dimecres, 22 de juliol del 2020

República Txeca, 2- Croàcia, 2 (Euro 2016-Primera fase)

325. Tomas Necid (2-2)

Moltes vegades el pas dels jugadors de les categories inferiors a les absolutes és complicat. No perquè s'hagin aconseguit grans fites en edats juvenils o més baixes llavors es poden traslladar aquests triomfs als equips absoluts. El davanter txec Tomas Necid sap perfectament que això és així. Els grans èxits en europeus sub-17 i sub-19 amb la seva selecció no han arribat amb l'absoluta i la seva trajectòria ha tingut moltes pujades i baixades i molts canvis d'equip i de nivell durant més d'una dècada.

La República Txeca va viure anys d'esplendor a mitjana primera dècada del segle. L'equip absolut va estar a punt d'arribar a la final de l'Eurocopa del 2004, amb una gran selecció, i va arribar a disputar el Mundial del 2006. Paral·lelament, en els equips inferiors es feia una bona feina. La selecció sub-17 va arribar a la final del torneig continental del 2006 a Luxemburg, que va perdre contra Rússia per penals, i dos anys més tard, la sub-19 va arribar a les semifinals de la seva categoria, a casa, amb derrota contra Alemanya. L'espigat davanter Tomas Necid era en els dos conjunts i en tots dos campionats va ser el màxim golejador.

Amb el pas al professionalisme, Necid va decidir fitxar pel CSKA de Moscou, equip amb el qual va aconseguir títols i arribar a uns quarts de final de la Lliga de Campions, però no va esclatar a nivell europeu. Va sortir-ne per buscar-se la vida a molts equips de diferents països, com el PAOK Salònica, el retorn a l'Slavia, d'on havia sortit, el PEC Zwolle neerlandès o el Bursaspor turc. En aquest equip estava quan, amb 27 anys, va jugar el seu primer gran torneig amb la selecció, l'Eurocopa de França, el 2016.

El gol

Els txecs no van començar bé el campionat, amb una derrota contra Espanya per 1-0. Necid va ser titular, però va ser rellevat i el segon partit el va començar a la banqueta, contra Croàcia. Els balcànics van dominar durant una hora en què Perisic i Rakitic van situar un 0-2 que semblava definitiu. Però l'entrenador txec, Pavel Vrba, va fer canvis i van donar resultat. Un dels acabats d'entrar, Skoda, va anotar l'1-2. Necid va entrar al camp als 85 minuts. El seu equip va buscar el joc directe i el va trobar.

Era ja el temps de descompte quan el porter Cech va penjar una pilota a l'àrea buscant el central Sivok i va ser el defensa croata Vida qui, de manera absurda, va cometre penal en inteceptar la pilota amb el puny. La responsabilitat va recaure en qui acabava d'entrar, Tomas Necid, que no va fallar i va batre Subasic d'un fort xut pel mig.


L'empat in extremis va donar vida als txecs, però se'ls va acabar en l'últim partit del grup, quan van caure contra Turquia per 2-0 i van dir adeu al campionat. Necid hi va jugar els noranta minuts, sense sort. Després del torneig, el davanter va seguir acumulant camisetes, amb dues cessions al Legia Varsòvia i retorn a l'Slavia de Praga abans de tornar als Països Baixos i, ja als 30 anys, jugar amb l'ADO La Haia. En la fase de classificació per a l'Eurocopa del 2021 només ha disputat un partit. Caldrà veure si els propers mesos fa mèrits per ser inclòs a la llista de Karel Jarolim i torna a un gran campionat com els que sovintejava durant la seva adolescència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada