la van fer al país helvètic però haurien pogut triar la terra dels seus pares per jugar-hi. Finalment no va ser així. El germà petit, Hakan, va arribar a l'Eurocopa del 2008, la que el seu país organitzava amb Àustria, en plenes facultats. Ja amb 31 anys, havia estat millor jugador de la lliga suïssa i màxim golejador amb el Young Boys.

Centrecampista amb una gran cama esquerra, molta tècnica i bona arribada a porteria, havia viscut una eclosió a principi de segle, a les files de l'equip de la seva ciutat natal, i havia cridat l'atenció del París Saint-Germain en un fitxatge que no es va consolidar. Havia contribuït al bon paper de Suïssa en el Mundial d'Alemanya, en què va quedar eliminada sense rebre cap gol, i després de jugar a l'Stuttgart i al Galatasaray volia triomfar en una Eurocopa que no havia començat gaire bé pel seu equip, amb derrota contra la República Txeca per 0-1. En el segon partit no tindria qualsevol rival. Calia guanyar Turquia, el país dels seus avantpassats.

El gol

A més, el partit, jugat sota una intensa pluja, es va disputar a Basilea, a l'estadi Saint-Jakob, amb una nodrida representació otomana a la graderia, on també hi havia la família Yakin. I Hakan va inaugurar el marcador en el minut 32, a porta buida i amb suspens, ja que la pilota s'havia quedat aturada en un bassal després d'una esplèndida acció d'Eren Derdiyok, també d'ascendència turca. No va voler celebrar gaire el gol, per respecte, que en el següent video es pot veure a partir del minut 1.44.

Gairebé a continuació, si es continua mirant el vídeo, el mateix Hakan Yakin va poder anotar el segon. En una acció molt similar, i aquest cop amb la seva cama bona, l'esquerra, va enviar a fora, a pocs metres de la porteria, una gran centrada de Behrami. El 2-0 hauria pogut deixar el partit molt encarrilat, però no va ser així.

A la segona part, Turquia es va refer. Va empatar mitjançant Semih Sentürk i, en l'últim minuts, Arda Turan va donar tres punts d'or al seu país i va deixar Suïssa matemàticament eliminada. Hakan Yakin anotaria dos gols al cap de pocs dies, en un triomf ja estèril contra Portugal.

Després de l'Eurocopa, el petit dels Yakin va viure una curta experiència a l'Al Gharafa qatarià abans de ser repatriat pel Lucerna. Encara va jugar un altre gran campionat, el Mundial de Sud-àfrica del 2010, en què va actuar en dues estones i no va poder evitar l'eliminació en la primera fase. En cap dels altres 81 partits que va jugar amb la selecció es va enfrontar a Turquia. Va ser una sola vegada, amb gol, ocasió fallada, eliminació i una gran barreja d'emocions.