dilluns, 27 de juliol del 2020

Bulgària, 1- Romania, 0 (Euro 96-Primera fase)

320. Hristo Stoitxkov (1-0)

Tot i que el millor moment de la gran generació de jugadors búlgars de la dècada dels noranta va arribar amb el quart lloc al mundial del 1994, l'actuació individual més destacada de la seva estrella, Hristo Stoitxkov, va ser dos anys després, a l'Eurocopa. Tot i que ja tenia trenta anys, va estar a punt de conduir el seu equip, ja molt desgastat, als quarts de final. En el debut, contra Espanya, va anotar un gol i n'hi van anul·lar un de legal (número 350 d'aquesta llista). Davant de Romania va aconseguir el gol del triomf. Aquest rival, per cert, segons s'ha sabut després, va acompanyar-lo en un passatge fosc de la seva trajectòria.


La relació entre el món del futbol búlgar i el romanès és molt estreta gràcies a personatges com l'agent Ioan Becali. Nascut a Romania, té interessos a les dues bandes i parla búlgar amb fluidesa. En un llibre publicat el 2019 titulat "Misteris del misteri" un exinternacional romanès, Cornel Dinu, acusa Stoitxkov i alguns companys de deixar-se comprar per Becali i la seva gent perquè Bulgària perdés contra Romania en l'últim partit de la fase de classificació per a l'Eurocopa 92.

Els romanesos necessitaven vèncer a Sofia per entrar al torneig i, segons aquesta font, van pagar diners a Stoitxkov i alguns companys, ja eliminats, perquè es deixessin perdre. El problema és que alguns dels búlgars no haurien estat comprats, el romanès Hagi, a més, va fallar un penal i l'empat a un final va eliminar Romania i va classificar Escòcia per un sol gol.

Gairebé cinc anys després d'aquell afer, Bulgària i Romania es veien les cares a Newcastle en el segon partit del grup B de l'Eurocopa d'Anglaterra, amb un punt per als primers i cap per als segons, que quedarien eliminats si perdien. Stoitxkov va sortir motivat, aquest cop sí, i va ser decisiu.

El gol

El partit es va resoldre molt aviat. Al minut 3, Balakov va trobar Stoitxkov, qui a la selecció jugava amb llibertat per on ell volia, al centre de l'atac. El davanter, que aquell mateix estiu tornaria al Barça, va entrar pel mig de la defensa rival i va superar Stelea amb una rematada de puntera poc acadèmica.


El resultat ja no es va moure més. França i Bulgària, amb quatre punts, s'havien d'enfrontar en el darrer partit. Qui guanyés es classificava i qui perdés, havia d'esperar que Espanya no superés una Romania ja eliminada en l'últim partit. I això és el que va passar.

Segons s'explica en el mateix llibre, els romanesos van recordar l'episodi del 1991 i van fer tot el possible per perdre. Fins i tot es diu que els pesos pesants de l'equip, Hagi i Popescu, van forçar que es rellevés Raducioiu, que havia marcat el gol de l'empat. La segona part va ser un atac i gol espanyol que va acabar amb una anotació d'Amor i l'eliminació de Bulgària, que va perdre contra França. Es va dir que Stoitxkov havia intentat motivar els romanesos amb una trucada per telèfon, ja que coneixia Hagi i Popescu de la seva anterior etapa al Barça, però no hi va haver res a fer. Bulgària quedava fora del torneig i Stoitxkov, que també havia batut els gals amb una falta directa i que acabava amb tres gols en tres partits, quedava fora de la seva última Eurocopa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada