dijous, 2 de juliol del 2020

Àustria, 1- Polònia, 1 (Euro 2008-Primera fase)

345. Ivica Vastic (1-1)

Àustria va necessitar organitzar una Eurocopa per participar-hi. El 2008 va debutar en una fase final en el torneig que va acollir juntament amb Suïssa després de deu anys sense prendre part en cap gran competició internacional, des de la seva presència al Mundial de França del 1998. Totes dues cites van tenir un factor en comú, la presència d'un davanter no nascut al país i que, a més, va anotar en totes dues ocasions sortint des de la banqueta: Ivica Vastic.

L'atacant originari de Split, a Croàcia, va arribar a Àustria el 1991 coincidint amb l'inici de la guerra dels Balcans, quan tenia 22 anys. Després de dues temporades de jugar al país, en el First Vienna, el St. Polten i l'Admira Wacker, i d'una curta aventura al Duisburg alemany, va desembarcar el 1994 a l'Sturm Graz, al qual va dedicar els millors anys. El 1996 va aconseguir la nacionalitat austríaca i va començar a jugar amb la selecció, a la qual va classificar per al Mundial del 98, en què va marcar contra Xile arrencant de suplent.

Després d'això, i d'un any al Japó, amb el Nagoya Grampus Eight, retorn a la seva pàtria d'adopció, a l'Austria Viena i al LASK Linz, on no va deixar mai de fer gols. Amb 38 anys semblava que les portes de l'equip nacional estaven tancades, però a última hora el seleccionador, Josef Hickersberger, el va fer entrar a la llista. En el primer partit, amb derrota per 0-1 contra el seu país natal, Croàcia, va jugar els últims 29 minuts. En el segon, va ser decisiu i històric.

El gol

Àustria no podia perdre contra Polònia si no volia dir adéu de manera matemàtica al torneig, però les coses es van torçar al Prater quan el visitant Roger Guerreiro, polonès nascut a Brasil, va avançar el seu equip a la mitja hora. Els amfitrions no trobaven el camí del gol quan en l'últim minut el col·legiat britànic Howard Webb va indicar un rigorós penal per agafada del defensa polonès Mariusz Lewandowski a l'austríac Sebastian Prödl. Es pot veure la jugada a partir del minut 1.33

Àustria podia empatar i va ser Vastic qui va agafar la responsabilitat davant de companys més joves que ell. Va disparar fort i pel costat de seguretat i va batre sense problemes el porter Boruc. D'aquesta manera, es va convertir en el jugador més veterà en marcar un gol en la història de les Eurocopes.

Va ser l'últim xut de Vastic amb la selecció, ja que no va actuar en la derrota per 0-1 contra Alemanya que va deixar el seu equip fora del torneig al cap de pocs dies. Només va jugar un any més al LASK abans de retirar-se i començar la carrera d'entrenador al Waidhofen, de tercera categoria.